Kar veliko vaših nasvetov sem že prebrala na tem forumu, sedaj vas moram pa še nekaj vprašati, čeprav - kolikor sem zasledovala to temo - se mi zdi, da je to bolj bela lisa.
Gre za nakupe programov, licenc ipd. preko interneta. Dobavitelj je pravna oseba iz članice EU, lahko pa tudi ne (npr. Amerika)in storitev je narejena za zavezanca za DDV v Sloveniji. Jaz sicer zanj naredim samoobdavčitev, vendar: ali lahko upoštevam davek tudi kot vstopni, če faktura nima vseh podatkov po našem ZDDV? Ali je kje kaj napisano o tem?
Vesela bom vsakega vašega nasveta.
storitve tujcev -samoobdavčitev
Moderator: Mirko Zbačnik
Ali še kdo ve kaj odgovoriti na moja vprašanja v zvezi z nakupom preko interneta? Menim, da se davčno to obravnava kot storitev, čeprav je po vsebini stvari "blago". ZDDV namreč v 4. členu govori o prometu blaga kot prenosu lastninske pravice na OPREDMETENIH stvareh, kar pa blago, nabavljeno po internetu (prevzeto po mailu), ni.
Lp,
Lp,
Po razgovoru z davčno upravo - info pisarna DDV, je potrebna samoobdavčitev (17.člen ZDDV, 11. točka). Vstopni DDV se prizna, ker naj bi tujci pač ravnali po svoji zakonodaji in ne po naši. Referentka na davčni je sicer prelagala, naj bi jih mi opozorili na popolno navajanje podatkov, kar je po mojem v primeru nakupa preko interneta težko, posebno če to niso redni poslovni stiki.
Ne vem pa, kakšen bi bil odgovor, če bi prosila, da mi ga posredujejo v pisni obliki - izda ga glavni urad in ne info pisarna za DDV.
Namreč, nikjer v ZDDV ali pravilniku nisem mogla prebrati to, kar so mi ustno rekli, prej nasprotno...
Kakšne izkušnje imate z njihovimi pisnimi odgovori na vprašanje?
Lp
Ne vem pa, kakšen bi bil odgovor, če bi prosila, da mi ga posredujejo v pisni obliki - izda ga glavni urad in ne info pisarna za DDV.
Namreč, nikjer v ZDDV ali pravilniku nisem mogla prebrati to, kar so mi ustno rekli, prej nasprotno...
Kakšne izkušnje imate z njihovimi pisnimi odgovori na vprašanje?
Lp