Pomoč refundacija

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pomoč refundacija

Odgovor Napisal/-a CIPRESA »

prosila bi za pomoč. In sicer delavka je zaposlena za 4 ure, v mesecu marcu je bila na bolniški (nega) 44 ur. Ostalih 44 ur je delala.

V primeru da bi delavka delala cel mesec bi njena bruto plača zgledala tako:

Redno delo: 261 eur
delovna uspešnost: 20 eur
Dodatek na delovno dobo (1%): 2,61 eur
SKUPAJ BRUTO PLAČA: 283,61 EUR

Ker pa moram upoštevati refundacijo zgleda to takole

Redno delo: 130,50 eur
Delovna uspešnost: 20 eur
Refundirani znesek: 141,68 eur
Dodatek na del.dobo(1%): 2,72 eur
SKUPAJ: 294,90 eur

In na koncu mi bruto plača z refundacijo znese skupaj več kot če bi delavka delala, kar pa mi je znano da to ne more biti saj ne sme dobiti več kot če bi delala.

Kako zdaj??? Zahtevek za refundacijo sem izpolnila na strani ZZZS, urno postavko sem določila (vsaj upam pravilno) glede na plačo če bi delavka v tem mesecu delala vse dni ( 283,61/88=3,22)....

Kaj moram zdaj popraviti?? Ali zmanjšati že zahtevek in kje, kako????

PROSIM ZA POMOČ!!!!!
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Pri vašem izračunu je upoštevan dodatek na dodatek, zato menim, da je tu prišlo do napake, saj imate dodatek na delovno dobo in dodatek za uspešnost tako upoštevan že v urni postavki in nato še enkrat posebej.

Lp
marea
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Aha se pravi da bi morala urno postavko izračunati brez dodatka, samo 261 /88 =2,97
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Tudi če vzamem to urno postavko mi še vedno pride za par stotinov več kot bi smela zahtevati refundacije.
Ali v tem primeru lahko za par stotinov zmanjšam urno postavko ???? Da bi bila namesto 2,97, zmanjšano na 2,95??? Ker v tem primeru bi se pa izšlo???

Nisem še nikoli imela tak primer da bi bila refundacija večja kot pa če bi delavka delala vse dni!! In nevem kako se v tem primeru popravi za znesek ki je prevelik?? Ali se zmanjša samo urna postavka ali je kje kakšna kolona v zahtevku kjer vnesem znesek preveč obračunane refundacije???
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Če vzamete urno postavko z dodatki, jih potem pri nadaljnjem izračunu upoštevate le za redno delo.Po mojem izračunu pride nekaj stotinov manj (menim, da je to zaradi zaokroževanja) in sicer:

Redno delo: 130,50
Bolniška: 141,68 (skupaj z dodatki)
Dodatek za uspešnost: Vezan na redno delo: 10 EUR
Dodatek za delovno dobo: 1,31 (tudi samo sorazmerni del, ker je preostanek že v urni postavki za bolniško)

Skupaj: 283,49

Upam, da sem kaj pomagala. Sicer nisem imela še takega primera, zato počakajmo, da se morda še kdo oglasi.

Lp
marea
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ja marea ampak bolniška verjetno ne sme biti večja kot pa če bi delala redne ure. Če bi delala redne ure bi bila (ker je ravno deljeno na pol 44 ur bolniške in 44 ur rednega dela) bolniška lahko kvečjemu enaka 130,50 in ne večja - tako sem jaz razumela!!

Sedaj sem zmanjšala urno postavko na 2,95 in pride malo manj kot 130,50. Nikjer ne najdem rubrike v zahtevku kjer bi lahko izračunano refundacijo popravila (zmanjšala) na vrednost ki nebi presegala zneska 130,50!!!

Hvala vam za odgovor ste me pa opozorila glede upoštevanja dvojnih dodatkov, ker sem jih res in je bilo narobe!!
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Se opravičjem, ampak se mi je porodilo vprašanje, ali so vaši podatki pravilni glede refundacije.
Namreč kolikor je meni znano se osnova za refundacijo izračuna na podlagi podatkov iz preteklega leta in ne na podlagi tekoče mesečne plače.

Lp
marea
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ja, osnovo imam vnešeno iz preteklega leta, urna postavka ki jo je potrebno vpisati pa kot sem do sedaj delala (upam da je prav) pa je izračunana iz meseca za katerega se dela refundacija.
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Cipresa,
Zgoraj pišete, da je bila delavka na bolniški meseca marca. Če je to 2007, po mojem mnenju vzamete njene podatke iz leta 2006 in delite s številom ur v letu 2006 in tako dobite urno osnovo, ki je po novem ni več potrebno uskladiti z indexom. Za nego znaša nadomestilo 90% od osnove.
Je pa res, da znesek za refundacijo ne sme biti večji od zneska, ki bi ga delavec prejel, če bi delal.

Lp
marea
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Zdaj pa res ne vem več ali sem delala prav refundacije ali ne???

Delavka je bila na bolniški meseca marca 2007. Iz preteklega leta (2006) sem vzela

- skupno bruto osnovo za nadomestilo: 5.412,13
- skupno število ur osnove: 1096

(To je iz preteklega leta kjer je bila na zavodu in prejemala nadomestilo + na porodniški + nekaj časa brezposelna)

- urno osnovo za delo : To pa nisem gledala na preteklo leto, ampak na mesec v katerem je bila refundacija. Se pravi če bi delavka delala v mesecu marcu vse ure (bruto plača/ure dela), in to je urna osnova za ta mesec. Če bi bila na bolniški drugi mesec bi se urna osnova spremenila, saj so naprimer v mesecu aprilu drugačne ure.
Vedno sem delala tako :roll: kaj je to narobe???
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Verjetno sem vas jaz narobe razumela, za redno delo v mesecu marcu, ko je delavka delala je pravilno, da vzamete bruto plača/ vse ure * ure rednega dela (44 ur).

Lp
marea
Odgovori