nujnoooo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
casper
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

nujnoooo

Odgovor Napisal/-a casper »

Živjo!

Prosim za pomoč!
V naši branži resnično primanjkuje delavcev. Ker skoraj vsi delajo preko 50 včasih tudi do 80 nadur na mesec in ker imamo slabe izkušnje z delavno inšpekcijo so mi naročili, da nadure plačujemo oziroma prikazujemo.
Po pravilih naj bi jih bilo 20 na mesec ali ne? Ali mogoče veste kje to izreco piše?
Sedaj jih imajo ful več ali je lahko kaj narobe in koliko je lahko narobe?
hvala
Več je vredna ena izkušnja kot sedem modrih pravil.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Ja, zelo je lahko narobe, če delavci delajo več kot je dovoljeno z Zakonom o delovnih razmerjih. Mi smo zaradi tega plačali kazen, pa čeprav so delavci želeli delati več. Pretvorite nadure v stimulacijo in izplačajte na tak način, vsaj pri nas zadnji 2 leti delamo tako, ker drugega načina nismo našli, delo pa mora biti opravljeno.
LP :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Poglejte ZDR 143. člen, ki omejuje opravljanje nadur na 20 mesečno in 180 ur letno - (nikjer ni omejitve plačil :spomezik: ).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
darika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a darika »

Pa še v osnovo za pokojnino se jih upošteva samo 180.

Darika
casper
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a casper »

Živjo!

Res vam hvala ampak ali lahko kaj naredim? Nič a ne? Lahko samo čakam in molim, da ne bo kdo prišel.

Nisem razumela Darinke: kako 180 v pokojninsko osnovo?! Kam pa ostalo?

Joj ni mi jasen zakon saj če ima delavec 40 nadur in mu jih plačamo 20 (kot to veleva zakon) bo ravno tako kazen ker ima še 20 nadur. Ali ni vseeno, če mi jih plačamo 40 pa je zadovoljen on in mi mirni!? (Oziroma zakon ne dovoljuje plačila nadur kar je več kot 20 na mesec)

Lep dan
Več je vredna ena izkušnja kot sedem modrih pravil.
darika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a darika »

Živjo!

Malo pozno dajem odgovor:
Nisem razumela Darinke: kako 180 v pokojninsko osnovo?! Kam pa ostalo?

Če delavec tekom leta dela npr. 200 nadur se mu v prijavi podatkov na ZPIZ za pokojninsko osnovo šteje samo 180. Ostalo kot da jih ne bi delal in se mu jih ne upošteva. Ja, ni kaj. Tak je zakon.
Odgovori