Pravico do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
BerniL
Nov član
Nov član

Pravico do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva

Odgovor Napisal/-a BerniL »

Pozdravljeni.

Sem samozaposlena. Plače si ne nakazujem.
Prispevke plačujem v skladu s 4. členom ZPSV..
(http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_ ... rispevkov/)

Sedaj bi rada uveljavila pravico do polovičnega delovega časa. Imam 1,5 strega otroka in eden od staršev lahko to uveljavi do njegovega 3 leta.
Na centru za socialno delo so mi povedali da moram prinest pogodbo o zaposlitvi in izpolnit obrazec.

Sedaj mi ni jasno naj jaz sama sebi napišem pogodbo o zaposlitvi?!
Kako si naj določim plačo?! - če nimam plače

A ima mogoče kdo kakšno izkušnjo glede tega?

Hvala za odgovor.

LP,
Bernarda
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Pojdite na Center za socialno delo in povejte da ste samozaposleni. Tudi njim (nam) lahko CSD del prispevkov.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
BerniL
Nov član
Nov član

Hvala za odgovor

Sem bila na Centru, in mi je rekla, da pač moram prinesti pogodbo o zaposlitvi in izpolniti obrazec...sem povedala, da sem samozaposlena...ni mi znala drugače pomagat kot to da je rekla, da naj prinesem te papirje..

sem mislila, da je mogoče kdo na forumo to dal skozi in mi bo znal pomagati

LP,
Bernarda
zmešnjavca
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a zmešnjavca »

Poskusi na forumu med.over.net, na starševskem čveku. Mislim, da imajo tam nekatere že izkušnje s tem. Očitno si naletela na eno iber sposobno soc. delavko.... Glede na to, da jo plačuješ tudi ti, bi se lahko zmigala in poklicala na min. za delo. Seveda nimaš pogodbe o zaposlitvi, če nisi zaposlena, lahko jim prineseš le potrdilo o vpisu v register oz. v razvid, če si sam. kult. delavka.
Ampak pazi, pri kult. delavkah vem da je tudi en keč, ker min. za kulturo trdi, da ne more izdati odločbe brez predhodnega potrdila CSD, na CSD zatrjujejo obratno. Skratka, slovenski državni uslužbenci vedo, kaj delajo :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Neka moja stranka je ravno letos ustanovila s.p. in to uslugo že pridno uporablja. Je pa dejala, da je problem pri s.p.-jih mogoče dejansko delo za 4 ure. Mogoče je tu problem :roll: .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Julka1
Začetnik
Začetnik

krajši del.čas zaradi starševstva za samozaposlenega

Odgovor Napisal/-a Julka1 »

Zgleda da ta socialna delavka nima pojma! Moj mož je samozaposlen in sem mu prejšnji mesec vse "zrihtala" da je do otrokovega 6 leta-se pravi od 1.5.2007 do 2.5.2012 upravičen da dela s krajšim del.časom (4 ure) in s tem upravičen do plačila sorazmernega dela prispevkov! Sva dobila odločbo in vse "štima". Najprej morate na CSD dati izjavo, da želite uveljavljati to pravico zaradi starševstva. Potem vas iz CSD pokličejo po telefonu (vsaj naju so) in moraš na Miklošičevo spremenit tvoj obrazec M1 (prijava,odjava). Tam jim je bilo že vse v računalniku jasno za kaj gre-jih iz CSD zgleda obvestijo. Potem nesete kopijo nove prijave na CSD in dobite od njih odločbo in še obvestilo od kdaj do kdaj to uveljavljate in vam pol prispevkov plačuje CSD!
BerniL
Nov član
Nov član

Hvala za Vaš odgovor.
Samo eno vprašanje še. A ta izjava na CSD je vloga za uveljavitev pravice do plačila prispevkov iz naslova krajšega delovnega časa (Obrazec S-3/1) ali sta sama napisala izjavo ter dodala ta obrazec?!

A v izjavi sta napisala da dela 4 ur....?

LP in še enkrat hvala
Julka1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Julka1 »

Izjavo sva sama napisala, sploh nisva priložila nobenega obrazca. Verjetno pa ne škodi če ga priložiš. Lp
Odgovori