nezaposlen direktor
Moderator: Mirko Zbačnik
Res je LUPUS!Tudi jaz sem moji stranki predlagala, da potegne nekoga za minimalni delež v firmo in tako reši ta problem. Čakamo na sklep sodišča. Ampak, da je absurd še večji naj povem, da ima ta moja stranka tako dejavnost, ki je vezana na potovanje v tujino in si niti potnih stroškov ne more izplačati kot zaposlena. Upam, da bo sodišče hitro izdalo sklep o vstopu novega družbenika.
LP
LP
Tukaj se pa jaz ne stinjam. Zakaj potni stroški ne bi bili davčno priznani že sedaj. saj ima tudi s.p. pravico obračunavati potne stroške in lepo vas prosim, menim, da ste šli predaleč. če bi mu v kontroli inšpektorji potne stroške vrgli ven, pa naj sproži ustavni spor, saj seveda ni v enakem položaju kot drugi zavezanci!!
Menim, da je vaša stranka s takim ravnanjem neopravičeno oškodovana!
K.
Menim, da je vaša stranka s takim ravnanjem neopravičeno oškodovana!
K.
On je samo prijavljen po šifri 40. Če je zaposlen ali ne pa je problematika šifre 40. Veste koliko jih je tako prijavljenih v Sloveniji, ki si že leta normalno obračunavajo plačo, tudi po navodilih davčnih referentov, prav tako obračunavajo potne stroške. Ker problematika ni rešena, menim, da računovodje ne smejo delovati tako, da vnaprej prikrajšajo svojo stranko za nadomestila stroškov, ki bi mu ob istih pogojih pri šifri 01 pripadala!
K.
K.
Kot računovodja ne delujem tako, da oškodujem svojo stranko. Upam, da se tudi vi o vsakem perečem problemu s svojo pogovorite in nato ukrepate. Moja stranka je s poslovanjem šele začela in ne da se ji že na začetku bosti zaradi zakonodaje, poleg tega pa bi si s tem povzročila še velike stroške in bi dlje trajalo kot poteza za katero se je odločila. Odločila se je, da bo vključila v svojo d.o.o. še eno osebo in bo do takrat zdržala to krivico. Mislim pa, da ne moremo d.o.o.-je primerjati z s.p.-ji, konec koncev pa tudi s.p.-jem davčna ob kontroli marsikaj meče iz stroškov, kar sploh ni logično in niti utemeljeno. Tudi o tem problemu se na žalost veliko piše.
LP
LP
Ker tudi mene neposredno zanima ta tema, bi vse prdhodnike vprašala, ali je kdo prebral Metodološko gradivo Ministrstva za delo...Lepo bi prosila naj mi nekdo odgovori, kako se obračunajo prispevki za zavarovalno podlago 40. Upam, da je tam napaka v opisu, in sicer gre za prispevek 0,53%, piše da ga plača zavarovanec. Po moje je to narobe.
Pa še nekaj. Ali mi bo znal dacar odgovoriti na vprašanje: kje piše, da je neto plača za zav.podl.40 davčno nepriznan odhodek.
Hvala in lp.
Pa še nekaj. Ali mi bo znal dacar odgovoriti na vprašanje: kje piše, da je neto plača za zav.podl.40 davčno nepriznan odhodek.
Hvala in lp.
ne piše nikjer, ker se tu mešajo jabolka in hruške. S.P.-ji, ki so zavarovani na podlagi šifre 40 so obdavčeni skladno z zakonom o dohodnini, razdelek obdavčitev dohodkov iz dejavnost. zaradi prostega razpolaganja z ustvarjenimi prihodki nimajo neto plače, saj je v ugotovljenem dobičku iz dejavnosti zajeta tudi osebna poraba. nekaj čisto drugega velja seveda za družbe, ki jih obravnava zakon o davku od dobička pravnih oseb, kjer pa so seveda davčno priznani tisti stroški, ki so potrebni za ustvarjanje prihodkov, razen stroškov, ki jih obravnava pravilnik kot davčno nepriznane stroške. tam o neto plači ni govora. zato še vedno trdim, da levica ne ve kaj dela desnica in če nekaj opredeljuje pokojninska zakonodaja bi ji morala slediti tudi davčna, ki pa ji ne!!! Čeprav dobivamo novo zakonodajo s 1.1.2005. In še vedno zagovarjam stališče, da drugače kot iz neto plače ne more direktor preživet, če nima drugih virov iz drugih naslovov.
K.
K.
Se popolnoma strinjam z Lupusom. Tale debata me je kar malo "v luft vrgla", do sedaj sem bila namreč popolnoma prepričana, da se direktorju (tudi če je 100% lastnik firme) pač izračunava plača po zakonu in internem pravilniku. Pisala sem v zvezi s to debato na GZS Infopika in so me prijazno poklicali po telefonu in obljubili, da bodo stvar razčistili in ugotovitve objavili (ker odgovora še ne vejo). Lep pozdrav! Alena
Matina, Kaj in ostali, je že kdo dobil odgovor črno na belem? Najbolj bi bila vesela odgovora, kako se lahko zaposli direktor enoosebne družbe, ki je hkrati tudi lastnik, glede na bedarijo iz ZDR, po katerem lastnik ne more samega sebe zaposliti, ker takšna zaposlitev ne vsebuje bistvenih elementov delovnega razmerja. In da mu je seveda plača davčno priznan strošek in da si lahko izplačuje stroške (podlaga 01 in ne 40). Hvala,
Mincek
Mincek
Vsak dan hodim gledat na spletno stran GZS, pa obljubljenega odgovora še ni. Verjetno zato, ker je svetovalka obljubila, da bo zadevo preverila direktno na DURS, to pa vsekakor traaaaajaaaa. Ko bom sama dobila kakšno informacijo, jo bom posredovala, saj sem tudi sama neposredno prizadeta. Lep pozdrav vsem Alena