Ddv v gradbeniŠtvu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
finrast6
Začetnik
Začetnik

Ddv v gradbeniŠtvu

Odgovor Napisal/-a finrast6 »

Smo podizvajalec za gradbeno podjetje, ki gradi stanovanjske hiše, ki jih bo prodalo.

Mi za to podjetje izvajamo gradbena dela (izdelava hidroizolacijskih plošč).

Zanima me, če je moje razmišljanje pravilno, da lahko mi kot podizvajalec izstavimo gradbenemu podjetju račun na katerem zaračunavamo plošče vključno z vsem dodatnim materialom z 8,5% DDV?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Kolikor jaz vem, mora podizvajalec zaračunati 20% DDV. Samo investitor je tisti, ki zaračuna znižano stopnjo 8,5%.
suzzlat
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a suzzlat »

Dobavitelj vam računa 20 % stopnjo ddv, vi pa zaračunate znižano stopnjo 8.5% le fizičnim osebam za pravne osebe za poslovne objekte pa računate zaračunate 20% stopnjo ddv.Mislim da to piše v 48 ali 54 členu zakona 5 točka!
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

41.člen ZDDV-1:
(3) DDV se po nižji stopnji 8,5% od davčne osnove obračunava in plačuje TUDI od stanovanj, stanovanjskih in drugih objektov, namenjenih za trajno bivanje, ter delov teh objektov, ki NISO del socialne politike, in vključno z gradnjo, obnovo in popravili teh.
Ker v Prilogi I pa piše, da se znižana stopnja uporablja samo za stanovanja, ki so del socialne politike, kar naj bi veljalo od 1.1.2008 dalje.

Res je, da se mora storitev zaračunati fizični osebi oziroma lastniku stanovanja. Kadar se račun izstavi upravitelju, mi na njem napišemo etažnim lastnikom zaračunavamo ... Ni pa naš račun izstavljen neposredno posamezni fizični osebi. Mislim, da je tako prav.
Je pa bilo to v prejšnjem ZDDV, ki je veljal do 31.12.2006 opredeljeno kar se tiče stanovanj malo drugače.
LP :)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Če je vaš kupec investitor (če bo on prodal stanovanja), mu zaračunate 8,5%.
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Tudi jaz sem v lanskem letu precej raziskovala na temo. Moja ugotovitev je naslednja (podkrepljena z davčnim svetovanjem):

Stanovanjska gradnja, ki se zaračuna neposredno investorju (ne glede na to ali je investitor fizična ali pravna oseba) je obdavčena z 8,5 % DDV.

Očitno pa so mnenja dav. inšpektorjev zelo različna. Poznam podjetje - investitorja, ki je gradilo dvojčka za trg. Izvajalec mu je zaračunal 20 % DDV. Ko so imeli inšpekcijo, jim je inšpektor rekel, da je celo bolje tako!

Tako kljub mnenju, ki sem ga pridobila na ZFR in pri davčnih svetovalcih, še vdeno nisem sigurna kaj je prav.

Ima morda še kdo podobne izkušn je z inšpektrojem?
slava
tejaš
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a tejaš »

Stanovanjska gradnja, ki se zaračuna investitorju -lastniku ( ne glede ali ja pravna ali fizična oseba) se zaračuna 8,5 % DDV. Vsi podizvajalci pa izvajalcem zaračunjo 20%
Odgovori