Plačilo dijaku na obvezni praksi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tajrin
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Plačilo dijaku na obvezni praksi

Odgovor Napisal/-a tajrin »

Pozdravljeni!

Zanima me ali pravilno razmišljam in seveda, če je ta moj postopek pravilen. Imeli smo dijaka 3.letnika na 14-dnevni obvezni šolski praksi.
1) Obračunam mu nagrado v višini 20.500,00 (41.000,00 mesečni neobdavčeni znesek - 20.500,00 14. dnevni)
2) obračunam mu potne stroške in prehrano. DA ali NE?
3) Izpolnim obrazec REK 1a in vpišem ta neto znesek pod rubriko 15. Ali je potrebno še kakšno drugo rubriko izpolniti?
4) Izplačam preko napotnice, znesek za poškodbe na delu pa je obračunan z računom študentskega servisa.
Ali moramo obvezno tako narediti ali pa je dovolj, da se mu obračuna preko napotnice kot navadno dijaško delo (ure x urna postavka) brez REKa in ostalih procedur?

Odgovor kar nujno potrebujem saj se mi, kot vedno, mudi.

Hvala.
Tajrin
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Če je zaposlen v kontekstu vajenec in ne navadno študentsko delo je potrebno oddati REK 1a. Tudi prispevke je potrebno obračunat, nekaj da država.
Počakajte še na kakšen odgovor od ljudi, ki e več ukvarjajo z vajenci.
BOKI
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a BOKI »

POZDRAVLJENI!
TAJRIN, MOGOČE TI BO KAJ KORISTILO.
IMAMO VAJENCA, KI MU VSAK MESEC OBRAČUNAMO NAGRADO(ZA 2 DNI V TEDNU). ZA OBVEZNO PA MU ŠE IZPLAČAMO PREVOZ NA DELO IN PREHRANO.NAPIŠEM REK 1A POD RUBRIKO 15 NETO ZNESEK IN RUBRIKO 412 PRISPEVKE, KI PA JIH TUDI PLAČAMO OD POLOVIČNE MINIMALNE PLAČE TO JE 2.712,5O SIT.

LEP POZDRAV!
tajrin
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pozdravljena!

Boki, hvala za pomoč, vendar mislim, da vaš primer je drugačen od mojega.??? Naš fant je na obvezni šolski praksi, ki traja 14 dni v šolskem letu. In mislim, da je tukaj razlika.
Sedaj pa ne vem več katere prispevke mu obračunat in kako (ali ni dovolj, da jih plačamo študentskemu servisu na podlagi računa?).
HELP!
mojcar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mojcar »

Glede nagrade je prav. 41.000 je po uredbi davčno priznan odhodek. Izplačate sorazmerni del. Naredite rek - 1 a. Pod postavko 015 vpišete
neto znesek nagrade, 311 pavšalni prispevek 1.753,00 in pod postavko
312 prispevek 672,00 sit. Plačate direktno na TRR ne preko študentskega
servisa. Šifra za nakazilo je 33-29.
Upam da bo pomagalo
tajrin
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

WAW, Super Mojca!

Samo še eno laično vprašanje kar se tiče pojma nagrada. Ali se dijaku izplačuje delo samo v obliki te nagrade in je to edina možnost za plačilo ali pa se lahko izplača preko servisa kot delo in še dodatno nagrado kot ste mi napisala?

Kaj pa pomeni pavšalni prispevek 1.753,00?? Šifra 311 je pok.in invalidsko zavarovanje???

Uf, ma sem zakomplicirala...

Hvala.
mojcar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mojcar »

Plačilo (mogoče sem se narobe izrazila #nagrada#) dijakom in študentom za obvezno praktično delo (opredeljeno v uredbi in verjetno tudi v vaši kolektivni pogodbi) se obračuna in izplača tako kot sem napisala. Ja pavšalni prispevki se plačajo za pokojninsko in invalidsko zavarovnaje in poškodbe pri delu. Zneski so trenutno takšni, kot sem jih navedla.

Kaj pa bi dijaku plačali preko študenskega servisa ne vem, mogoče je delal več kot ima obvezne prakse ali pa mu želite plačati za prakso več kot je dovoljeno. Ne vem kako bi opravičili za isti termin plačilo prakse in še delo preko študenstkega servisa. S tem nimam izkušenj, mogoče pa je kdo že delal tako pa bo napisal.
adm
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a adm »

Kako poknjižim plačilo dijaku za obv. praktično delo. Prispevki za socialno varnost so bili plačani.
Hvala za pojasnila
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

482D (nagrada in prispevki)
265K (prispevki)
265D/110K (Izplačilo)
Lp
marea
roses
Novinec
Novinec

vajenci

Odgovor Napisal/-a roses »

mene zanima kako je zdaj z plačilom vajencem?
prebrala sem da je potrebno plačati nek prispevek. kako ga izračunaš ali kje ga lahko dobim?
kakšen je torej postopek plačila vajencem?

prosim za pomoč
Odgovori