Minimalni letni dopust

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
*MIŠA*
Novinec
Novinec

Minimalni letni dopust

Odgovor Napisal/-a *MIŠA* »

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, a pomeni "minimalni letni dopust znaša 4 tedne", da ti pripada 20 dni dopusta plus vsi dodatki (na delovno dobo, na izobrazbo, otroke,...) ali, da je izhodišče za dopust lahko tudi 18 dni in moraš imeti skupaj z dodatki vsaj 20 dni?

Kolikor je meni znano in kakor si razlagam Zakon o delovnih razmerjih, je pravilna prva varianta. Pri nas na firmi je bilo tudi tako do letos, ko so menda "ugotovili", da nam že od leta 2003 dajejo 2 dni več dopusta kot nam pripada in so nam izdali odločbe z min. dopustom 18 dni in na to prišteli dodatke.

Hvala za odgovor!
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

159.člen ZDR navaja, da letni dopust ne more biti krajši kot 4 tedne. V tem čelenu je tudi navdeno kdo je upravičen tudi do dodatnega dneva dopusta.
Torej vam, v kolikor imate 5 dnevni delovni teden pripada minimalno 20. dni.

Daljše trajanje letnega dopusta pa se lahko določi s kolektivno pogodbo oz. s pog. o zaposlitvi (159.člen ZDR)

Lep pozdrav.
marea
*MIŠA*
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a *MIŠA* »

Ja, saj jaz in ostali sodelavci si to tudi tako razlagamo.
Oni pa trdijo, da itak imamo min. 20 dni, ker imamo na njihov minimum 18 dni vsi še dodatke za delovno dobo, pa izobrazbo ... in skupaj s temi dodatki je za njih potrebno imeti 20 dni. Ne pa kot izhodišče. In tukaj se zdaj ne razumemo.

A potem 159. člen ZDR res pomeni, da je izhodiščni minimum LD pri 5 dnevnem delovnem tednu 20 dni (oz. 4 tedne) in dodatki s tem nimajo nobene zveze?

Hvala in LP.
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Jaz razumem zakon, da je minimalni letni dopust štiri tedne.

Dodtani dnevi pa so določeni, kot sem že zgoraj napisala v 159.členu ZDR ter kot napotuje zakon v 160.členu v kolektivni pogodbi oz.pogodbi o zaposlitvi.

Lep pozdrav.
marea
Odgovori