koeficienti EUR in življenjskih potrebščin

Moderator: Mirko Zbačnik

LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Mi imamo pravzaprav review, to je malo manj kot revizija. Pogledajo vse postavke v bilanci stanja in izkaza uspeha, vendar ne tako temeljito kot pri reviziji. Zaenkrat se zelo veliko ustavljajo pri osnovnih sredstvih: odpisi, nove nabave... imajo neke svoje kontrole. Zadeva bo trajala dva dni (še danes), v roku 1 tedna pa izdajo mnenje. Ko bo vse zaključeno, sporočim še končni rezultat. :)
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Kako pa v primeru negativnega kapitala? Prenesena izguba je večja od kapitala. Če
prevrednotim, pa dobim "prihodke", ki zmanjšujejo tekočo izgubo? Ali je to pravilno?
Logično ravno ni. Prosim za odgovor.
Gordana
nives
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a nives »

Kako izračunam povprečno stanje kapitala, ki ga potem množim z 2,8% oziroma 0,03%? Ali seštejem vse postavke kapitala?
nives
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Povprečno stanje kapitala (razlaga bo čisto po "šolsko")
- izpišete stanje posamezne sestavnine kapitala (osnovni kapital, kapitalske rezerve, preneseni čisti dobiček ali izguba) na dan 01.01.2006 (kar ustreza tudi 31.12.2005) in nato stanje teh sestavin na koncu vsakega meseca.
- seštejete zneske in
- delite seštevek s številom vzetih stanj.

Če med letom ni sprememb (npr. ni bilo izplačila prenesenega dobička), lahko vzamete le stanja 01.01. in 31.12.2006 ter nato vsoto delite z 2.

LP
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Slovan, ampak stanje 01.01.2006 ni nujno enako stanju 31.12.2005-če si npr.moral po novih tsandardih prenesti lastne deleže iz 063 na 929 ,ni enako.Ni tako?
Zakaj pa je treba upoštevati medletne spremembe in računati neka povprečja.ali ni dovolj,da preračunaš stanje na dan 31.12.2006-glee na BS oz.IPI?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Pozdravljena!
Stanje na dan 01.01.2006 ni nujno enako stanju 31.12.2005. Če so bile razlike, ki so nastale pri prehodu na SRS 2006, "črpane tudi iz poslovnega izida preteklih let", potem se ti stanji ne ujemata. Za izračun povprečja vzamemo v tem primeru podatek za 01.01.2006.

Zakaj medletna povprečja? V primeru, ko je dobiček razporejen med letom in tudi izplačan med letom, v primeru, če je podjetje povečalo osnovnih kapital, če je podjetje krilo izgubo v breme rezerv, nerazporejenih dobičkov, predstavlja zadnje stanje na dan 31.12.2006 le del celotnega kapitala (torej ne upošteva sprememb med letom). Indeks rasti cen upošteva mesečno rast, izražen pa je na letnem nivoju. Za pravilno "revalorizacijo" kapitala, bi torej morali mesečno preračunati stanje kapitala na koncu vsakega meseca in tako ugotoviti znesek, ki bi zmanjševal poslovni izid. Namesto uporabe mesečne stopnje, se izračuna povprečno stanje kapitala ter se uporabi letna stopnja rasti cen življenjskih potrebščin. Popolnoma enako je pri uporabi rasti vrednosti EUR.

LP
Gordana
Računovodja
Računovodja

Zanima me, zakaj le moramo to delati? Kaj bi bilo, če bi bilo! Saj je to lahko vsakemu jasno, da, na glede na to, s kakšnim koeficientom množimo kapital,dobimo odhodke,
ki zmanjšujejo poslovni izid. Večji ko je koef., za toliko je manjši izid. Ne glede na to,
kateri predpis to predpisuje, meni je to brezvezno delo, škoda porabljenega časa in energije. Saj smo že navajeni, da se predpisi vsako toliko spreminjajo in tisto,karj je prej suho zlato, potem pa ne velja več nič.
Gordana
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Gordana, če se vam ne zdi smiselno preračunavati poslovni izid v skladu s Slovenskimi računovodskimi standardi (tako standardi iz leta 2001 kot tudi standardi, ki veljajo od 01.01.2006 dalje), potem pač tega ne boste počeli. Za popolno letno poročilo odgovarjate sami. Tiste pravne osebe, katerih letna poročila obravnavajo nadzorni sveti ali pa potrebujejo "pravilno " sestavljena poslovna poročila za svoje banke (kreditodajalke) bodo opravile tudi ta preračun.

Pa lepo pozdravljeni!
Gordana
Računovodja
Računovodja

Slovan, niste me razumeli. Seveda to delo opravim, do pikice kot je predpisano. To je bilo samo moje razmišljanje o smiselnosti tega početja. Kot npr. če bi biil prihodki večji za 10%, bi bi pa rezultat tak in tak, in tako gre lahko v nedogled. Lp,
Gordana
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Lahko pri tem računanju povprečne vrednosti kapitala malo sodelujemo.primer:
Na nekem kontu prenesenega dobička ije bilo 1.1.06 stanje 4.623.313,41 sit,6.6.06 izplačilo 517.203,02 sit in 9.10.06 izplačilo 4.106.110,39 sit.stanje 31.12.06 je na tem kontu nič.

1.Ali je glede na te podatke povprečno stanje na tem kontu 3.295.084,05
sit?
2. Ali se v povprečni vrednosti kapitala upošteva tu di vrednost lastnega deleža na kt 929?(kot povprečno vrednost tega konta vzamemo kar vrednost LD , če se med letom ni nič dogajalo z njim)?
3. Glede na to,da sta oba koefiienta za prevrednotenje kapitala (rast eur in cen življenjskih potrebščin)vsako leto večja od nič-potivna ,ali pa vsaj enaka nič(po moje ne moreta biti nikoli negativna), preračun z obema vedno vpliva na zmanjšanje čistega dobička oz.povečanje čiste izgube.Imam prav?
4.Ko vse sestavine kapitala seštejemo(povprečje) in ta znesek pomnožimo s koeficientom npr.eur(isto naredimo potem s koeficientom živl.potreb.), dobimo znesek, za katerega zmanjšamo naš dobiček poslovnega leta in potem v pojasnilih napišemo, koliko bi bil naš dobiček ob prevrednotenju.
5.Ali se v tej vrednosti kapitala upošteva tudičisti dobiček leta 2006?
Prosim, če mi lahko nekdo potrdi posamezne točke, če imam prav.

Moti me,ker sem v lanskih pojasnilih večih družb videla, da imajo napisano, da bi prerečun z rastjo eur povečal poslovni izid za...sit,z rastjo življenj.potrebščin pa bi poslovni izid zmanjšal za ...sit.Ali ni to nelogično?
taglavni
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a taglavni »

Kolikor vem v lanskem letu ni bilo preračuna za EUR ker je bil negativen in se v razkritjih ni navajal.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

A kdo lahko še danes da odgovor,lepo prosim?
Odgovori