Stroški prehrane

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
janca
Začetnik
Začetnik
Kraj: Celje

Stroški prehrane

Odgovor Napisal/-a janca »

Dobro jutro,

V podjetju imamo organizirano prehrano, kar pomeni da malic ne izplačujemo. Znesek malice 2,04 eur.

Davčno priznan strošek za malico pa je 5,54 eur. Ali lahko razliko do 5,54 eur izplačamo delavcem pri plačah?

Hvala in lp,
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Mi smo obračunavali npr.:
regres za prehrano = 22*5,54 eur = 121,88 eur
boni za malico (kot odtegljaj) = dejansko št.prejetih bonov v obračunsem obdobju.

Lahko, zakaj pa ne. Če se seveda delodajalec strinja s tem - niso namreč vsi za to. Vsekakor pa bi jim takšen obračun lahko naredila za vsaj minimalno malico 3,05 eur/dan.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Moje mnenje je čisto preprosto, sledi "kmečki logiki". Če je v podjetju organizirana prehrana med delom (bodisi, da jo pripravljajo v podjetju ali pa to za njih opravlja kdo drug), potem ni nobenega denarnega nadomestila več. Z pripravljenim obrokom - prehrano med delom, je podjetje delavcem "izplačalo" povračilo stroškov za prehrano med delom in tako upoštevalo predpise.
In še nekaj, kar potrjuje mojo "kmečko logiko": 13.člen Kolektivne pogodbe o načinu usklajevanja plač, povračil stroškov v zvezi z delom in regresu za letni dopust (Ur.l.RS 76/2006), ki je nadomestila Splošno kolektivno pogodbo, pravi: Če prehrana pri delodajalcu ni organizirana, je delavec, če je prisoten na delu 4 ure in več, upravičen do stroška prehrane........
LP
Odgovori