akontacija davka iz dejavnosti-nerealno

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
zagica
Novinec
Novinec

akontacija davka iz dejavnosti-nerealno

Odgovor Napisal/-a zagica »

spoštovani,

prosim vas za mnenje in nasvet.

moj fant je 10.decembra 2006 odprl s.p., njegov oče se je s tem dnem upokojil. šlo je za prenos dejavnosti.
ta december je fant izstavil še nekaj računov, ki so se vlekli še od prej, zato je bil prikazan visok dobiček (7 milijonov), dosti višji, kot ga ima sedaj.
ni vedel, računovodkinja pa mu tudi ni povedala, da to za seboj potegne velik finančen strošek. zato je padel v najvišjo grupo za plačevanje pokojninskih prispevkov-1.300 eur na mesec naj bi plačeval eno leto.

ta teden pa ga je zadel še večji udarec, ko je izvedel da akontacija davka iz dejavnosti znaša 36.000 evrov! saj niti nima toliko na računu! ni pač vedel, da so tisti dobiček iz decembra pomnožili z 12 mesecev in si na DURSu ustvarili nerealno sliko, da res toliko zasluži. sicer so mu akontacijo znižali iz 100.000 evrov na 36.000 in mu dali možnost treh obrokov. prvega naj bi plačal že v ponedeljek, 11.junija.
zanima me, če je to prav, da mora toliko plačati, ker potem lahko za to vzame kredit, pa še to ne bo dovolj. pa tudi kako lahko plačuje za 11 mesecev, ki za njegov s.p. sploh ne obstajajo?bil je samo december.
sicer naj bi skoraj ves denar drugo leto dobil nazaj, vendar vseeno, če ga nima ne more plačati.
s tem, da je letos že plačal tudi 5.000 eur davka na dobiček.
povsem je obupan in to že po pol leta podjetništva.

prosim vas za nasvet, če se to da kako preprečiti, ali imamo res tako neurejeno državo in zakone pri nas, da tisti, ki delajo propadejo...

HVALA!!!
danica22
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a danica22 »

spoštovana
če gre za naplačilo dolaga iz predhodnega poslovanja sem mora to tudi pravno dokazati
LEONA
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a LEONA »

Pozdravljena obupana "zagica",
država pač računa na to, da bo zavezanec posloval tudi v prihodnjem letu tako, kot preteklo...od tod pač takšna akontacija.
Svetujem vama, da podata na davčno vlogo za podaljšano obročno odplačevanje,o tem v 102.členu zakona o davčnem postopku, ki ga prilagam spodaj. Glede na to, da osebje na davčni postaja normalno sem prepričana, da če se obrneta na pristojni davčni organ, da se bosta lahko dogovorila tako, da bo vama v prid ali pa vama vsaj lažje prebrodit to financiranje države.
Pa vse dobro vama želim.

102. člen

(odlog in obročno plačevanje davka v primerih hujše gospodarske škode)

(1) Davčni organ lahko dovoli odlog plačila davka za čas do dveh let oziroma dovoli plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih v obdobju 24 mesecev, če bi davčnemu zavezancu zaradi plačilne nezmožnosti ali izgube sposobnosti pridobivanja prihodkov iz razlogov, na katere davčni zavezanec ni mogel vplivati, nastala hujša gospodarska škoda in bi davčnemu zavezancu odlog in obročno plačevanje davka omogočilo preprečitev hujše gospodarske škode.
(2) Vlogo za odlog plačila oziroma obročno plačevanje davka mora davčni zavezanec vložiti pri davčnem organu. Davčni organ odloči na podlagi podatkov iz svojih evidenc in podatkov iz evidenc drugih organov, ki jih lahko pridobi, ter predloženih dokazov davčnega zavezanca, iz katerih so razvidne okoliščine za nastanek hujše gospodarske škode.
(3) Davčni organ odloči o odlogu oziroma obročnem plačilu v roku 30 dni od dneva prejema popolne vloge.
(4) Davčni organ ne more odobriti odloga in obročnega plačevanja davka v skladu s tem členom za akontacije davka ali davčni odtegljaj, če ni s tem zakonom drugače določeno.
(5) Določbe tega člena se uporabljajo za davčne zavezance, ki so pravna oseba oziroma združenje oseb, vključno z družbo civilnega prava po tujem pravu, ki je brez pravne osebnosti, samostojne podjetnike posameznike in posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost.
(6) Podrobnejše kriterije in način ugotavljanja hujše gospodarske škode določi minister, pristojen za finance.
Leona
goga
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a goga »

Brez panike!

Če prav razumem so tvojemu fantu obračunali akontacijo za leto 2007 v višini 36.000 EUR. Iz lastnih izkušenj ti lahko povem, da v takih primerih jaz naredim za svoje stranke medletno bilanco (recimo na dan 31.05.2007) iz katere je razvidno, da dobiček tudi slučajno ni podoben lanskemu. Bilanco oddaš na pristojni DURS z vlogo za znižanje akontacije za leto 2007!!!!
Ker se tudi meni zdi da so na davčni zmeraj bolj "luštni" verjamem da ti bo uspelo, vendar ukrepaj čimprej!!!!

Tudi kar se prispevkov za s.p. tiče bi tudi lahko oddala vlogo na ZPIZ za znižanje prispevkov samo tam pa uspe le malokomu.

UPAM DA SEM TI VSAJ MALO POLEPŠALA DAN!!!! :lol:
tasa
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tasa »

Vlogo za znižanje sam napišeš? Bilanco od 1 do 5 pa narediš na poslovni izid? Ali kako, prosim pomagajte!!
goga
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a goga »

Jaz ponavadi bilanco uspeha oddam kar izpisano iz svojega programa - izgleda kot priloga 4 davčnega obračuna.

Vlogo za znižanje napišem kar sama (z obrazložitvjo da dobiček ne bo tak kot lani itd); ne vem če imajo na DURS kakšen obrazec za to (povprašaj).

Včasih je bilo potrebno plačati neke takse za to vlogo vendar jih sedaj (preverjeno) več ni!!!

Uživaj še naprej!!!! :D
zagica
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a zagica »

najlepše se vam zahvaljujem za vaše odgovore in pomoč.

Lep pozdrav!
Odgovori