Podpisovanje konto kartic,dnevnika knjiženja...

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uni
Super računovodja
Super računovodja

Podpisovanje konto kartic,dnevnika knjiženja...

Odgovor Napisal/-a uni »

Zanima me, ali je treba npr.konto kartice(in vse ostale letne izpse), ki jih izpisujemo na A4,na posamezne liste,ne na tekoči papir, vsakega posebej podpisati ali je dovolj,da podpišemo in žigosamo samo zadnjo stran? Ima pa vsak list svojo številko,da se vidi, da si sledijo.
Že dolgo me prepričujejo,da ni dovolj podpis samo na zadnji strani-ne bi pa rada po nepotrebnem tratila roke, ker tega ni ravno malo, pa še ne vidim razloga za to-je kje kaj napisanega o tem?
tejaš
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a tejaš »

Uni, počakajte še na kakšno mnenje, ampak jaz printam kartice in dnevnike na neskončen papir.
Tudi, če si številke sledijo, je pri posamičnih listih možna zamenjava kakšnega lista, a ne?
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Ja ,res.Ampak tudi,če je vsak list podpisan,ga lahko kasneje nadomestiš z novim.Potem bi bila rešitev edinole tekoči papir,s tem sem pa imela preveč problemov,pa tudi ne verjamem, da vsi ostali še vedno tiskajo na matrične. Pa tudi pri teh bi lahko en list nadomestil tako,da bi cel izpis natisnil še enkrat.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Kaj misliš ti,Slovan?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Sem jih/bi jih podpisala na vsako stran oziroma vsako kartico glavne knjige oziroma zaključeno celoto dnevnika (ali po dnevih ali po drugačni sistematiki odvisni od računalniškega programa).

Zakaj: SRS 22.18: Po vseh knjiženjih za poslovno leto in kontroliranju izkazanih stanj se poslovne knjige zaključijo, tako da niso mogoča nikakršna knjiženja več oziroma da vnesenih podatkov ni mogoče spreminjati. Zaključitev poslovne knjige podpišejo pooblaščene osebe. Računalniško vodene poslovne knjige se lahko zaključejejo z elektronskim podpisom po načelnih postopkih iz ustreznega zakona in podrobnejših določbah v splošnem aktu podjetja.

Temeljni poslovni knjige sta: glavna knjiga in dnevnik. Glavna knjiga vsebuje konte postavk sredstev, obveznosti....... Torej je vsak konto glavne knjige samostojna kartica bodisi na listu papirja bodisi na več listih. Enako velja tudi za dnevnik: ali je po dnevih, ali so knjiženja po vsebinskih sklopih itd.

Najlažje je, da vam lastnik računalniškega programa omogoči ("sprogramira") elektronski podpis, saj s tem prihranite roko.

Glede na razvoj tehnike, lahko poslovne knjige prenesete tudi na katerikoli medij in s tem zagotovite dva izvoda poslovnih knjig. Tako je odveč bojazen o možnostih dodajanja, odvzemanja ali spreminjanja podatkov. V vsakem primeru pa morate en izvod natisniti na koncu leta.

LP
Odgovori