Preplačana ak. doh.

Moderator: Mirko Zbačnik

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Razlike, ki izhajajo iz premalo plačanih akontacij za mesec januar in februar, poračunate ob redni akontaciji za mesec marec (10.04. = redna akontacija marec + razlike za mesec januar in februar).

LP
Tara
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Preplačilo akontacije na 9 oz. 10 obrokov?

Odgovor Napisal/-a Tara »

slovan napisal/-a:....Nova akontacija = 158,64 x 10 = 1.586,40 minus preplačilo (2X17,24) = 34,48 EUR = obveznost do konca leta 1.551,92 EUR : 10 = nova akontacija od meseca marca dalje 155,19 EUR...
Slovan

Spoštovani g. Slovan,

iskreno vas prosim za razjasnitev moje dileme. Namreč v Zakonu o davlnem postopku navajajo, da se preplačila predhodnih akontacij poračunajo od nedospelih do konca poslovnega leta. Torej znesek preplačila delim z 9 (obrokov), ki zapadejo v tem koledarskem letu oz. do konca leta 2007, ali kot ste navedli z 10, vključno z akontacijo, ki nastopi 01.01.2008 in zapade 10.01.2008 za mesec december 2006. Glede na bližajoči se velikonočni praznik, vam želim veliko lepih pirhov in veselih zajćkov ter uspelo potico.
lp, Tara
Tara
Začetnik
Začetnik

Popravek datuma nastopa obveznosti dec.akontacije dohodnine

Spoštovani g. Slovan,

popravljam datum nastanka decemberske akontacije za 2007, ki je pravilno 31.12.2007 (in ne 01.01.2008) in dospe v plačilo v četrtek, 10.08.2008.
Člen na katerega se opiram, pri preračunavanju preplačila in s tem določitve nove akontacije) pa je 6. odstavek 298. člena ZDavP-2 (Ur.l.117/2006).

Predvidevam, da obstaja še kakšen vir, ki dopolnjuje gornjo navedbo člena iz Zdavp-2, zato vam bom izredno hvaležna, če jih boste citirali. Če ne drugega, za mirne praznike in spanec.

S spoštovanjem,

Tara
lp, Tara
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Pozdravljeni!
Do oddaje davčnega obračuna najkasneje konec marca sta dospeli dve akontaciji: insicer za januar (plačilo 10.02.) in februar (plačilo 10.03.) in hipotetično še tretja akontacija 31.03.. Zakaj hipotetično? Ker je odvisno od datuma oddaje davčnega obračuna. Če ste oddali obračun nekje do dospelosti akontacije za marec, davčni organ že razpolaga s podatki o višini nove predhodne akontacije in tako ostane do konca leta še 10 nedospelih akontacij. Če je davčni obračun oddan 2.4., pa je davčni organ pri sebi že evidentiral dospelo obveznost za mesec marec (31.03.) v višini pretekle predhodne akontacije, tako da ostane do konca leta še 9 nedospelih akontacij. Morda so bile v predhodnih odgovorih premalo poudarjene zapadle akontacije in nezapadle akontacije do dneva predaje davčnega obračuna, ker je od tega odvisno ali preostane do konca leta 9 ali 10 akontacij.
Kako se preračunavajo predhodne akontacije velja 298. člen Zakona o davčnem postopku. Tudi vam lepe praznike!

LP
Zadnjič spremenil slovan, dne 06 Apr 2007, 12:12, skupaj popravljeno 1 krat.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V odgovoru Ge. slovan sem dodal "url".
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Tara
Začetnik
Začetnik

Spoštovana ga. Slovan,

oprostite, zaradi napačnega naslavljanja (na to me je napeljalo Mirkovo sporočilo.

Res sem vesela vašega odgovora. Torej po vašem, naj izenačim izraz dospelost akontacij do konca leta z izrazom nastanek obveznosti akontacij do konca leta. V tem primeru ni dvoma 10. Seveda je vse to ob predpostavki kot navajate, da DURS Napovedi ni dobil šele zadnje dni meseca marca, ampak prej.

S spoštovanjem,
Tara
lp, Tara
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Ni potrebno prekomernega naslavljanja, saj smo vendar vsi člani našega foruma.
Obroki dospejo v plačilo na zadnji dan obdobja (torej je to zadnji dan v mesecu). Dospelost pa lahko enačite tudi z izrazom nastanek obveznosti: obveznost nastane na zadnji dan obdobja, plačana pa mora biti v 10 dneh po dospelosti oziroma po nastanku obveznosti.
Tudi če enačite ta dva izraza, je lahko do konca leta ali 9 ali 10 akontacij, odvisno od oddaje obračuna (tako kot pravite, odvisno je kdaj je DURS prejel obračun - dovolj zgodaj, da je lahko evidentiral že nove predhodne akontacije v višini iz novega davčnega obračuna).
- če oddamo 10.03. = dospejo obroki (nastane obveznost) po oddaji od 31.03. do 31.12.2006 = 10
- če ste oddali 2.4. = dospejo obroki (nastane obveznost) po oddaji od 30.4. do 31.12.2006 = 9
Ne vem kdaj ste vi oddali obračun?

LP
Tara
Začetnik
Začetnik

Spoštovana gospa,

iskreno se vam zahvaljujem za vaše prejete odgovore. Pri preverjanju svojega odgovora sem ugotovila, da sem bila preveč površna oz prehitra pri pošiljanju odgovora in sem že razmišljala, kako bi svoj odgovor popravila.

Dejstvo je, da sem spregledala 4. točko 298. čl ZDavP-2, kjer jasno piše, da vsi obroki dospejo do zadnjega v mesecu in morajo biti plačani v 10. dneh. Smatrala sem - pač po stari verjetno "jugo" finančni miselnosti - da sicer obveznost nastopi konec meseca, vendar dospe do 10. v naslednjem mesecu. Kar pa ni res. Ko to enkrat spregledaš, stvar postane jasna. Obžalujem - iskreno - da sem vam naložila delo v tem predprazničnem dnevu, ko bi morala naša razmišljanja in dejanja biti usmerjena drugam.

Še enkrat, želim vam in vaši ekipi na tem portalu, miren, prisrčen in vesel velikonočni praznik, prtedvsem pa veliko pirhov in dobro potico.

SREČNO!
lp, Tara
Odgovori