Od boljšega na slabše
Moderator: Mirko Zbačnik
Od boljšega na slabše
Dogaja se sledeče: že 10 let imamo računovodski program slovenskega pojetja, ki je bil v zadnjih letih zelo izpopolnjen, je zelo pregleden in takoj ob vsaki zakonski spremembi dobimo nadgradnjo programa. Skratka - bolje si ne bi mogla želeti. Z junijem pa bomo začeli uvajati nek nemški program, saj je naš lastnik iz Nemčije oziroma posredno iz ZDA in sploh naj bi se za vsa podjetja v Evropi uvedel enotni program. DDV so nam nekoliko prilagodili, kljub temu pa ne izpiše knjig kot do sedaj (na srečo niso več predpisane !), ob koncu meseca pa je potrebno vse knjige sešteti in obrazec DDV-O ročno izpolniti. Morda za nekoga to ni nič posebnega, ampak meni se zdi grozno, saj mi je zadnjih 5 let program vse to delal sam.
Poleg tega program ne izpiše avansnega računa, čeprav obračuna in knjiži ddv in ga bo potrebno avansni račun izpisovati v wordu. Prav tako če izstaviš dobropis, moraš takoj zmanjšati izstopni ddv, ni možnosti, da bi to knjižil na prehodni konto ... Ali se še kdo na forumu ukvarja s podobno problematiko, saj vem, da je kar precej podjetij v tuji lasti in imajo svoje zahteve
Samo delo s programom me niti ne skrbi, bolj pa to, da vedno ne omogoča vnosov v skladu s slovensko zakonodajo, kar pa se mi ne zdi prav. Lep dan želim vsem
morda pa ima program tudi veliko prednosti, ki jih pa še ne poznam 
Lotica, jaz ti žal ne morem pomagati.Upam pa,da ne zameriš,ker bom pristavila svoj piskrček-namreč nimamo vsi take sreče, da bi dobili novo verzijo takoj po uvedbi sprememb-jaz sem npr.ob uvedbi eur dobila spremenjen program za osnovna sredstva v tem mesecu,pa še to po težkih mukah.Tako da verjetno razumeš, zakaj bi te prosila,če mi lahko pošlješ na email podatek,kateri program oz.od katerega programerja imaš, ali deluje v windowsih in ali je po tvojem mnenju primeren (tudi-ne vem,za kolikšno ga uporabljaš ti)za mala podjetja.
(ker reklamiranje na forumu no dovoljeno)Pa hvla vnaprej.
(ker reklamiranje na forumu no dovoljeno)Pa hvla vnaprej.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Lasnitku je pomembnejše od "kvalitete" programa to, da ima zaradi poenotenosti boljši pregled nad dogajanjem in ga v tem popolnoma razumem. Razumem pa tudi vašo jezo, a navaditi se boste morali na to.
Lastnik se je odločil verjetno na osnovi drugačnih kriterijev, kot bi se vi in so te verjetno prevladale.
Lastnik se je odločil verjetno na osnovi drugačnih kriterijev, kot bi se vi in so te verjetno prevladale.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Mirko, točno to je. Server, kjer je inštaliran program, je namreč v Nemčiji. Lastnik pa lahko v vsakem trenutku dobi vpogled v poslovanje našega podjetja.
Samo uvajanje v program se mi zdi zanimivo, imam nekaj navodil in nekaj ljudi, ki mi bodo pomagali.
V juniju in juliju (ravno poleti) bomo delali vse v starem in novem programu, kar pomeni dvojni obseg dela.
Zanimivo pa je, da se bodo plače še naprej delale v starem programu in nikoli v novem. Prav tako se bo v starem programu vodil register osnovnih sredstev in blagajna, ker novi program teh možnosti nima. Ampak mislim, da ko pridobiš rutino, je vseeno, v katerem programu delaš.
LP
Samo uvajanje v program se mi zdi zanimivo, imam nekaj navodil in nekaj ljudi, ki mi bodo pomagali.
V juniju in juliju (ravno poleti) bomo delali vse v starem in novem programu, kar pomeni dvojni obseg dela.
Zanimivo pa je, da se bodo plače še naprej delale v starem programu in nikoli v novem. Prav tako se bo v starem programu vodil register osnovnih sredstev in blagajna, ker novi program teh možnosti nima. Ampak mislim, da ko pridobiš rutino, je vseeno, v katerem programu delaš.
LP
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Ljudje smo bitja, ki imamo v podzavesti odpor do novosti, sprememb, še posebej, če nekaj traja dalj časa. Enko se dogaja tudi ob preoblikovanju podjetja, uvajanju novosti v način poslovnaja ..... Tako pač je.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Kaj se vam zdi smiselno ob zamenjavi programa: pustiti šifrante blaga, partnerjev...nespremenjene ali jih delno spremeniti, npr.če si posloval z nekim partnerjem pred 3 leti nekajkrat, potem ap nikoli več in predvidevaš,da ne bo več poslov z njim,ali da si neko blago kupil pred tremi leti samo enkrat in nikoli več-je smiselno take šifre ukiniti ,da ni po nepotrebnem tako obsežen šifrant ali obstaja kak razlog, zakaj naj tega ne bi storili-morda se česa pomembnega ne spomnim, pa mi bo kasneje škodili.
Lahko svetuje kdo, ki je že (morda večkrat?)menjal programe?Pa lep vikend.
Lahko svetuje kdo, ki je že (morda večkrat?)menjal programe?Pa lep vikend.
Bom še jaz primaknila piskrček.
Če ne boste prenesli vseh šifer, kako pa boste kontrolirali, da ne bi slučajno odprli šifre, ki jo že imate v starem programu? Ker nikoli ne veste, če se ne bo teh podatkov kdaj prenašalo, primerjalo ali celo združevalo. Če vam tečejo šifre po vrsti, niti ni problem, če imate območja šifer, bi se znalo pa zelo zakomplicirat. Še huje je lahko pri materialu, če se vam pomešajo ceniki.
Če ne boste prenesli vseh šifer, kako pa boste kontrolirali, da ne bi slučajno odprli šifre, ki jo že imate v starem programu? Ker nikoli ne veste, če se ne bo teh podatkov kdaj prenašalo, primerjalo ali celo združevalo. Če vam tečejo šifre po vrsti, niti ni problem, če imate območja šifer, bi se znalo pa zelo zakomplicirat. Še huje je lahko pri materialu, če se vam pomešajo ceniki.