sprovajanje kompenzacij

Moderator: Mirko Zbačnik

mincek
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

sprovajanje kompenzacij

Odgovor Napisal/-a mincek »

Ali je se zmeraj potrebno sprovajati medsebojne kompenzacije preko TRR? In ce ni vec potrebno, s katerim zakonom oziroma pravilnikom se je to spremenilo?
Hvala,

Mincek
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Še vedno je potrebno, ker še ni drugačnega načina sporočanja banki. podatek služi med drugim tudi za statistične namene. Nisem še zasledil sprememb.

LP, Mirko
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Kaj pa pri e-kompenzacijah, ko prijaviš svoje obveznosti v sistem in se le-te skompenzirajo. Na e-kompenzacijah so dejali, da je izpisek (računalniški) že podlaga za knjiženje in da ni potrebna še transakcija preko TRR?!:???:

Martika
Capyka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Capyka »

Meni so na e-kompenzacijah rekli, da je potrebno sprovajati preko trr, ker oni nikamor ne poročajo. Na ajpesu za multi pa ni potrebno, ker oni javijo zneske.

lp
:roll:
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Meni so pa na NLB rekli, da ni potrebno o nobenih več kompenzacijah poročat, da oni podatka ne rabijo in da če sama ne rabim , naj jih več ne sprovajam, ampak uredim samo v svojem knjigovodstvu(pismeno!).
Kako pa delate ostali?
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Jaz naredim enkrat preko TRR,drugič ne,gledam predvsem nato,da imam
pri knjiženju čimmanj razmišljanja.
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ansaj »

Kje si lahko preberem kdaj je potrebno sprovesti kompenzacije preko TRR in kdaj ne ? Za s.p. menda ni potrebno.
jenny
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a jenny »

Sprovajanje preko ttr ni več potrebno. Osnovo za to ne vem, vendar so mi revizorji tako zagotovili.:D
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jenny, res me zanima podlaga. Namreč sprovajanje kompenzacij je bilo potrebno tudi ali kvečjemu zaradi potreb statistike, ker baje drugih oblik sporočanja še ni. A se je tu res kaj spremenilo?

Mirko :???::mad::wink:
naša
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a naša »

Nikjer v nobenem pravilniku oz.zakonu ni navedeno, da je treba sprovajati kompenzacije preko TRR. Drugače po je govora o kompenzacijah v 311.-318. člen Obligacijskega zakonika (UL RS št.83/2001). Mnenje našega revizorja: če nikjer ne piše, da je to potrebno, je stvar lastne odločitve. Mi knjižimo na poseben konto v razredu 1, tako da imamo zbirnik koliko kompenzacij je vsako leto. Podlaga za knjiženje pa je kar kompenzacija z vsemi potrditvami.
lp
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Pred kratkim sem se pogovarjala s svetovalko pri GZS. Tudi ona mi je zatrdila, da kompenzacij ni potrebno sprovajati preko TRR. Vendar tudi ni vedela povedati na osnovi katerega predpisa.
jinx
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a jinx »

Mislim, da je podlaga Zakon o plačilnem prometu (Ur. list 30/02). Nekaj na to temo je bilo napisano v Svetovalcu revije Obrtnik št. 07-08/03, nanaša se pa na samostojne podjetnike:
"...Obračuna kompenzacije - prometa v breme in v dobro TR na podlagi sedaj veljavne zakonodaje ni več."
Odgovori