Problikovanje iz s.p. v d.o.o.

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tomazs
Novinec
Novinec

Problikovanje iz s.p. v d.o.o.

Odgovor Napisal/-a tomazs »

Pozdravljeni,

imam popoldanski s.p. (dejavnost programiranje in svetovanje) in ker imam vsako leto več
prihodkov in s tem dobička sem za lansko leto plačal toliko davka, da me je prijelo, da bi vse skupaj zaprl. Pomenil sem se z računovodjo, ki mi je predlagal problikovanje v d.o.o., ker kot popoldanski s.p. in seveda tudi redno zaposlen enostavno nimam načina, da bi z raznimi stroški
zmanjšal dobiček. Tudi ni moj namen, da trošim samo zato, da bo manj dobička.
Prosim, če kdo pozna problematiko, za pojasnila glede preoblikovanja v d.o.o..
Kakšen je postopek in kaj vse je potrebno narediti. Ali lahko osnovni kapital zagotovim iz letošnjega poslovanja s.p. in s tem zmanjsam
davek za letosnje leto.
Ali lahko kot osnovni kapital prijavim vrednost programskih rešitev, ki
sem jih kot s.p. razvil do zakonsko določene meje ali moram zagotoviti celoten osnovni kapital v denarju?
Kako je z obdavčitvijo s.p. za letos, torej do dneva preoblikovanja?

Hvala za pomoč
Tomaž
danica22
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a danica22 »

Osnovni kapital za d.o.o. je 7500€ od tega je lahko en del v denarju drugi del pa v osnovnih sredstvih.Preden kar koli želite preobliovati se vsedite s svojo računovodkinjo in se temeljite pogovorite o preoblikovanju.
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Glede na to, da ste popoldanc in da dobiček ne bo vplival na vašo višino osnove za izračun prispevkov za socialno varnost, vam preostane izračunati, če boste davek od dobička pri d.o.o. plačeval kaj manj. Je že res, da so d.o.o.-ji v letu 2007 obdavčeni s 23% stopnjo davka od dobička, vendar kot lastnik d.o.o.-ja ne boste mogli prosto razpolagati z denarjem, kot ste ga kot s.p.. Če boste pa dobiček želeli izplačati, boste pa plačali še 20% davka od dohodka iz kapitala.
tomazs
Novinec
Novinec

Hm, več informacij imam bolj se mi zdi, da preoblikovanje v d.o.o. ni prava resitev. Je sicer res, da dobicek iz s.p. vpliva se na dohodnino, je pa trenutno "davek do denarja" iz d.o.o. visji od 41%, kot je najvisja stopnja za s.p.. Kakorkoli obrnem mi ni prav :0)) ampak taka je kot kaze cena, ce se gres podjetnistvo v tej nasi dezeli. :0(
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

če ne moreš za isto dejavnost kot s.p. ustvariti na koncu malo čistega dobička, ga tudi v d.o.o. ne moreš - torej ti na koncu ostane veliko dobička pred obdavčitvijo v obeh primerih oz.enako

hitri izračun vseh davkov je

pri d.o.o.: npr. pri dobičku 20.000 € = DDPO 23% znaša 4600 €; potem si hočete izplačati čisti dobiček 15400 € in morate od tega spet plačati 20% davka to je 3.080 € in vam "pade" v žep 12320 €

pri sp. pri istem dobičku je potrebno plačati po dohodninski lestvici 5540 €, ostalo je vaše; - seveda, če nimate nobenih drugih dohodkov po Zdoh

res pa je, da če imaš kot sp veliko dobička padeš tudi posledično temu v višji razred za obračun prispevkov;
tomazs
Novinec
Novinec

Tocno to, kar ste prikazali s primerom me trenutno odvraca od problikovanja v d.o.o.. Nisem namrec vedel, da je pri izplacilu dobicka iz d.o.o. tudi davek. Tipicno pri nas, davke je potrebno za v osnovi isto rec placati dvakrat. Na trenutke mi je zal, da nimamo tudi pri nas kake vrste enotno stopnjo z enotno obdavcitvitjo dobicka, kot je to recimo na Slovaskem.
Kje pa najdem aktualno dohodninsko lestvico za s.p.?
Imam se kar nekaj prihodkov z naslova place saj sem tudi redno zaposlen.
A je dovoljeno med stroske s.p. pisati recimo izgradnjo poslovnih prostorov, parkirisca, sanitarij, ker imam sedež v se nedokoncani novogradnji pa sem pomislil, ce bi lahko s tega naslova uveljavljal stroske.
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Tukaj je link do dohodninske lestvice za leto 2007 (dobite jo na spletni strani DURS-a):

http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... leto_2007/

Poslovni prostori in parkirišča so nepremičnine in spadajo med opredmetena osnovna sredstva, ki se amortizirajo. Med stroške lahko upoštevate le amortizacijo.
tomazs
Novinec
Novinec

Nisem vedel, da ni ves znesek dobicka v tretjem razredu obdavcen z 41%. Vsaj nekaj lepega pri celi zadevi :0( Torej paziti, da ni dobicek dosti visji od 13.600 eur pa bo se znosno.
Ali moram za uveljavjanje deleza stroskov elektrike, vode, itd najprej prijaviti kvadraturo poslovnih prostorov na dursu?
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Ni potrebno prijavljati kvadrature na DURS-u, le sklep napišite kakšen procent stroškov boste upoševali za opravljanje svoje dejavnosti in potem mesečno knjižite porabo vode, elektrike, za ogrevanje, komunalne storitve itd...
tomazs
Novinec
Novinec

A tak sklep potem poslem na DURS ali kako? Se opravičujem zaradi mogoce neumnih vprašanj, mi pa ni kaj dosti jasno o teh zadevah. Ko sem spraseval svojo racunovodkinjo ni je namrec rekla, da ne morem nicesar pisati na poslovne prostore, ce jih prej ne prijavim na DURS-u.
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Ne, sklepa ne pošiljate na DURS, ker so pri podjetnikih sklepi kot pravilnik o računovodstvu pri d.o.o.-jih. V teh sklepih se zapišejo pravila, katerih se poste držali med računovodenjem in v primeru davčne kontrole, jih boste pokazali inšpektorjem.
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

To, da bi bilo potrebno na DURS prijaviti poslovni prostor pa prvič slišim. Naj me kdo popravi, če nisem na pravi poti.
Odgovori