Olajšava in delno koriščenje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sammy
Nov član
Nov član

Olajšava in delno koriščenje

Odgovor Napisal/-a sammy »

poslovni rezultat sicer dovoljuje izkoriščanje 20% olajšave za opredmetedno OS, vendar bi zaradi premajhne osnove (dobička) in s tem majhno akontacijo naredili škodo naslednjemu letu, ko bo dobiček spet visok.
Vprašanje; ali smem koristiti le del olajšav leta 2006, neizkoriščeni del pa prenesti na naslednjo leto? :shock:

Hvala
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Menim da ne, saj 6. odstavek 47. člena Zakona o dohodnini pravi:
Zavezanec lahko v davčnem letu neizkoriščeni del davčne olajšave po tem členu prenaša v naslednjih ZAPOREDNIH pet davčnih let. V tem primeru se za začetek roka iz tretjega odstavka tega člena šteje (gre za odtujitev prej kot v treh letih!!), da je olajšavo izkoristil v davčnem letu, v katerem je ni izkoristil ali jo je delno izkoristil, ker ni imel ali ni imel dovolj davčne osnove.......

Iz tega sklepam, da v primeru, ko je davčna osnova, je potrebno izkoristiti olajšavo v tem letu in samo v primeru, da te ni ali pa je nižja od olajšave, lahko ta del neizkoriščene olajšave prenesem v naslednja obdobja.

LP
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Saj je tudi boljše izkoristiti olajšavo čimprej. (Velikost dobička nima nobenega pomena). Znižanje d.osnove je enako, davek pa bo v 07 manjši. Torej prihranite več davka v 06.
sammy
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a sammy »

@Starči; po eni strani imaš prav, po drugi pa pride spet do doplačila čez leto dni; sp-ji pa ne šparajo za davek, a ne :wink:

@Slovan; ja ... saj sem čital 47.člen, pa verjemi, da mi tisti del "", ker ni imel ali ni imel dovolj davčne osnove" sploh ni jasen .. (dvakrat ni imel) :?

Vseeno pa še mi vedno ni jasen ta del "v katerem je ni izkoristil ...", ker po mojem gre pri tisti vejici na koncu ", ker ni imel dovolj..." za stavek "ali jo je delno izkoristil, ker ni imel dovolj ..." ... jaoooo :shock:
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a AAA »

Malce sem zmedena, v letu 2006 je olajšava za investiranje v osnovna sredstva (razen nepremičnin in pohištva )
- za s.p. 20 %
- za d.o.o. 20 %

v letu 2007 pa ni olajšav za investicije v osn. srestva

Lahko pa investiramo v razvoj - ali kdo od navadnih s.p. in d.o.o. to dela.

Prosim za komentar in potrditev pravilnosti moje teze.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Teza je pravilna, za opravičiti vlaganja v razvoj pa pri malih ni realno.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Sammy!
....v katerem je ni izkorstil ali jo je delno izkoristil, ker ni imel ali ni imel dovolj davčne osnove:
Razstavila sem gornji stavek na dva dela:
- je ni izkoristil ..ker ni imel davčne osnove (ker samo v tem primeru jih ne morete izkoristiti nič);
- jo je delno izkoristil, ker ni imel dovolj davčne osnove.

In iz tega sklepam, da je tako kot sem zgoraj napisala. Če je davčna osnova, potem je potrebno koristiti davčne olajšave v tem letu do višini davčne osnove, kar je več, pa se prenaša naprej.

LP
Odgovori