Dohodnina in 4% olajšava

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
thinkblue
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Dohodnina in 4% olajšava

Odgovor Napisal/-a thinkblue »

Citiram: Pojasnilo DURS, št. 42401-326/2005, 20. 7. 2005
Pri nakupu ali gradnji stanovanjske hiše je zavezanec glede na kriterij reševanja stanovanjskega problema upravičen do zmanjšanja osnove le, če ni že lastnik stanovanja oziroma stanovanjske hiše.
A to pomeni, da računov, ki jih imam ker sem v letu 2006 zamenjal okna v stanovanjski hiši ne morem uveljavljati pod "C" olajšave ???

Namreč sem lastnik stanovanjske hiše. To pa mi ni čisto jasno? V kakšnem primeru pa bi sploh lahko kaj uveljavljal v tej rubriki?

TB
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Vlaganja v obnovo in vzdrževanje stanovanjske hiše (zamenjava oken) sodijo pod olajšave za različne namene (torej pod A - 2% zmanjšanje davčne osnove).

V primeru, ko bi se izdatki navezovali na nakup ali izgradnjo hiše, s katerim bi reševali stanovanjski problem, pa bi poleg 2% zmanjšanja davčne osnove pod A, lahko upoštevali tudi 4%-no zmanjšanje davčne osnove. Če ste lastnik hiše in bi za nakup le-te najeli posojilo, bi lahko znesek odplačil iz leta 2006, vključili v to zaporedno (seveda zopet ob predpostavki, da ste s tem reševali svoj stanovanjski problem).

LP
thinkblue
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a thinkblue »

V letošnjem letu nameravam reševati STANOVANJSKI PROBLEM, uredil si bom namreč mansardno stanovanje (v hiši staršev). Ali bom za ta dela lahko naslednje leto uveljavljal v davčni napovedi?
Ali moram prej dokazovati novo lastništvo mansarde ali kako je s tem?

:(

TB
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

V letu 2007 ni več tovrstnih davčnih olajšav. Ostale so le olajšave za vzdrževane družinske člane in nič več.
In veliko uspehov pri obnavljanju mansarde.

LP
Odgovori