Sprememba stalnega prebivališča

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Dejci
Nov član
Nov član

Sprememba stalnega prebivališča

Odgovor Napisal/-a Dejci »

Pozdravljeni,

našel sem kar nekaj podobnih vprašanj, a natanko takšnega še nisem.
Če pa je slučajno kje že objavljen odgovor na takšno vprašanje vas prosim za link do tja.

Ko sem stanoval v Celju sem odprl s.p., v katerem sem sam (in tudi edini) zaposlen. Sedaj sem se preselil v Maribor (spremenil sem tudi stalno prebivališče), sedeža firme pa nisem spreminjal, ampak je ostal na naslovu mojih staršev, kjer sem tudi sam prej živel.

Dejavnost firme je takšna, da ne potrebuje posebnega prostora ali posebnih pogojev (in bi jo načeloma lahko opravljal tudi tam, kjer sedaj stalno prebivam). Ampak kot pravim, naslov (sedež firme) za s.p. nisem spreminjal.

Ali si lahko dnevno obračunam pot na delo iz Maribora do Celja in nazaj ter to dam v stroške? :spomezik:

Hvala lepa za odgovor.
Dejči
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Če imate neko proizvodnjo, potem ne, ker delo opravljate na novem naslovu. Če imate neko posredništvo in hodite po terenu, imate kilometrino in ne prevoza na delo. Morda malo bolj konkretno, kaj delate.
DECO
Dejci
Nov član
Nov član

Delo za računalnikom z obveznim dostopom do interneta: urejanje spletnih strani, prevajanje in lektoriranje besedil.

Kot pravim, bi delo teoretično lahko opravljal tudi na novem naslovu, ker za delo ne potrebujem nobenih strojev ali drugih proizvodnih sredstev, ki bi jih bilo treba razmontirat in prenest na novo lokacijo.

Edini pogoj za delo je dostop do interneta in računalnik.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Če parafraziram ministra Viranta : Prevoz na delo naj bi bil od dejanskega prebivališča do dejanskega delovišča. Seveda pa je vprašanje, če se bo kdo res vtaknil v to. Če se bo, bo tudi preveril, kje se je kaj delalo. Tudi ne bo kar verjel, da se voziš vsak dan po stari cesti (listki od AC ali ABC bi bili dokaz)
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Predlagam, da ko greste na obisk k staršem, greste po avtocesti, za tiste dni si pišete delo na sedežu dejavnosti, upoštevate stroške prevoza in cestnino, za ostale dni pa kot da delate na novem naslovu. Le pri cestnini pazite, da boste uveljavljali le v eno smer, ker je napisana tudi ura.
DECO
Dejci
Nov član
Nov član

Hvala lepa za nasvete.

Se pravi le res dejanski stroški. :angel:
Odgovori