Odgovor davčne

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor davčne

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Danes sem bil prijetno presenečen, ko me je poklicala davčna referentka in mi odgovorila na vprašanje, zastavljeno po elektronski pošti. Sicer z malce zamude, a vseeno lepo od njih. Po pravici povedano, tega nisem pričakoval.

Kakšne izkušnje imate vi? :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
jurek
Računovodja
Računovodja

Re: Odgovor davčne

Odgovor Napisal/-a jurek »

Tudi meni so lepo odgovorili. In seicer glede večne debate okoli zaokroževanja.
--------------------------

Številka: 092-1132/2007-1-0800-02
Datum: 2. 4. 2007

Zadeva: Obračunavanje DDV

Spoštovani,

v dopisu sprašujete, kako na računih zaokroževati zneske osnove za DDV in zneske za plačilo.

V zvezi z vašim vprašanjem pojasnjujemo:

Obveznost izdajanja računov je opredeljena v 81. členu Zakona o davku na dodano vrednost (Uradni list RS, št. 117/06 – v nadaljevanju ZDDV -1).

V 1. točki prvega odstavka 81. člena ZDDV-1 je določeno, da mora vsak davčni zavezanec zagotoviti, da je izdan račun za dobave blaga ali storitev, ki jih je opravil drugemu davčnemu zavezancu ali pravni osebi, ki ni davčni zavezanec.

Pravila zaokroževanja pri preračunu iz ene nacionalne valute v euro so določena v členih 4 in 5 Uredbe Sveta (ES), št. 1103/97.

Določila Uredbe Sveta (ES), št. 1103/97 so objavljena na spletni strani:
http://europa.eu.int/eur-lex/lex/LexUri ... 03:SL:HTML

Zakon o uvedbi eura (Uradni list RS, št. 114/2006; v nadaljevanju: ZUE) o zaokroževanju govori v 19. členu.

V prvem odstavku 19. člena ZUE je tako določeno, da se z dnem uvedbe eura prodajne cene za blago in storitve preračunajo na najmanj tri decimalna mesta in zaokrožijo ter izkazujejo na ne manj kot dve decimalni mesti.

V tretjem odstavku istega člena pa je določeno, da se morajo zneski vmesnih operacij zaokrožiti na najmanj toliko decimalnih mest, kolikor jih ima cena, iz katere je vmesna operacija pridobljena. Pri tem se za vmesne operacije štejejo operacije, pri katerih takojšnji cilj operacije ni plačilo ali knjiženje kot končni obračun ustreznega denarnega zneska.

Po četrtem odstavku 19. člena ZUE se denarni zneski, izračunani na podlagi cen iz drugega odstavka 19. člena ZUE, ki jih je treba plačati ali vknjižiti, zaokrožijo na najbližji cent.

Obveščamo vas, da je v zvezi z obračunavanjem DDV po uvedbi eura DURS pripravila pojasnilo, ki je objavljeno tudi na spletni strani DURS:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... edbi_eura/.

V skladu z navedenimi predpisi in pojasnilom DURS, ki je objavljeno na spletni strani DURS, morate prodajno ceno po preračunu v eure zaokrožiti na dve decimalni mesti, prav tako pa morate na dve decimalni mesti zaokrožiti vrednost, ki predstavlja osnovo za obračun DDV.

V zvezi z vašim vprašanjem pa vas posebej opozarjamo na določilo 8. točke 82. člena ZDDV-1 in določilo 139. člena Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost (Uradni list RS, št. 141/06 – v nadaljevanju Pravilnik.

Po 8. točki 82. člena ZDDV-1 mora davčni zavezanec na računu med drugim navesti davčno osnovo, od katere se obračuna DDV po posamezni stopnji.

V 139. členu Pravilnika pa je nadalje določeno, da se v primeru, če se račun nanaša na več vrst blaga oziroma storitev, lahko vrednosti brez DDV, ki se nanašajo na blago oziroma storitve, ki so obdavčene z enako stopnjo DDV, seštejejo, od seštevka pa se obračuna DDV po predpisani davčni stopnji.

Davčni zavezanec tako lahko na računu navede seštevek blaga oz. storitev, ki so obdavčene po enaki stopnji DDV in od seštevka obračuna DDV po predpisani stopnji.

Lepo pozdravljeni.

Pripravila:
mag. L. Maver
perfekcionistka
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a perfekcionistka »

Tudi meni so odgovorili po elektronski pošti, vprašanje pa se zastavila kar na spletni strani dursa.

Izgleda, da se tudi davčna uprava izboljšuje in je pri kakšni dilemi bolj smiselno vprašati kar direktno davčno kot pa plačevati drage davčne svetovalce.

lp
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

perfekcionistka z dragimi davčni svetovalci se s tabo popolnoa strinjam. Računa je če dvignejo slušalko. Tudi jaz se poslužujem dursovih svetovalcel in moram reči da sem zadovoljna.
L.P. Lidija
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

predvsem se pa mnenja davčnih svetovalcev razlikujejo, pri DURS-ovih pa podano mnenje velja za vse podobne primere
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Na katere svetovalce pri Dursu se pa obrnete? Je za vsako podjetje določen konkrten(kot npr.referent)ali so kje objavljeni "skupni"?
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Ločeni so po področjih (s.p., DDV....)
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Kje pa dobite seznam pristojnih oz.imena,na katera se lahko obrnete?
Odgovori