plačevanje "na roko" študentom

Moderator: Mirko Zbačnik

odsotna
Novinec
Novinec

plačevanje "na roko" študentom

Odgovor Napisal/-a odsotna »

pozdravljeni.

ker podobne teme nisem našla, na forum s študentskimi zadevami pa nimam dostopa (ter ne vem kako ga dobiti), upam da mi lahko tu kdo svetuje.

stvar je v tem, da je (bivši) delodajalec plačeval meni in ostalim študentkam plačo na roko, kljub temu da smo vsi na firmo pošiljali napotnice in od njega zahtevali naj nam izplača plačo po napotnici. rekel je da nam dela uslugo s tem ko nam plačuje na roko, da bomo lahko več delali (ampak jaz nisem od včeraj, če drugega ne ga poznam toliko, da vem da on nebi nikomur delal nobenih uslug) :roll: takorekoč je bilo to delo na črno, za katero lahko tudi sama plačam kazen. zadnje plače nisem dobila cele in mi je noče izplačati, zato me zanima, če že denarja ne bom videla, kaj drugega lahko storim v zvezi s tem (sej vem da bi blo najbolje pustit tko kar je pač je, ampka ne morem :oops: ) kakšna inšpekcija? predlogi?

hvala za odgovore

lp
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Študentski kotiček je namenjen tistim, ki se izobražujejo v računovodstvu ... Navodila, kako pridobiti dostop, so zapisana v opisu ...
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Ko vam je plačeval na roko je on prišparal kakih 15% dajatev in provizij.
Vi pa ste pridobili to, da to ni šlo v osnovo za obračun dohodnine.
Torej obojestrana korist. Očitno vam je to odgovarjalo dokler je plačeval.

Zdaj, ko so nastali problemi se poizkusite zmeniti, tudi omemba inšpekcije zna biti argument. Da pa to res izpeljete potrebujete potem stvari dokazovat...

Srečno pri izterjavi in čim manj dela na črno.
Nina
Administratorka
Administratorka
Kontakt:

Ampak v primeru inšpekcije je mogoče, da boste tudi vi kaznovani - sploh če boste "dokazovali", da ste delali na črno ...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Stvar se da postaviti na "pravo" mesto. Delavec, pa naj bo to redno, ali študentsko delo, se lahko izgovarja s tem, da je bil v dobri veri o poštenem odnosu. Navede naj, da je delodajalcu dostavljal napotnice, ta je obljubil izplačilo prek napotnic ... Tako naj ravna tudi delavec, ki dela na črno. Večina jih tega noče, a v strahu da še ega ne izgubi, pač vstraja. Če se slučajno pojavi inšektor, naj mu reče, da mu je delodajalecobljubil pogodbo in da je še ni dobil.

Redki so delodajalci, ki bi si upali to zanikat, oziroma deldajalci, ki bi dokazovali zaposlovanje na črno :spomezik: .

Delodjalcu lahko omenite inšpektorja. Res je, da ste tudi vi delali na črno, a si tega niste ravno želeli.
:spomezik:

V sodni praksi se dogaja marsikaj. Če delodajalec dokaže, da j študentu dal denar na roko, ni več možna izterjava. Poznam primre iz prakse, ko je tako dokazal plačilo plače na roko. Če delavec hoče izterjavo plačila prispevkov, je to druga tožba. Ali je to legalno ali ne, pač ni predmet te tožbe.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
odsotna
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a odsotna »

jambolaja: ravno zato sem rekla da smo od njega zahtevali plačilo preko napotnice (vsaj jaz, drugim je bilo tako in tako vseeno saj ne vejo zakaj gre), ker do omejenega zneska za študentsko delo mi manjka še veliko, ker ne delam vedno, ampak samo vsake toliko časa in ne za pretirane vsote, tako da jaz nisem nič na boljšem zaradi plačevanja na roko, kvečjemu na slabšem, zaradi dela na črno in možne kazni(če tko pogledam se mi bolj splača NE delat, kot delat tako da mi vsiljeno na roko plačuje - no saj zato ne delam več).

se mi je kar zdelo da je tako kot je, kvečjemu lahko še sebe grdo rečeno v drek potunkam :D delodajalcu sem inšpektorja omenila prvič ko se je to zgodilo, pa ga ni kaj dosti pretreslo. Tkole zgleda to gre pri nas, vsak te lahko lepo nategne, pa še mar mu ni kakšne inšpekcije ( mogoče pa pozna inšpektorja, ker je glavni na vasi :roll: ).

najlepša hvala za odgovore vsem :D
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Verjetno je vajen le praznih besedičenj in v njegovem primeru še nihče ni nič ukrenil. Če imate pogum in voljo, lahko to sprožite vi. Postopajte, kot sem omenil - v tem primeru lahko tudi lažete, da vam je obljubil (saj verjetno vam je) plačilo po napotnicah. Drugače s ne bi napotili tja. A verjetno jih je imel ravno za kritje in nič drugega. Vi ste napotnico dostavili ravno zaradi plačila, ali ne?

Ne se bat, da boste kaznovani, ne boste. Če se vam še kdaj zgodi (nikoli ne reci nikoli..), nastoajte kot sem zapisal v prejšnjem odgovoru.

V kolikor ne "sodeljuje" z inšpektorjem, ga sprva re nil ne zadane. Inšpektorji imajo kar velik prag tolerance, ker bi bilo v primeru, da preženejo vso črno in sivo ekonomijo socialno stanje v Slovneiji bistveno slabše. A ko to mejo tolerance prekoračijo, se jim piše slabo.

PS.: Izraćam se prav "medvedje", pač času in kraju primerno, sem notrenjec. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Uf, Mirko, ne vem, če je stvar tako enostavna. Punca mora najprej dokazati da je sploh delala in da za to ni dobila plačila. To je sicer rešljivo s pričami, zna pa biti cela kolobocija okrog tega.
Tudi to, da se ji ne bo zgodilo nič, ni nujno, kajti delodajalec lahko stvar obrne in prikaže kot obljubljanje napotnic, ki niso bile nikoli dostavljene.
Tukaj namreč ne gre za enkratno delo, pač pa se je na ta način poslovalo nekaj časa.
In če se za tak način poslovanja ne bi strinjali obe strani, do tega ne bi prišlo - to dejstvo gre v korist lastniku-sporazumno delo na črno.
LP,
Sven Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Tudi to mi je poznano - delodajalci so zviti. A na sodišču mislim da se dokazovanje s pričami obnese, a žal lahko to "dokazuje" tudi delodajalec. Tako da je potrebna kar velika previdnost. Tudi dobljena tožba še ni "zmaga", ker je trud, da to iztržiš mnogo večji.
Mirko Slika
Nina
Administratorka
Administratorka
Kontakt:

Neplačilo študentu

Kaj pa lahko naredi študent, ki je pred začetkom dela prinesel napotnico, delo opravil, zdaj pa kljub večkratnim pozivom ne dobi plačila?

Podjetje je očitno slab plačnik, saj študentski servis ne nakaže plačila ob potrditvi napotnice, ampak šele po plačilu računa.

Hvala za odgovor ...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Študentski servis pa izstavi račun podjetju na osnovi potrdila, ki ga izpolni podjtje in vrne študentskemu servisu. Ko podjetje nato nakaže denar servisu, nato le-ta izplača študenta (kot je navedla Nina). Zanima me, če imata podjetje in študenstki servis sklenjeno pogodbo iz katere bi lahko izhajali, ozuiroma tudi na osnovi pogodbe servis : študent.
Mirko Slika
Nina
Administratorka
Administratorka
Kontakt:

Neplačilo študentu

Mirko, zdaj pa ne vem, ali se nisva dobro razumela?

Kolegica je pred časom nekaj delala za neko podjetje. Pred začetkom dela je dostavila napotnico (naročila pri študentskem servisu) in delo opravila. Zdaj že kakšen mesec čaka na plačilo. Zanima jo, kaj lahko naredi, da bo denar dobila.

Glede pogodbe je pa tako: med servisom in študentom je ni, kako pa je med podjetjem in servisom, pa ne vem, ampak dvomim ...

PS: Vprašanje pa sem zastavila v tole temo, ker se mi zdi dovolj podobna tematika ... Ne zdi se mi namreč nujno za vsako vprašanje odpirati novo temo
Odgovori