davki-začetnik

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
panda
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

davki-začetnik

Odgovor Napisal/-a panda »

Zanima me plačilo davkov za popodansko storitveno dejavnost.
Na davčni upravi so povedali, da položnice za davke izpolnjujem sama in sicer pavšal za durs in prispevek za zzzs. Višino prispevkov naj bi se spreminjala vsake tri mesece, znesek pa naj bi našla v Obrtniku. Sama sem mislila, da mi je položnice dolžan pošiljati DURS.
Prosim za vaše odgovore.
Hvala
panda
Nov član
Nov član

POleg tega me zanima še katere davke in prispevke še plačujem razen vpisa v odmero dohodnine in letne bilance? Na DURSU so bili dopusti[:D. Zaposlena sem redno.To je lepopoldanska dejavnost.
Hvala.
mdusan
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mdusan »

Davčna ne pošilja plačilnih nalogov, vsak mesec do 15. ste dolžni plačati pavšalni znesek in sicer prispevek za PIZ 5.278,00 na konto 2021X- zadnjo številko vam določi davčna, prispevek za ZZ 610,00 konto 2022X ter članarino obrtni zbornici, ki pa jo določi obrtna zbornica in ne vem koliko je v vaši OOZ pri nas je 8.313,50 konto 2023X, ti zneski so bili za mesec julij za avgust še ne vem če bo isto je pa vsak mesec v obrtniku objavljeno. če ste v avgustu pričeli z dejavnostjo vam prvo polačilo zapade 15.9. Plačate še akontacijo davka za letošnje leto, ki pa je odvisna od tega kakšen dobiček pričakujete, to ste že morali posredovat na davčno, in to se upošteva tudi v dohodnini. mislim pa da če boste imeli računovodkinjo vam bo ona vse povedala kako in kaj. Veliko uspeha pri delu in z davčno. LP
panda
Nov član
Nov član

Hvala za pomoč, zaenkrat poskušam kar sama. ker za poušal ne bo takega dela.Upam.
Pozdrav
mdusan
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mdusan »

Jaz pa mislim da je delo popolnoma enako, če imate s.p. morate vodit davčne knjige, to je za začetek če je enostavno knjigovodstvo, knjigo prihodkov in odhodkov izdajati morate račune in če delo opravljate na terenu obračunavati potne naloge. razlika med dopolnilno dejavnostjo in "celo" obrtjo je samo pri plačilu prispevkov in da za začetek še niste davčni zavezanec za DDVrazen če se sami registrirate, otale davčne knjige pa morajo biti poštimne.

LP:wink:
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

Tako je.:D

lp
panda
Nov član
Nov član

Hvala8-). Na našem dursu so precej skopi z informacijami.Plačati moram še akontacijo, odvisno od tega kakšen dobiček pričakujem?? Kako plačam to? To naj bi že morala posredovati na davčno?? Več kot izpolnjene obrazce (priglasitveni list)... ne zahtevajo. Kako naj pa to. Začenjam z 1.9..
Hvala
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Glede akontacije davka iz dejavnosti: na nekaterih davčnih izpostavah jo določijo z upoštevanjem pričakovanega obsega prometa in pričakovanega dobička (to je najbrž tisto, kar morate javiti na davčno), drugje (tako tudi pri nas) po kakšnih dveh ali treh mesecih poslovanja pošljejo poziv, da jim moramo posredovati rezultate poslovanja za tiste tri mesece in oceno do konca leta. Se je zgodilo, da tisti, ki so začeli proti koncu leta, za tisto leto niso plačali akontacije, je bilo pa potem pri dohodnini več. Povsod pa ni tako, boste že morali vprašati na svoji davčni. Redkobesedni niso samo pri vas, na to se boste navadili. LP Alena
panda
Nov član
Nov član

Hvala:D
Odgovori