cesija

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
polonakh
Novinec
Novinec

cesija

Odgovor Napisal/-a polonakh »

pozdrav!

s cesijo smo plačali našo obveznost. pri tem smo dobili 2% popust. finačna hiša, ki nam je to cesijo ponudila, nam je po našem plačilu poslala dobropis za odobrena 2% popusta. dobropis pa je izdan od finančne hiše, ne pa od dobavitelja, katerega smo mi poplačali. v saldakontih smo si mi pri zapiranju izpiska zaprli dobaviteljevo fakturo in sicer za plačani znesek (ki je torej bil manjši za 2%).

zdaj se mi postavlja vprašanje, kako naj knjižimo prejeti dobropis od finančne hiše, saj bi si mi morali z dobropisom zapirati dobaviteljevo fakturo.

ali je potrebno knjižiti dobropis od finančne hiše na tega partnerja (finančno hišo) in potem speljati kakšno kompenzacijo?

hvala za odgovor in lep pozdrav,
polona
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Prejeti dobropis za popust knjižite:
- na dobavitelja finančno hišo: / -220 (K)
- vstopni DDV: - 160 (D) /
- drugi prih.iz poslovanja: / 768 (K)

Dobropis in prestanek po plačilu dobavilteju pa zaprete s temeljnico (lahko pa knjižite tudi preko prehodnega konta za asignacije oz.cesije).
Anela
polonakh
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a polonakh »

hvala za odgovor
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Najlažje vam bo, če najprej poknjižite cesijo - zapirate 2200 in odprete obveznost iz cesij (28)-do finančne hiše. Pri plačilu zapirate 28. Dobropis pa poknjižite tako kot vsakega drugega in zapirate razliko na 28.
slava
Odgovori