Nove dnevnice - samo za šoferje?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
hisoftplus
Novinec
Novinec

Nove dnevnice - samo za šoferje?

Odgovor Napisal/-a hisoftplus »

Z dnem 17.3.2007 veljajo nove dnevnice za tujino.
Ali velja to samo za vladne uslužbence in šoferje ali
tudi za ostale - s.p., d.o.o.?

Hvala za morebiten odgovor in lep pozdrav.
Primoz
lunatika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a lunatika »

LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jaz sem klicala na DURS, zdaj nimajo več davčnih svetovalcev, ampak informativno službo, vendar mi prijazna gospa ni vedela odgovoriti na to vprašanje. Najprej me je klicala in rekla, da to velja samo za javne uslužbence. Naslednji dan je klicala in rekla, da ni prepričana in da se bo še pozanimala. Potem pa ni več poklicala. Sem pa našla tolmačenje obrtne zbornice, da v novi uredbi o povračilu stroškov ni več priloge, koliko so dnevnice v tujino in da se sklicuje na predpis vlade in po številkah uradnih listov naj bi bila to ravno ta uredba, ki se je zdaj spreminjala. Tudi sama ne vem, kako naj obračunavam, na srečo še nihče ni šel od takrat naprej v tujino (razen mene) :)
sm
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sm »

HALO - javite se, kako izplačujete dnevnice za tujino.

Jaz imam konkretno dve dejavnosti v istem podjetju - proizvodnjo in prevozništvo. Ali naj po tem tolmačenju enim izplačam za Hrvaško tisto ta višjo, drugim pa ta nižjo. Pa kje smo. Pa naj se javijo tisti, ki so Uredbo pripravili, Mogoče pa ima kdo veze pri inšpektorjih ali pa na ministrstvu.

Konec koncev zakaj nas tako omejujejo, saj vendar vračamo stroške bivanja v tujini delavcem in ne komurkoli - kako pa naj pošljemo v tujino delavca, če ne dobi niti toliko, da si kupi "pizzo" po celem dnevu. Kje pa so vsi riziki potovanj, obleke (ki so vsekakor drugačne kot če si cel dan v podjetju) ..... Pa saj ne hodijo na potovanja samo direktorji.
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Zgornja uredba velja samo za delavce v javnih organih?
slava
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Ker se Uredba o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo (Ur.l.RS 140/2006) v svojem drugem odstavku 4. člena, pri dnevnicah v tujino, sklicuje na Uredbo vlade, ki ureja povračilo stroškov za službena potovanja v tujino, potem ta uredba velja tudi za d.o.o. in s.p. in društva itd.... To pomeni, da do višine dnevnic za posamezno državo iz te uredbe, ne povečujemo osnove za dohodnino (tudi osnovo za plačilo prispevkov iz/od plač). Če te uredbe ne bi bilo (oziroma ne bi velala za d.o.o/s.p.) , bi bile dnevnice za tujino (z vidika vštevanja v davčno osnovo) 0 in bi za vsako izplačilo morali povečati davčno osnovo..

http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=87725

LP
Odgovori