koliko regresa in dopusta mi pripada?

Moderator: Mirko Zbačnik

Kahla
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Kahla »

Po mojem ne gre toliko za brezbrižnost kot za to, da čimbolj oberejo folk. Jaz verjamem, da je agencija dobila nakazilo zanj v celoti, oni so se šli pa mojstre in mu izplačali zgolj "kao" sorazmerni del. So poskusili pač - mogoče ne bi ugotovil. Na njegovo srečo je, na njihovo ne.
Oglasi se na www.globina.net
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V ceni storitve je zajeta tudi provizija agenciji, ta cena po neki logiki naj ne bi presegala stroška delavca v tej firmi. Razlika je za delavca nižja plača, kot bi jo dosegel, če bi delal na tem delovnem mestu v firmi. Ker pa provizija ni dovolj, je potrebno delavce "oviti" tudi drugače. Agencija bi morala pri sklepanju pogodb s svojimi strankami upoštevati tudi pravice delavca. Dealvci pa verjetno niti ne poznajo svojih pravic. Če ne izpolnujejo dolžnosti, so verjetno hitro sankcionirani.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Kahla
Novinec
Novinec

OK, provizija že, provizija, samo ne more ta provizija znašati med drugim tudi več kot polovico regresa za letni dopust in polovico dopusta. Ali se motim?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vse je v čisti kalkulaciji, ki je podrejena tržnim mehanizmom in seveda čim večjemu zaslužku, na kakršen koli način (žal).

Ker gre (po mojem sklepanju) za težje zaposljive delavce, si le-ta težko privošči spor z delodajalcem (agencijo), ker je strah pred izgubo službe prevelik. Velikokrat delavci niti ne vedo, kaj jim pripada in tudi če ne vedo, si zaradi strahu tega ne upajo zahtevat. Ne vem, kje je inšpekcija za delo, ki bi morala nad agencijami še posebej bedeti. Vse preveč je kritik na njihov račun.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Kahla
Novinec
Novinec

Ja, se strinjam. Ljudje večinoma kar vedo, kakšne so njihove pravice, ampak si zaradi izgube službe, kar bi zanje imelo precejšnje posledice, ne upajo ukrepat in raje ali trpijo oz. trpijo krivico. Na žlost je to tako, ja.
Odgovori