Pozdravljeni,
zanimam se za odprtje popoldanskega s.p.-ja in s tem opravljanje dejavnosti, kjer imam že nekaj znanja in izkušenj.
Imam pa nekaj vprašanj s tem v zvezi:
- če prav razumem, je vsak "prenos" denarja iz poslovnega računa na moj zasebni račun v bistvu "dobiček" mojega s.p.-ja. Ki je obdavčen potem koliko %?
- kako je s sedežem podjetja popoldanca - ali potrebujem tablo, napis na vratih, delovni čas itd.? Gre pa za malo direktnih stikov s strankami in predvsem za elektronsko komuniciranje.
- ko mi poteče status študenta, ali je zelo komplicirano spremeniti vrsto s.p.-ja iz popoldanskega v "polnega"? Namreč rad bi, da mi začne takoj po študiju teči delovna doba.
- če bi v prihodnjem letu šel za tri mesece (mogoče še kaj več) v tujino, kako bi moja odsotnost vplivala na delovanje s.p.-ja? Mislim predvsem na odstotnost v primeru kakšnih inšpekcijskih pregledov in teh zadev - ali moram biti, ko imam s.p., vedno dosegljiv za uradne organe?
Hvala vnaprej za vprašanja.
LP
Popoldanski s.p. - študent
Moderator: Mirko Zbačnik
Torej po vrsti:
-prenosi med podjetjem in osebnim računom niso dobiček, ampak prenos denarja, saj lahko s.p. prosto razpolaga s svojimi sredstvi. Dobiček je razlika med prihodki (izdanimi računi) in stroški, obdavčen po osebni davčni lestvici (16, 27 ali 41%)
-ne potrebujete table......
-prenos iz popoldanca v redni s.p. je enostaven in brezplačen
-v kolikor vas dalj časa ne bo v Sloveniji morate s.p. zapreti, ali pa nekoga pooblastiti da v vašem imenu plačuje davčne obveznosti. Ne ni nujno biti vedno dosegljiv uradnim organom.
-prenosi med podjetjem in osebnim računom niso dobiček, ampak prenos denarja, saj lahko s.p. prosto razpolaga s svojimi sredstvi. Dobiček je razlika med prihodki (izdanimi računi) in stroški, obdavčen po osebni davčni lestvici (16, 27 ali 41%)
-ne potrebujete table......
-prenos iz popoldanca v redni s.p. je enostaven in brezplačen
-v kolikor vas dalj časa ne bo v Sloveniji morate s.p. zapreti, ali pa nekoga pooblastiti da v vašem imenu plačuje davčne obveznosti. Ne ni nujno biti vedno dosegljiv uradnim organom.