Davčna olajšava

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Bravuris
Novinec
Novinec

Davčna olajšava

Odgovor Napisal/-a Bravuris »

Sin, ki ima status rednega študenta je v letu 2006 postal S.P.-ni davčni zavezanec, ni zaposlen, z prihodki 100000SIT in odhodki 130000 SIT(30000 SIT davčne izgube).
Vprašanje:ali ga lahko uveljavljam kot vzdrževanega družinskaga člana?Lp
lunatika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a lunatika »

109. člen starega ZDOH pravi takole:

(3) Za vzdrževanega družinskega clana zavezanca se šteje tudi otrok do 26. leta starosti, ce neprekinjeno ali s prekinitvijo do enega leta nadaljuje šolanje na srednji, višji ali visoki stopnji in nima rednih dohodkov iz zaposlitve ali iz opravljanja dejavnosti. Za vzdrževanega družinskega clana se šteje tudi otrok, ki izpolnjuje pogoje iz prejšnjega stavka in je starejši od 26 let, ce se vpiše na študij do 26. leta starosti, in sicer najvec za dobo šest let od dneva vpisa na dodiplomski študij in najvec za dobo štiri leta od dneva vpisa na podiplomski študij.

Tako da, če je dohodek iz dejavnosti nič, se po mojem to ne more šteti kot redne dohodke. Namreč, za zakonca se zahteva, da ne opravlja dejavnosti, za otoka pa le, da nima rednih dohodkov iz dejavnosti. Jaz bi ga vsekakor vpisala in če bi bila pozvana s strani DURS, pač razložila, da sem tako razumela.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Dodatno vprašanje: če prav razumem, je imel celo leto status : najbrž je bil sp popoldanc (samo pavšal prispevki) -osnovno zavarovanje kot študent. Ali je kaj delal čez servis oziroma če ni, zakaj sp?
Odgovori