4.6 letos sem dal odpoved v podjetju,kjer sem redno zaposlen 4 leta.Po ustnem dog.smo se dogovorili za enomesečni odpovedni rok oz.2.7. sem prijavljen še tam z 3.7 pa drugje.Sedaj se pa pojavljajo problemi pri korisčenju dopusta(21dni),saj mi šef ne verjame da se ga na agencijo(****)ne da prenest in mi ga tudi neče odobrit.Zanima me kako mu razlozit da mi pripada oz.če je kaksen zakon spisan o tem in kolk mi ga pripada ter kaj se naredi z neizkoriščenim le-tega.Po mojih podatkih pa mi regres pripada?
Najlepša hvala za odgovore
Odpoved
Moderator: Mirko Zbačnik
Spoštovani Mateo, ustnih dogovorov med delavci in delodajalci NI, ker potem nimate možnosti za uveljavitev svojih pravic. Glede na vaš problem, vas usmerjam, na ZDR - čl. 166, ki govori o izrabi LD v primeru prenehanja del.razmerja in nezmožnosti izkoristka LD. Svetujem vam, da s svojim sedanjim delodajalcem, predvsem uredite zadeve v pisni obliki od odpovedi, sklepov, vloge za koriščenje LD in to čimprej; ker prav 166. čl. ZDR govori o zmožnosti izplačila odškodnine za neizrabljeni LD ob prenehanju delovnega razmerja! Mogoče, če bi še kaj več napisali, bi bolj vedela, kje je "ključ" nesporazuma!
Želim vam obilo sreče ob rešitvi vašega problema!
LP - TITA
Želim vam obilo sreče ob rešitvi vašega problema!
LP - TITA
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Še imate čas, da stvari uredite. Dajte pisno odpovec, delodajalec vam je dolžan nuditi vsaj sorazmeren del dopusta, vi se tej pravici ne smete odreči. Vse pa mora biti pisno. Preostanek, boste koristtili v zaposlitveni agenciji (ime agencije bom črtal). Sicer pa ZDR napotuje tudi k dogovoru. Regres vam po sedanji zakonodaji pripada že pri tem delodajalcu, čeprav se lahko delodajalca dogovorita za sorazmeren del. Če bo nastopik kakšen problem, pokličite inšpektorat. predvsem pa bodite pozorni na svoje pravice na zaposlitveni agenciji - imate popolnoma enake kot pri vsaki drugi firmi. Nudi vam jih agencija in ne firma, kjer dejansko delate. Kako poteka to v praksi ne vem, iz vprašanj na forumu je razvidno, da včasih tudi problematično.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Pisna odpoved je bila dana 4.6 sam da bi dobil kak odgovor nazaj ali "potrdilo"pa ni bilo nič od tega.Gre se v glavnem zaradi tega ,da imajo premalo ljudi(jaz sem 4 ki odhaja v 1 mesecu)in tle nastaja problem.MIrko kolikor sem jaz seznanjen se preostanek dopusta ne da prenest in ti propade v primeru da gres preko agencije
Hvala za odgovore
Hvala za odgovore
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Ne razumem zakaj? Agencija vas dejansko zaposli in nato prodaja svoje usluge podjetjem. Problem je le prekinitev delovnega razmerja med zaposlitvami, če vas na primer bivši delodajalec odjavi v petek, novi pa prijavi v ponedeljek. zato je nekako ustaljena praksa, da se delavca odjavlja na nedelojo.
Od kje vam te informacije?
Od kje vam te informacije?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Informacije so iz prve roke,torej od agencije.V mojem primeru so mi rekli da mi dajo 10dni dopusta za 6 mesecev ko pridem k njim in to je to.Na vprasanje kaj naj z dopustom ki ga imam so mi rekli naj ga izkoristim kolikor pac lahko,ostalo mi pa propade.Ena so zgleda napisana pravila ostalo pa praksa
Odjavljen pa bom na ponedeljek 2.7.(regres)v torek pa na novo delvno mesto tko da ne bo prekinitve
lp
lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Prosite jih, da naj vam to dajo v pisni obliki.
V kolikor bi oklevali, je sum o kršitvi kot na dlani. Tudi število dopusta (sorazmeren del) ni pravi. Pri tej firmi pa naj vas odjavijo dan pred nastovpom v novi, da ni prekinitvedelovnega razmerja. Tako kot na vsako drugo firmo, se po ZDR tudi na to dopust lahko prenese.
Žal nekateri izkoriščajo "tržno nišo", ki imajo prvotno predvsem socialno komponento, ker naj bi brezposelni lažje našli delo v svojo korist. Služiti na izkoriščanju zaposlenih pa ni ravno moralno. Toleranca dolgotrajno brezposelnih, oziroma težko zaposljivih je izredno velika, velik pa je tudi strah pred izgubo službe. Res je, da so tudi to podjetja, ki delujejo zaradi dobička, a ne na račun zapolsenih. Zato verjetno tudi ni prijav inšpektorjem.
Gre za zelo znano agencijo, a je ne smem imenovat.
PS.: Upam, da večina zaposlitvenih agencij spoštuje zakonodajo, in da je ta primer bolj izjema. Zato se opravičujem, če bi bil kdo mogoče neupravičeno prizadet.
Žal nekateri izkoriščajo "tržno nišo", ki imajo prvotno predvsem socialno komponento, ker naj bi brezposelni lažje našli delo v svojo korist. Služiti na izkoriščanju zaposlenih pa ni ravno moralno. Toleranca dolgotrajno brezposelnih, oziroma težko zaposljivih je izredno velika, velik pa je tudi strah pred izgubo službe. Res je, da so tudi to podjetja, ki delujejo zaradi dobička, a ne na račun zapolsenih. Zato verjetno tudi ni prijav inšpektorjem.
PS.: Upam, da večina zaposlitvenih agencij spoštuje zakonodajo, in da je ta primer bolj izjema. Zato se opravičujem, če bi bil kdo mogoče neupravičeno prizadet.
Mirko
Mirko