Prokurist - zastonik?

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Prokurist - zastonik?

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Stranka je šla v penzijo in zastopnik njene stranke je sin. Ali je to že prokusrist? Stranka (žal) ne ve. Ali je zastopstvo in prokura različno in ali ta zastopnik (če ni že prokusrist), lahko sklene pogodbo o prokuri z lastnikom (stranka)?

Upam, da nisem preveč zavozlal stvari. :oops:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Prokura mora biti pisna (mislim, da je potrebno stvar opraviti pri notarju) in vpisana v sodni register, kjer je vpisana družba, ki bi jo naj prokurist zastopal.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Torej naj stranka stopi do sodišča in se prepriča. Meni nanreč, da je to ena in ista stvar - jaz mu pa ne znam objasnit. Gre seveda za znan problem firm brez lastnika ki poslujejo. Stroški kilometrin so, a povrniti si jih ne moreš :spomezik: . Firma še krepko posluje, kljub temu, da je lastnik v penziji. Je pač še vedno poln elana.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Ja, koliko sem sama imela opravka s tem, smo sklenili pogodbo o prokuri pri notarju, v njej je zapisano kakšna pooblastila prenaša lastnik na prokurista in katere posle lahko sklepa v njegovem imenu (lahko tudi vse, razen nepremičninskih) in zadeva mora biti registrirana zato, da se ne bi kdo potem zgovarjal, da pooblastila niso bila veljavna in da je morebitni sklenjeni posel zaradi tega ničen. V primeru nesoglasij pa sploh!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Pri vsem me moti nekaj (sicer se mo tem že težil na forumu, tako da me je kdo že sit :spomezik: ); lastnik je dal zastopanje firme na sina (jaz menim, da to ni prokursit), sedaj pa naj bi sin s lastnikom sklenil pogodbo o prokuri. Upam, da me razumete. Sen namreč je to le zaradi situacije (je še študent), ker je šel lastnik po skoraj 41 letih v penzijo - a še vedno dela.
Mirko Slika
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Prokura mora biti vpisana v sodni registe. Če to ni, potem ne gre za prokuro. Vprašajte po izpisu iz sodnega registra.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Hvala! :spomezik:
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Stranko sem to omenil, šla je k notarju, kateri ji je dejal, da je pogodba o poslovodenju v bistvu že prokura - da gre za eno in isto stvar. Nikakor se ne moreva uglasit. Stranka zahteva izplačilo stropškov zakonitega zastopnika. V vseh dokumentih je vpisan kot zastopnik (ne kot prokurist), a gre res za eno in isto stvar?
Mirko Slika
Odgovori