službeni avtomobil v privat namene

Moderator: Mirko Zbačnik

valerym
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a valerym »

Pozdravljeni!

Vse sem prebrala na foruma kar se tiče bonitete in na koncu sem zasledila še to za kaj sem zadevo spoh iskala.

Slovan pišeš, da pri zasebniku - s.p. ne pride v upoštev boniteta ampak samo razmejitev stroškov glede prevoženih kilometrov.
Ali to še zmeraj drži?
Jaz sem bila prepričana, da tudi zasebnik s.p. mora obračunati boniteto.

Zdaj me pa še zanima amortizacijska stopnja? Ali se še vedno uporablja 12,5 %?
Zmedla me je zadeva, da so po 1.1.2007 nove amortizaciske stopnje in sicer oprema, vozila in mehanizacija = 20%
Pa tudi na seminarju lani novembra je bilo rečeno, da se osebni avtomobili po 1.1.2007 amortizirajo po stopnji 20%.

lp, valerija
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Valerym!
39.člen Zakona o dohodnini določa kaj je boniteta:
(1. odstavek) Biniteta je vsaka ugodnost v obliki proizvoda, storitve ali druge ugodnosti v naravi, ki jo delojemalcu ali njegovemu družinskemu članu zagotovi delodajalec ali druga oseba v zvezi z zaposlitvijo. itd.

Zasebnik ni delojemalec in tudi koriščenje bonitete pri njem ni povezano z zaposlitvijo, saj ne prejema plače. To pa pomeni, da so priznani samo tisti odhodki povezani z uporabo vozila, ki so potrebni za opravljanje dejavnosti, kar se dokazuje z evidenco prevoženih kilometrov (mimogrede katero vrsto dohodka pa bi opredelili v primeru obračuna bonitete in komu "pripisili" prispevke od/na boniteto, vključno z dohodnino?????)

Osnovna sredstva, ki so se pričela uporabljati pred 01.01.2007, se amortizirajo po tistih stopnjah, ki so veljale ob aktiviranju sredstva (glejte tudi 80. člen Zakona o davku na dohodek pravnih oseb). Nabave v letu 2007 pa se amortizirajo po stopnjah (za davčne namene), ki izhaja iz 33. člena Zakona o davku od dohodka pravnih oseb.

LP
Odgovori