Stroški študijskih izletov?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
m_amfora
Novinec
Novinec

Stroški študijskih izletov?

Odgovor Napisal/-a m_amfora »

Pozdravljeni!
Sem turistična vodnica z odprtim s.p.
1. Včasih grem na študijski izlet kot pripravo na vodenje (v bistvu je običajna skupina z vodnikom, jaz zraven samo poslušam in opazujem). Včasih so dodatni stroški (npr. prenočitve), ki jih moram doplačati, včasih nobenih. Zanima me, ali si lahko izpišem potni nalog (dnevnice, potni stroški do zbirališča) glede na to, da nimam nobene podlage, s katero bi dokazovala, da sem bila prisotna? Stroški so seveda nastali (že izguba dohodka, ker sem bila odsotna). Kaj lahko naredim tudi s tistimi stroški (ki jih plačam agenciji - npr. doplačilo za prenočitev, prevoz z ladjico ipd), za katere ne dobim potrdila?
2. Še eno vprašanje: za vodenja, za katera izdam agenciji račun, naredim potni nalog z dnevnico ipd. Ali moram priložiti kakšne priloge?
Za pomoč se vam lepo zahvaljujem!!!
P.S. Ali je kakšen računovodja, ki se bolj spozna na to področje? Z novim letom bi z veseljem prenesla to delo na bolj usposobljenega od mene ;)...
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Pri potnih nalogih in obračunih le-teh je vedno tako, da je priporočljivo imeti zraven kakršnokoli dokazilo. Če se odeležujete raznih izletov, zato, da si pridobivate izkušnje, verjetno imate kakšno dokazilo, da je ta izlet obstajal - brošure, prijave, ipd. Tudi cestnine, parkirnine ipd so dokazila, ki so priporočljiva, da jih priložite k obračunu. Kar pa se dnevnic tiče je tako - kot s.p. si lahko izplačujete maximalno malico 5,54 eur/dan. Glede na to, da se na takšnih izletih izobražujete, bi bilo upravičeno obračunati dnevnico pač v višini uredbe vlade. Če si boste dnevnico obračunala, pazite, da si posebej ne obračunate še malice.
V primeru, ko pa izstavljate račun agenciji, in je vaša narava dela takšna, da kot vodička vodite določeno skupino, menim, da ste upravičeni do obračuna prehrane, in ne dnevnice. Tudi cestnine, parkirnine ipd so priporočljive priloge - res pa je, da se v tem primeru lažje dokazuje pot, saj so vzporedno nastali prihodki.

Lp
m_amfora
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a m_amfora »

Hvala za odgovor. Problem je v tem, da moram tudi tiste račune oz. potrdila, ki jih dobim, predati agenciji. Tako da meni ne ostane nič :). Tudi s prijavami se 'ukvarja' samo agencija. lahko sicer dodam program izleta, a to najbrž ni zadostno dokazilo - lahko bi bil katerikoli program.
Glede dnevnic sem se enkrat že zanimala, pa sem dobila odgovor, da si jo lahko računam. Tako da res ne vem, kako naj delam prav... :szalosten:
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

pa si za ta potrdila naredite kopije - originale tako ali tako ima agencija (v primeru dokazovanja se lahko obrne davčna na agencijo). Mislim da bi vam agencija tudi potrdila o prijavah lahko posredovala - mislim da je to samo stvar dogovora.
Odgovori