Dodatek na delovno dobo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gsgr
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Dodatek na delovno dobo

Odgovor Napisal/-a gsgr »

Ali se obračunava dodatek na delovno dobo v višini 0,5 procenta na leto, če tudi je delavec zaposlen za krajši delovni čas npr. 50% ali pa ta dodatek dobi šele po dveh letih dela? Prav tako mi ni jasno kdaj se v takih primerih izplačajo jubilejne nagrade.

Ali se za dodatek na delovno dobo upošteva doba, ki je zapisana v delovni knjižici ali veljajo še kaka druga potrdila - primer delavke, ki je bila zaposlena v avstriji, še pred osamosvojitvijo SLO in zahteva dodatek tudi za leta v tujini.

Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem.

Lep dan.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

MIslim, da se dodatek na delovno dobo obračunava glede na to koliko časa je delavec zaposlen pri enem delodajalcu. Ne vem sigurno, naj še kdo pove svoje mnenje.

LP
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

Za večino velja dodatek za delovno dobo pri zadnjem delodajalcu, če se ne motim. Določene KP pa drugače, vsa delovna doba.
Delo v tujini mislim da še ni urejeno. Kakorkoli, merodajna je v knjižici zapisana delovna doba. Delavka si mora sama urediti vpis avstrijske delovne dobe v knjižico (če je to slučajno že mogoče).
Višina je 0,5% za vsako leto delovne dobe.
Za zaposlitev s krajšim delovnim časom od polnega pa res ne vem.
LP
anka
Super računovodja
Super računovodja

Ali se lahko k minimalni obračuna dodatek na delovno dobo? Ali je potem sploh potrebno dajati dodatek, če je že tu obračunan? Upam, da je to o.k.?

LP
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Anka, o dodatku za delovno dobo smo debatirali tudi pri drugih temah.
Iz večkratnega vprašanja mislim, da se ne razumemo glede sestavnih delov plače, prikaza na plačilni listi. Popravite me, če si napačno razlagam.
Vsak delavec ima Pogodbo o zaposlitvi v kateri je zapisana njegova osnovna plača.
Tukaj se vse začne. Če ima npr. 90000 osnovne plače in 10 let delovne dobe boste obračunali 5% dodatka za d.d. na osnovno plačo (90000+4500)=94500. Sedaj je aktualen še dodatek po zakonu npr. da za vas velja 5000, ga prištejete in dobite 99500, kar je veliko manj kot minimalna plača za avgust, ki je 117500. Razliko med 117500 in plačo delavca 99500, ki znaša 18000 mu dodatno obračunate.
Plačilna lista bi bila videti tako:
Redno delo 90000
Dod. za d.d.4500
Dod.po zakon5000
Razl.do min18000
Skupaj 117500
To so glavne sestavine plače delavca.
Če je delavec opravičen še do drugih dodatkov: za nedeljsko, nočno ipd. delo se ti dodatki obračunajo po določenem % od njegove osnovne plače, v našem primeru 90000. Če znašajo dodatki 10000, jih boste na plačilni listi definirali vendar bo razlika do minialne tudi manjša za 10000.
Ali sem napisala razumljivo?
Lp
anka
Super računovodja
Super računovodja

osnovna plača je minimalna plača.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Če je osnovna plača 111.484,00 SIT, k temu dodaš % dodatka na delovno dobo in še dodatek, ki pripada. Ali se motim?

LP

A.
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Če je osnovna plača delavca definirana v pogodbi s pojmom minimalna plača ali z zneskom se vsi dodatki prištevajo.
Ali ste lahko bolj konkretni, kako ima delavec zapisano v pogodbi. Kaj mu pripada. Posebej me zanima ali piše osnovna plača ali plača, kateri znesek je zapisan in ali je v pogodbi omenjen dodatek za delovno dobo.
LP
anka
Super računovodja
Super računovodja

Dosedaj je bilo tako, da smo k minimalni plači dodali dodatek na d.d.

LP.
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Ne bova razjasnili, če ni točnih podatkov. Prosim, napišite konkretno to, kar sem v prejšnjem pisanju prosila. Res me zanima kaj je zapisano v pogodbi.
LP
anka
Super računovodja
Super računovodja

Minimalna plača je znašala za julij 111.484.
K temu prištejemo dodatek na d.d. Ali sem bila zdaj bolj jasna?
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Ne, Anka, niste. Povejte, kaj ima delavec zapisano v pogodbi o zaposlitvi. Tam je osnova za vse naprej. Brez tega podatka ne bova prišli daleč.Vse ostalo pustimo pri miru.
Vzemite eno pogodbo, pa bova razčistili in obračunali vse kar je potrebno. Ste za?
LP
Odgovori