PODARJENI MOBITEL

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

PODARJENI MOBITEL

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

V decembru smo od podjetja Mobitel prejeli darilo - Mobitel v vrednosti 16.583,33 sit brez DDVja. Od njih smo dobili samo OBVESTILO o darilu, na pa so vse sestavine v skladu z ZDDV, ki jih mora vsebovati izdani račun. Zanima me, kako to poknjižim.
* celotno vrednost na prihodke (78)
* DDV - je vstopni DDV (16)
* znesek brez ddv pa na zalogo drobnega inv. (31) oziroma ker je mobitel že v uporabi v stroške (40)
Ali razmišljam prav? Zmotilo me je namreč to, ker sem v IKSu 9-10/02, stran 21, zasledila Zgled: brezplačna pridobitev opreme, pa je knjiženo na 04 in 963 - Dolgoročne rezervacije iz prejetih donacij, potem pa postopoma na stroške amortizacije 432/050 in 963/766 - Prihodki od porabe in odprave dolgoročnih rezervacij.

Prosim za vaše mnenje.
LP :)
Raina
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Raina »

NE vem vam sicer povedati kako je z DDV (ali se ga od daril lahko upošteva); lahko pa razložim dolgoročne rezervacije za prejeta sredstva.

V primeru, da gre za pridobljena osnovna sredstva z daljšo življenjsko dobo, bodo stroški (amortizacija) nastajali skozi celo življenjsko dobo; prihodki od tega (dobljena subvencija) pa bi se pripoznala v prihodkih v letu prejema.
To ne bi zagotovilo sovpadanja prihodkov in odhodkov od tega sredstva.
Zaradi tega se uporabijo za prejete subvencije dolgoročne rezervacije, ki se zmanjšujejo za obračunano amortizacijo teh sredstev.

V vašem primeru pravite, da vrednost mobitela takoj evidentirate med stroške, zato menim, da ne morete uporabiti DR za to.

Tudi če bi bila življenjska doba sredstva daljša, je pa znesek tako majhen, da ga nima smisla razmejevati.

LP.
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Pozdravljena Lotica,

Ravnokar imam pred seboj enak primer, kot ga navajate. Ker je od vašega minilo že kar nekaj časa me zanima če ste zadevo poknjižili kot ste napisali oz. ste prišli do drgačnih ugotovitev in seveda če se DDV lahko upošteva.

Lep pozdrav.
marea
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Je imel kdo drugi morda že podoben primer?

Lp
marea
silvam
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a silvam »

Tudi jaz imam danes tak primer darila od mobitela.
Kako ste to rešili, ker vidim , da imate tudi drugi take probleme.
hvala, lp, Silva
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Po naši rač. usmeritvi knjižimo vsa osnovna sredstva do 100 eur direktno v stroške oziroma preko konta 321 (odpis drobnega inventarja) takoj v stroške. Ker je to podarjeno, morajo seveda na drugi strani biti tudi prihodki, to so drugi finančni in ostali prihodki, skupina 78. Za vstopni DDV še vedno nisem dobila potrditve, ampak mobitel je ddv plačal državi, mi pa imamo račun v skladu z ZDDV, zato bi si DDV upoštevala kot vstopni DDV - tudi takrat sem naredila tako. Nisem pa 100%, da je tako prav, ker DURS podobnega primera še ni komentiral, ali pa jaz tega nisem zasledila.
LP :)
silvam
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a silvam »

Glede knjiženja na rezervacije in prenosa na prihodke mi je jasno. Ne vem pa zaradi DDV. Ali gre v bruto znesku na rezervacije in na osnovna sredstva ali gre neto znesek brez DDV?
Silva
Odgovori