delavka noče regresa

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
miramar
Novinec
Novinec

delavka noče regresa

Odgovor Napisal/-a miramar »

Pozdravljeni,
pri nas zaposlena delavka se želi odpovedati regresu, zato bo napisala izjavo. Na straneh OZS piše, da je pravica do regresa pravica, s katero lahko delavec prosto razpolaga in se ji lahko tudi odpove. Predvidevam, da se potem regres za njo pač ne obračuna in konec, po drugi strani me pa muči ali je stvar morda le bolj zapletena in se ji mora obračunati ter nato odvesti akontacijo itd. Prosim za mnenje oz. odgovor.

LP vsem skupaj :wink:
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Pozdravljeni

Kolikor jaz vem izjava da se delavka odpove regresu ni veljavna. Ker če bi bila bi seveda nekateri delodajalci "prisilili" delavce v podpis take izjave. In kot varovalka so take izjave neveljavne.

Lep pozdrav
Primož
jurek
Računovodja
Računovodja

Re: delavka noče regresa

Odgovor Napisal/-a jurek »

Zakaj pa se želi odpovedati regresu?

Verjetno bi zaradi regresa padla v kak višji razred pri plačilu vrtca ali kaj podobnega?

Vidim 2 rešitvi:
-prva kot je že napisano, da podpiše izjavo, da se odpoveduje regresu, s tem da se v izjavo tudi
napiše zakaj se odpoveduje. Še vedno lahko pride do težave,
če se kasneje delavka odloči zahtevati regres in trdi, da je bila
prisiljena podpisati. Ampak če je takšen primer le pri enem izmed recimo
50 delavcev, poem bo tudi inšpektor verjetno razumel.
-druga rešitev: zmanjšajte plačo.
jurek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a jurek »

nina0 napisal/-a: Kolikor jaz vem izjava da se delavka odpove regresu ni veljavna. Ker če bi bila bi seveda nekateri delodajalci "prisilili" delavce v podpis take izjave. In kot varovalka so take izjave neveljavne.
V določenih primerih lahko tistih 400€ regresa delavca zelo udari po žepu.
Npr. mlajši otrok pade v višji razred za plačilo vrtca (in gre vsak mesec 50€ več za plačilo), starejši otrok izgubi štipendijo, vržejo jih iz socialnega stanovanja,...
Odgovori