Pozdravljeni,
podjetje je imelo v letu 2006 2800kSIT dobička. Zdaj pa me zanima, kako to vpisati v AJPES Bilanco stanja. Namreč, v letu 2005 je bila izguba 4500kSIT, kar je vpisano pod AOP069. In ko zdaj želim vpisati dobiček leta 2006 pod AOP070, mi program (AJPES) javi napako, da v to polje tega ne morem vpisat. Edina možnost je ta, da izgubo iz leta 2005 (AOP069) zmanjšam za dobiček 2006 in ta znesek(1700kSIT) vpišem pod AOP069. Če izpolnim na ta način, program ne javi napake in oddaja je možna. Ampak to ni logično, ker se tako ne vidi kolikšen je bil dejanski dobiček poslovnega leta. Prosim, če mi lahko kdo razloži zakaj je tako, ker sem že čisto obupana.. kako to razložiti direktorju.
Lep pozdrav
Ajpes-bilanca stanja
Moderator: Mirko Zbačnik
Dejanski dobiček se vedno vidi v izkazu poslovnega izida. V bilanci stanja se ne vidi dejanski dobiček, zato ker ga je potrebno razporedit po ZGD1 za določene namene..za oblikovanje zakonskih rezerv, če jih ni zadosti,....ter seveda v bilanci stanje ne more biti prenesena izguba in čisti dobiček.
lp, Grega
Uporaba čistega dobička posameznega poslovnega leta za:
1. kritje prenesene izgube;
2. oblikovanje zakonskih rezerv po četrtem odstavku tega člena;
3. oblikovanje rezerv za lastne deleže po petem odstavku tega člena;
4. oblikovanje statutarnih rezerv v primeru iz sedmega odstavka tega člena; in
5. oblikovanje drugih rezerv iz dobička v primerih iz tretjega in četrtega odstavka 230. člena tega zakona
se upošteva že pri sestavi bilance stanja za to poslovno leto.
lp, Grega
Uporaba čistega dobička posameznega poslovnega leta za:
1. kritje prenesene izgube;
2. oblikovanje zakonskih rezerv po četrtem odstavku tega člena;
3. oblikovanje rezerv za lastne deleže po petem odstavku tega člena;
4. oblikovanje statutarnih rezerv v primeru iz sedmega odstavka tega člena; in
5. oblikovanje drugih rezerv iz dobička v primerih iz tretjega in četrtega odstavka 230. člena tega zakona
se upošteva že pri sestavi bilance stanja za to poslovno leto.
Nazadnje spremenil gregec, dne 26 Mar 2007, 07:15, skupaj popravljeno 1 krat.
Rezerve iz dobička (zakonske rezerve, rezerve za lastne deleže, lastni deleži, statutarne rezerve, druge rezerve iz dobička) se lahko oblikujejo samo iz zneskov čistega dobička poslovnega leta in prenesenega dobička.
Torej vi morate najprej pokriti preneseno izgubo in šele nato iz ustvarjenih dobičkov vsako leto odvesti 5 % čistega dobička za zakonske rezerve, dokler ni enaka 10 % ali v statutu določenem višjem odstotku osnovnega kapitala.
lp, Grega
Torej vi morate najprej pokriti preneseno izgubo in šele nato iz ustvarjenih dobičkov vsako leto odvesti 5 % čistega dobička za zakonske rezerve, dokler ni enaka 10 % ali v statutu določenem višjem odstotku osnovnega kapitala.
lp, Grega
Eno vprašanje
kam se upoŠteva znesek , ki je knjiŽen na 4910 - kredit (knjiŽenje je bilo na podlagi materiala ki je Šel v proizvodnjo in na izdelek. ali se ta znesek pri stroŠkih materiala ne upoŠteva oz. kje se upoŠteva?
Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.