bilanca 2006

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
majaz
Nov član
Nov član

bilanca 2006

Odgovor Napisal/-a majaz »

Ola. Letos sem prevzela računovodstvo v eni firmi. Izkušenj še nimam tako zelo veliko, nekaj pa le.
Danes sem prišla do ugotovitve, da je bivši računovodja v bilanco za AJPES vnesel napačen znesek v postavko davek iz dobička (del 81), in s tem je posledično tudi čisti dobiček drugačen, kot bi moral biti.. Na DURS za obračun davka od dohodka pa je poslal pravilni znesek.
Kaj naj naredim? Ali se mora to popraviti? Kakšen je postopek?
Mene je kar groza, kaj bom še odkrila....

lp Maja
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Lep dan!

Mislim, da se ne da nič več spreminjati za 2006,ker so zadeve zakljenjene, to boste popravili letos v poslovnih knjigah in seveda v bilanci za 2007 ter še kaj, kar boste ugotovili.Veste, to se v praksi dogaja.

Prosim še za kakšno mnenje, zgoraj navedeno je po mojem mnenju.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
majaz
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a majaz »

tudi jaz bi prosila še za kakšno mnenje, nasvet kako se to popravi...
Prosim

Maja
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Kolikor ugotavljate znesek davka od dohodka v zap. AOP 184=davek iz dohodka (izkaz poslovnega izida d.o.o.); in le-tega primerjate z zaporedno 20 davčnega obračuna potem sta zneska enaka. Čisti poslovni izid, ki ga je d.o.o. prenesla v R-9 (ob predpostavki, da v poslovnem letu ni razporejala dobička npr. v zakonske rezerve preko skupine 82) pa je rezultat:
- dobička pred obdavčitvijo
- davka od dohodka (zap. 20 davčnega obračuna)
- odloženih davkov (odhodkov iz odloženih davkov ali prihodkov od odloženih davkov - na kontu 813).
Torej, če je v poslovnih knjigah pravilno izkazan čisti dobiček poslovnega leta in je tudi v isti višini izkazan v bilanci stanja v AOP 070, je stanje v poslovnih knjigah pravilno. Če pa so podatki med poslovnimi knjigami in obrazci razlićni, pa je potrebno najprej ugotoviti vsebinske razlike in šele nato ugotavljati način odprave te razlike. Različen podatek v AJPES-ovih obrazcih na eni postavki, vpliva tudi še na višino druge postavke ali v obrazcih ali pa v poslovnih knjigah.
LP
Odgovori