Spet regres

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
rrrrr
Novinec
Novinec

Spet regres

Odgovor Napisal/-a rrrrr »

V podjetju sem se zaposlila 16.8.2006 za določen čas enega leta. V pogodbi so mi zapisali, da lahko koristim 7 dni dopusta v letu 2006 in 15 dni v letu 2007. V decembru 2006 so mi izplačali sorazmerni del regresa. V januarju 2007 mi je direktor odobril celoletni dopust. 6.3.2007 sem dala odpoved. Koliko regresa mi pripada (sorazmerni del ali celoten regres)?

Lp
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Mislim, da sorazmerni, ker zakon pravi, da v kolikor ti pripada celoten dopust, ti pripada celoten regres, če ti pripada sorazmerni del dopusta, potem tudi sorazmerni del regresa. Sorazmerni del dopusta pa ti pripada, če delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Izhajati moramo iz vsakegaleta posevej. V letu 2006 vam je pripadal sorazmeren del dopusta in regresa. Februarja ste sicer pridobili pravico do celotnega regresa, a vam podjetje tega ne more zagotoviti. V kolikor vi prekinete pogodbo pred 1. 7. v tekočem letu, vam priapda le sorazmeren del. Torej vam v tej firmi tudi za letos pripada le sorazmeren del. podjetje vam mora dati izjavo o koriščenem dopustu in izplačanem regresu, katero posredujete naslednjemu delodajalcu.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
casper
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a casper »

Živjo!

Tudi jaz imam vprašanje. Dne 1.10.06 smo zaposlili delavca za določen čas 6 mesecev. delavec je 19.3.2007 dal odpoved (pred potekom pogodbe) Oziroma pogodbe sploh ni podpisal, ker je ni hotel.
Sedaj želi izjavo o letnem dopustu in regresu. kaj naj napišem koliko dopusta pripada takemu delavcu in ali je nujno, da mu damo regres? Kako določiš dopust delavcu, ki je zaposlen za določen čas?
Ali glede na to da je odšel še pred potekom pogodbe kaj vpliva na to?

lp in vesele praznike
Več je vredna ena izkušnja kot sedem modrih pravil.
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Moje mnenje je, da mu je za leto 2006 pripadal sorazmerni del dopusta in regresa (če mu ni bil predhodno izplačan v celoti), torej 3/12.
V letu 2007 pa mu po mojem mnenju pripada tudi sorazmerni del regresa in dopusta. Zakon določa, da delavec izrabi dopust pri tistemu delodajalcu pri katerem je pridobil pravico do dopusta, razen če se z delodajalcem ne dogovorita drugače ( 164,člen ZDR) Ker je pravica do letnega dopusta povezana s pravico do regresa menim, da je upravičen tudi do sorazmernega dela regresa.

Lp
marea
Odgovori