regres za 2007 izplačan, delavec dal odpoved

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sirtaki
Začetnik
Začetnik

regres za 2007 izplačan, delavec dal odpoved

Odgovor Napisal/-a sirtaki »

pozdravljeni,

zanima me sledeče:
regres smo izplačali v maju, skupaj za aprilsko plačo. delavec je zaposlen za nedoločen čas in je imel v maju pravico do celotnega regresa. po izplačilu je dal odpoved in odhaja z 31.majem. sedaj pa me zanima, ali obstaja kakšna možnost, da nam vrne 7/12 regresa, saj bo tudi 7/12 dopusta prenesel k novemu delodajalcu?

hvala za odgovore!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Malce nerodna situacija - namreč po ZDR kljub pogoju, da ima delavec pravico do celotnega dopusta in regresa, do 30. 06. ni dolžna izplačat regresa v celoti. A jaz osebno ne razumem, da ga po ZDR ne sme izplačati. Zato bi bila najboljša rešitev dogovor vseh treh vpletenih strani (delavca ,vas in bodočo firmo, kjer bo zaposlen). Tudi ZDR napotuje v takih primerih k dogovoru. Realnost je seveda nekaj drugega.

A ste preverili, kolikšen je odpovedni rok delavca? Če je dal odpoved po izplačilu aprilske plače - v maju smatram, da ni upoštevan celoten odpovedni rok. Odpovedni sok je obojestranska obveza (odgovornost), tako da lahko delavec v tem času poišče novo delo, delodajalec pa novega delavca.

To je le moje mnenje, kakšni so običajni postopki v takih primerih mi ni znano.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mojcar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mojcar »

Imamo kar nekaj takih primerov. Z delavcem poskušamo dogovorit
sporazum o vračilu preveč izplačanega regresa, ki ga delavec podpiše, in
če ima dovolj ob izplačilu zadnje plače mu to poračunamo pri plači, (na poplagi podpisane odstopne izjave)
drugače pa delavec neto preveč izplačan regres plača po položnici prej
kot mu zaključimo knjigo.
Odgovori