dopust
Moderator: Mirko Zbačnik
dopust
ojla,mene zanima neki.Trenutno sem na odpovednem roku,ta pa je 3.mes.V novi sluzbi so mi rekli da naj pokoristim dopust,kar mi ga je ostalo v tej firmi,saj ga ne morem prenesti,vendar mi ga delodajalec ne pusti koristit. Kaj lahko naredim?Kako lahko sefa"obrnem"da mi bo dal dopust??? 
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
V kolikor bi v "stari" službi pokoristili ves dopust bi bila posledica ta, da ga v novi ne bi imeli. Ker verjtetno zapuščate staro delovno mesto pred 1. 7., vam je delodajalec dolžan nuditi le sorazmeren del. Taka praksa je tudi, če menjate službo kasneje. Sicer ste v novi službi brez njega.
V novi službi se "zatika" že pred nastopom - oni bi radi zvalili koriščenje dopusta na staro firmo, kar pa po mojem ni prav. Tudi v novi službi ga boste potrebovali. ZDR v teh primerih napotuje na dogovor med delodajalci, ne dopušča pa možnosti nezmožnosti dialoga, ki je po mojih izkušnjah pogosta.
Težava je lahko tudi z dopustom v stari službi. Delodajalec vam je dolžan nuditi praivco do koriščenja, katere se vi ne smete odreči. Vsak drugačen sporazum, dogovor je pravno ničen. Pravilno bi bilo, da sorazmeren del koristite v stari službi, preosanek v novi. Od starega delodajalca prinesete izjavo o koriščenju dopusta in o izplačilu regresa - kar bo verjetno drugi kamen spotike.
Po zakonu vam ga je dolžan izplačati delodajalec, pri katerem ste izpolnili pogoj. V kolikor bose odšli od firme po 30. 06., je to stari delodajalec.
Lahko da se novi delodajalec izogiba tudi temu (le moja predpostavka, ki je pa lahko tudi napačna - mogoče sem preveč črnogled
). Ker bi bili praktično brez dopusta, ker bi ga že izkoristili, ne bi bilo pravice do koriščenja le-tega, kar je pa pogoj za izplačilo. Pogoj ni izkoriščen dopust, pač pa pravica do koriščenja.
Čeprav imate praktično pravico do koiščenja celotnega dopusta že sedaj, vam ga delodajalec pred 1. 7. ni dolžan nuditi. Tako je tudi z regesom. Tuddi tu bi lahko, v kolikor zamenjate delodajalca pred 1. 7. to trpela oba (in če bi potekal normalen dialog tudi v primeru, če bi ga kasneje). Gre tudi za vzdrževanje dobrih odnosov, ki so tu že pred pričetkom načeti.
A sicer poznate novega delodajalca? Navedel sem le moje pomisleke....
V novi službi se "zatika" že pred nastopom - oni bi radi zvalili koriščenje dopusta na staro firmo, kar pa po mojem ni prav. Tudi v novi službi ga boste potrebovali. ZDR v teh primerih napotuje na dogovor med delodajalci, ne dopušča pa možnosti nezmožnosti dialoga, ki je po mojih izkušnjah pogosta.
Težava je lahko tudi z dopustom v stari službi. Delodajalec vam je dolžan nuditi praivco do koriščenja, katere se vi ne smete odreči. Vsak drugačen sporazum, dogovor je pravno ničen. Pravilno bi bilo, da sorazmeren del koristite v stari službi, preosanek v novi. Od starega delodajalca prinesete izjavo o koriščenju dopusta in o izplačilu regresa - kar bo verjetno drugi kamen spotike.
Po zakonu vam ga je dolžan izplačati delodajalec, pri katerem ste izpolnili pogoj. V kolikor bose odšli od firme po 30. 06., je to stari delodajalec.
Lahko da se novi delodajalec izogiba tudi temu (le moja predpostavka, ki je pa lahko tudi napačna - mogoče sem preveč črnogled
Čeprav imate praktično pravico do koiščenja celotnega dopusta že sedaj, vam ga delodajalec pred 1. 7. ni dolžan nuditi. Tako je tudi z regesom. Tuddi tu bi lahko, v kolikor zamenjate delodajalca pred 1. 7. to trpela oba (in če bi potekal normalen dialog tudi v primeru, če bi ga kasneje). Gre tudi za vzdrževanje dobrih odnosov, ki so tu že pred pričetkom načeti.
A sicer poznate novega delodajalca? Navedel sem le moje pomisleke....
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Re: dopust
Mirko, mislim, da si prehitro sklepal. Mislim, da bi v novi firmi radi samo, da izkoristi sorazmerni del dopusta še v starem podjetju.sladka napisal/-a:V novi sluzbi so mi rekli da naj pokoristim dopust, kar mi ga je ostalo v tej firmi
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Ja, Nina - hvala. Res sem nestrpen do delodajalcev - kaže, da sem imel v preteklosti stike le s takimi
. Upam, da mi "sladka" ni zamerila. V tem priemru je kritika na predhodnega delodajalce (v kolikor je bodoči res imel v mislih "kolikor je preostalo v tej firmi" - sorazmeren del, ki je po ZDR dolžan nuditi pravico do dopusta, v nasprotnem primeru je dolžan izplačati odškodnino, če dokaže, da bi odsotnost delavca povzročila škodo, oziroma delo ne bi nemoteno potekalo.
Se opravičujem - imam preganjavico pred nepoštenimi delodajalci
.
Se opravičujem - imam preganjavico pred nepoštenimi delodajalci
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko