1000001 krat regres

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mala novinka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: ljubljana

1000001 krat regres

Odgovor Napisal/-a mala novinka »

miljon tem je že na regres ampka odgovora ne dobim nikjer...
moj problem je sledeč, kot podjetje z nekaj letno izgubo bomo izplačali minimalni regres in sicer 542,48 eurov. kot razumem je to bruto in ko to vnesm v računovodski program mi po obračuna:

bruto: 542,48 eur
dohodnina (309,15 (542,48 bruto -233,33 splošna olajšava) )
stopnja na podlagi plače je 16,38 - 50,64 eur (309,15 - 16,38%)
------------------------------------------------------------------------
neto: 542,48 - 50,64 je 491,84

kot sem pa zasledila v mnogih temah je stopnja obračunana na podlagi bruto in ne na podlagi bruto minus akontacija...
zdaj sem pa čisto zmedena, od mene se pričakuje obračun, jaz pa ne vem kako... :cry:
nevednost ni lepa čednost
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Kot kaže, nekaj res ne deluje prav - najbolje je, da pokličete vašega vzdrževalca računovodskega programa. :spomezik:

Nekaj o izračunu dohodnine od regresa je v bazi znanja: http://racunovodja.com/bazaZnanja/index ... e_-_regres .
Pa še iz odgovorov na forumu: http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... ni+stopnji .

Mislim, da kljub temu, da je bilo odgovorjeno še po stari zakonodaji, se sistem obračuna ni spremenil.

Upam, da sem vsaj nekaj pripomogel.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mala novinka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

hvala mirko,

ampak a je možno, da mi poveste oz napišete kako bi bilo pa pravilno če ni nobene olajšave.... prosim....
mala novinka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

mogoče sem postavila vprašanje narobe...
stopnja je že v redu, problem je le v tem, da meni program znesek te stopnje da na podlagi bruto regresa 542,48 minus akontacije 233,33 in tako dobim neto regres, drugje sem pša zasledila, da se plača akontacijo (toliko procentov) na celoten bruto znesek regresa in ne le tega zmanjšanega za 233,33 eur...

verjetno sem malo zakomplicirano napisala....
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

:oops: sedaj ste me pa našli .... nanizal sem vam link do baze znanja, kjer mislim, da je nekako odgovorjeno. ( http://racunovodja.com/bazaZnanja/index ... e_-_regres ). Pravilneje je na osnovi letnih plač.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mojcar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mojcar »

Dohodnina od regresa se izračuna po povprečni davčni stopnji od zanje izplačane plače.
primer
Osnova za dohodnino od plače je 600 €
1/12 regresa od 542,48 je 45,21
nova osnova je 645,21 € dohodnina od tega je 111,88 € se pravi je
povprečna davčna stopnja 111,88 deljeno z 645,21 je 17,34%

bruto regres 542,48
-dohodnina 17,34% 94,07
neto regres 448,41

Nekateri pri povprečni stopnji dohodnine ne upoštevajo dvanajstine regresa, ampak povprečno stopnjo izračunajo tako, da dohodnino zadnje plače delijo s osnovo za dohodnino te plače in tako dobljeni % je % dohodnine za regres.
Dohodnina od regresa ne more biti nižja od 16 %, prav tako se pri obračunu regresa olajšave ne upoštevajo, ker so bile upoštevane že pri plači, upoštevajo pa se lahko samo enkrat.

Moje mnenje je, da je moj primer izračuna glede na Zakon do dohodnini (127.člen 5 točka ) pravilen, saj je regres prejemek za celo leto.
lp
mala novinka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

full full fulll vam hvala za pomoč :goodman:
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Ker imamo zaposleno delavko za štiri ure in se ji dohodnine glede na znesek OD ne obračunava, to pomeni, da jo ne obračunamo tudi pri regresu?
mojcar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mojcar »

Kot sem napisala, da se 1/12 regresa prišteje k zadnji osnovi za dohodnino in če je osnova od dohodnine za plačo 0,00 in je 1/12 regresa
npr. 20 € je nova nova osnova za dohodnino 20 € je dohodnina 20.00€ x 16 % =3,2 €. To pomeni,
da je % dohodnine za regres 16%.

Kot sem napisala že prej, nižji ne more biti.
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Mojcar, prosila bi vas, da trditev, da je regres obdavčen z najmanj 16% dohodnine podkrepite s podatkom kje je to zapisano. Jaz delavki, ki dela polovični delovni čas nisem obračunala dohodnine od regresa, ker če bruto osnovi OD prištejem 1/12 regresa in odštejem splošno olajšavo in olajšavo za dva vzdrževana člana, osnove za dohodnino ni. DURS tudi ni oporekal obračunu in smatram, da sem ravnala pravilno.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

mojcar ima po moje prav. tudi ko gledamo ZDOH tam ni stopnje 0%, lahko pa je osnova 0. Pred časom sem tudi sam poslal podobno vprašanje na DURS in sem dobil odgovor v smeri mojcar, le da nekoliko bolj zavit.
vendar pa je lahko osnova za zadnjo plačo + 1/12 regresa še vedno 0 (ima delavec nisko plačo in veliko olajšav) torej je povprečna stopnja dohodnine 0%, ki jo uporabimo pri regresu.
Odgovori