BONITETA? - SLUŽBENI GSM

Moderator: Mirko Zbačnik

metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

BONITETA? - SLUŽBENI GSM

Odgovor Napisal/-a metalica »

delavec ima v pogodbi o zaposlitvi zapisano, da je mejni znesek uporabe službenega mobitela 5000,00 SIT, prekoračitev se mesečno odtegne od plače(za kar je podpisal Izjavo, da dovoljuje).
Ali je sama uporaba službenega GSM-a boniteta tako kot sl.avto in, če je ali se obračuna na enak način kot sl. avto?:???:
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Ne pustite me prosim brez odgovora, mnenja?
Kaj pri vas zaposleni ne uporabljajo službene telefone?

Lep in svež dan.:shock:
Bina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Bina »

če delavec uporablja službeni telefon samo za službo in v delovnem času,, potem to ni boniteta. če pa ga uporablja tudi izven delovnega časa potem pa je boniteta.

lp, Bina
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Seveda ga uporablja tudi izven delovnega časa, ne pusti ga na delovnem mestu ima ga zato, da je dosegljiv tudi po poteku delovnega časa.
Mislim, da s tem ko je določen znesek limita za službene pogovore je dejansko postavljena meja med privat in službo - ni boniteta.
Je pravilno?
LP
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Roba »

Jaz mislim da tukaj ni bonitete... do 5.000 je strošek podjetja, ne glede na to ali je uporabljen telefon na delovnem mestu ali doma (recimo da ga doma uporablja SAMO za službene zadeve)... kar je nad 5000 pa itak plača sam, tako da ima s tem pokrite tudi privat pogovore.
Lp
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Roba »

P.S.
V primeru, da bi imel npr. pa samo za 1.000 službenih pogovorov in ostalo privat, bi mu pa morali 4.000 upoštevati kot boniteto. Vsaka uporaba stvari (ki je last podjetja) za zasebne namene, se bi morala obračunati kot boniteta.
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Za 5000 ga nobeden ne kontrolira.Nad 5000 se mu bo odtegnilo od plače.
<b><u>Uporaba službenega GSM</u></b>, to in ne stroški, je bilo moje vprašanje?
LP
Bina
Računovodja
Računovodja

Pri teh stvareh so vedno tri strani. En je zakon, drugo kaj pravi davčna inšpekcija in tretje kaj je v praksi.

Jaz bonitete pri službenem telefonu ne obračunavam. VEndar pa se zavedam, če pride davčna, da mi lahko to hitro vrže ven. Po zakonu je potrebno obračunati boniteto za vse kar delavec uporablja in je v lasti podjetja. Tudi če telefon uporablja doma samo za službene namene, ni nujno da bo davčna to verjela Pregledati gre lahko izpiske klicev (kar ni tako nemogoče) kot npr tudi pregleduje specifikacijo DARSA v primeru potnih nalogov.

Popolnoma pravilno po zakonu je, da se pregleda izpisek telefona in se razdeli kateri klici so v službene namene in kateri privat ter se nato obračuna boniteta. Tega niti davčna ne more zavrniti.
Prepričana sem, da redkokdo to počne v praksi.

Mislim da je najlažja rešitev teh telefon takšna, da je delavec lastnik telefona in ga daje po tržni ceniv v najem podjetju. Žal pa tukaj ni vstopnega DDVja in še 25% davka je treba plačati. Je pa skoraj sigurno, da ga davčna ne vrže ven.

Kaj pa ostali mislite?

LP, Bina:razz:
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Se strinjam, da je potrebno obračunati boniteto za vse kar delavec <u>uporablja,</u> je pa v lasti podjetja.
Tudi če so vsi klici službeni in do določenega limita bi morali obračunavati boniteto.Kaj je osnova za izračun bonitete?
Za sl.avto je 2% knjižne vrednosti osebnega vozila mesečno... kaj pa za GSM?Ali obstaja kakšen minimum/maksimum saj nabavna cena nekaterih aparatov je 2.000,- nekaterih pa 60.000,-?
LP:???:
jaan
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a jaan »

Kaj pa, če bi delavcu vse, kar je nad 5.000 sit zaračunali? seveda z DDV!
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

To sem že napisala, da se znesek nad limitom 5000,00 SIT zaračuna in odtegne od njegove plače za kar je predhodno podpisal izjavo s kateo dovoljuje odbitek od plače.
LP
Bina
Računovodja
Računovodja

5.000 sit bi plačala iz podjtetja ter tudi upoštevala DDV, kar pa je nad ta znesek pa delavec plača sam ter se DDV NE UPOŠTEVA, ker gre praktično za prefakturiranje.

Tako bi jaz naredila.

Vendar pa poudarjam, da je potrebno boniteto telefona tudi obračunati, saj če gre za znesek nad 5.000 ga delavec sigurno uporablja tudi v zasebne namene. Verjetno bi upoštevala 2% vrednosti telefona, nisem pa čisto sigurna ali je pravi %

Lep dan, Bina
Odgovori