V letu 2005 smo kupili drugo podjetje in sicer za višjo cene od knjigovodske. Celoten znesek smo dali na dolgoročno finančno naložbo, lahko zdaj popravimo knjiženje in razliko nad knjigovodsko vrednostjo preknjižimo na dobro ime?
Lep pozdrav!
Nakup podjetja
Moderator: Mirko Zbačnik
Naložbe v povezana podjetja ste ob prehodu na SRS 2006 morali najprej razporediti v eno od skupin vrednotenja: ali po nabavni vrednosti; ali po pošteni vrednosti preko kapitala ali po pošteni vrednosti preko poslovnega izida. Praviloma so naložbe v odvisna podjetja vrednotene po nabavni vrednosti, ki je pri vas vrednost ob nakupu v letu 2005.
Dobro ime je presežek nabavne vrednosti nad deležem v čisti pošteni vrednosti razpoznavnih sredstev, dolgov in pogojnih obveznosti obveznosti in se lahko pojavi zgolj v postopku poslovne združitve in ne v podjetju samem oziroma nastane v uskupinjeni (konsolidirani) bilanci. Vaš presežek nabavne vrednosti nad pošteno vrednostjo premoženja odvisne družbe se "bo izravnal" postopoma glede na poslovne rezultate povezanega podjetja.
LP
Dobro ime je presežek nabavne vrednosti nad deležem v čisti pošteni vrednosti razpoznavnih sredstev, dolgov in pogojnih obveznosti obveznosti in se lahko pojavi zgolj v postopku poslovne združitve in ne v podjetju samem oziroma nastane v uskupinjeni (konsolidirani) bilanci. Vaš presežek nabavne vrednosti nad pošteno vrednostjo premoženja odvisne družbe se "bo izravnal" postopoma glede na poslovne rezultate povezanega podjetja.
LP
Najprej hvala za odgovor!
Kaj pa, če je vrednost podjetja res precenjena in verjetno ne bo nikoli dosegla vrednosti, ki smo jo plačali.
Ali je možno dati razliko na dobro ime in odpisati vsaj 10 % (davčno priznano), oslabitev bo priznana šele ob prodaji!
Malo čudna situacija vem, ampak jaz sem tu samo zato, da zadevo čimbolj rešim.
Hvala!
Kaj pa, če je vrednost podjetja res precenjena in verjetno ne bo nikoli dosegla vrednosti, ki smo jo plačali.
Ali je možno dati razliko na dobro ime in odpisati vsaj 10 % (davčno priznano), oslabitev bo priznana šele ob prodaji!
Malo čudna situacija vem, ampak jaz sem tu samo zato, da zadevo čimbolj rešim.
Hvala!
Če je vrednost naložbe, s katero se sicer ne trguje na borzi vrednostnih papirjev precenjena, jo lahko na podlagi cenitve podjetja oslabite. Oslabitev seveda ni davčno priznana (bo priznana ob prodaji, takoko pravite. Paziti morate tudi na to, da pri naložbah vrednotenih po nabavni vrednosti, ki ste jih oslabili - kasneje teh oslabitev ne morete odpraviti). Varianta prenosa te razlike na dobro ime "odpade".
LP
LP