zanima me koliko regresa mi pripada, ce sem se zaposlila v firmi s 4.9.2006 za nedolocen cas? Ali mi pripada tudi regres za leto 2006, in ce koliko ter koliko regresa mi pripada za leto 2007?
V letu 2006 sem v casu od 4.9. do 31.12. izkoristila 3 dni dopusta ali mi v letu 2007 poleg novega dopusta pripadajo se tisti 4 dnevi starega neizkoriscenega dopusta? (moj dopust za 07 znasa 20 dni)
To je moja prva zaposlitev in nimam pojma o teh zadevah
Za lansko leto vam pripada sorazmeren del, letos pa celoten, razen, če oddidete pred 1. 7. kam drugam.
Za lanskega se pozanimajte, zakaj ga niste prejeli, je pa iztožljiv.
regres je vezan na pravico do koriščenja in ne na samo izrabo dopura. kljub temu, da bi se zgodilo, da dopusta ne bi nič koristili, vam pripada regres. A dopust vam je delodajalec dolžan omogočiti.
Zolo upam, da delodajalec ne izkorišča vaše nevednosti.
Nazadnje spremenil Mirko Zbačnik, dne 22 Maj 2007, 14:13, skupaj popravljeno 1 krat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mene pa zanima naslednje. Nekdo je zaposlen pri agenciji za zaposlovanje in ta ga je napotila k delodajalcu 31. 05. 2006. Še vedno dela tam. Za preteklo leto, leto 2006 je prejel nekaj dni dopusta in cca. 5/12 regresa. Ali je to prav?
On je zaposlen pri agenciji in ne v podjetju kamor ga pošlje agencija. Vse dolžnosti in pravice iz delovnih razmerjih morata tako urejati agancija in delavec.
Niste navedli, koliko časa je bila oseba lansko leto zaposlena pri agenciji. Vsekakor mu pripajo enake pavice kot da bi bil zaposlen pri kateri koli drugi firmi. Če bi bil to datum 31. 5., bi mu pripadal za lansko leto ves dopust in tudi vezan na to celoten regres, ne glede, ali je dopust izkoristil.
Razlog, zakaj ni koristil dopusta verjetno ni tehten, dopust mu je bila agencija dolžna nuditi.
PS: Zaposlitvene agencije vzbujajo pri meni negativen prizvok, mogoče se motim, a tja je napoten delavec, ki je dogotrajno brezposelen in je vesel vsake zaposlitve. tu je navadno za nedoločen čas. Ravno zarati te želje po zaposlitvi in nadalje zaradi strahu pred izgubo le-te, se pojavljajo anomalije, ki ne sodijo v sodobni čas.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Hvala za tale odgovor. Je natanko tako, kot sem predvidevala, se pravi, da mu pripada oboje v celoti, vendar mu agencija ni "dala" ne enega ne drugega v celoti. Res je, tam se je zaposlil 31. 05. 2006, torej bo konec meseca že 1 leto. Agencija mu podaljšuje pogodbo po nekaj mesecev, kar seveda pomeni, da izpolnjuje pogoj določila 161. člena ZDR. Se pa bojim, da tu ne gre za podaljševanje te pogodbe ampak za sklepanje pogodbe vsakič na novo, kar pa zadevo spremeni.
Tudi sklepanje vedno novih pogodb ni problem, zakon govori le o nepekinjenem delovnem razmerju. Me pa prav zanima, kaj bodo storili, ko bo minilo dve leti njegove zaposlitve - tu pa lahko vidim problem .
Mirko
Mene pa zanima sledeče. Če delavec da odpoved delovnega razmerja npr.15.06.2007 in gre v drugo službo. V prvi še niso dobili regresa. Kdo mu ga torej mora dati, prvi ali drugi?
Ker gre za prekinitev DR pred 1.07. je pri prvem delodajalcu upravičen do sorazmernega dela regresa (5/12), pri drugem delodajalcu pa do 1/12 regresa za vsak izpolnjen mesec dela pri njem.
Lp
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson
Mirko Zbačnik napisal/-a:Tudi sklepanje vedno novih pogodb ni problem, zakon govori le o nepekinjenem delovnem razmerju. Me pa prav zanima, kaj bodo storili, ko bo minilo dve leti njegove zaposlitve - tu pa lahko vidim problem .
Tkole. Zgolj v "poročilo". Regres so mu izplačali, in sicer presotanek do celote. Enostavno so ga hotelji ogoljufat. Mlad je, so rekli, ta ne bo pogruntal. Ha.