Najem poslovnega prostora

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Amadeja
Začetnik
Začetnik

Najem poslovnega prostora

Odgovor Napisal/-a Amadeja »

Zanima me, kako je z možnostjo investiranja v najeti prostor. Ali v primeru, da v najemni pogodbi opredelimo, da smo kot podjetje poleg najemnine dolžni (ali lahko) tudi investirati v prostor oz. vrednost investicij odbijamo od najemnine, lahko upravičimo investicije kot upravičeni strošek podjetja (npr. napeljavo centralne kurjave)?
Hvala!
matina
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a matina »

Je najemodajalec občan ali oseba, ki opravlja dejavnost?:???:

lp
Amadeja
Začetnik
Začetnik

Najemodajalec je občan.

lp
Amadeja
Začetnik
Začetnik

Ali ima kdo izkušnje na to temo?
Prosim za informacije.
Hvala in lep dan!
kaltrzic
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Delikatna tema, ker bo davkar gotovo hotel, da se to vlaganje prikaže kot del najemnine, torej je obdavčeno z dohodnino. Drugače pa je v SRS 2 napisano, da se naložbe v tuja osnovna sredstva smatrajo za neopredmetena dolgoročna sredstva firme. Jaz bi naredila pogodbo, v katero bi napisala, da je centralna kurjava naložba moje firme in potem, če bi se sodelovanje s fizično osebo prekinilo, izdala račun fizično osebi za neko preostalo ali ocenjeno vrednost. Ampak to je spet zgolj moje razmišljanje, ki ga pri sebi še preverite. Lep dan Alena
sardegna
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sardegna »

Definitivno se je potrebno dogovoriti z najemodajalcem. Nas najemnik je renoviral prostore, pa smo se dogovorili za skupno investicijo (procentualno, ne pol pol) in sedaj mu ne izstavljamo racunov za najemnino (kot nekaksna kompenzacija).
Odgovori