regres

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
josi
Novinec
Novinec
Kraj: MARIBOR

regres

Odgovor Napisal/-a josi »

Pozdravljeni.
Mene pa zanima nekaj druga o regresu,in sicer:
Zaposlena sem za določen čas.Vem,da mi regres pripada,čeprav firma posluje negativno(tako vsaj pravi delodajalec).Pred tremi leti.ko je bil čas za regres in nam je potekla kolektivna pogodba,smo morali podpisati vsak list,da se odpovemo regresu,drugače nam ne podaljšajo pogodbe.Podpisali smo vsi zaposleni.Ko je naslednje leto prišel spet čas za regres,pa so nam rekli,da smo prejšnje leto podpisali za tako dolgo,dokler smo zaposleni pri tej firmi,kar takrat na listu ni pisalo.Zdaj že nekaj let ne dobivamo regresa.
Zdaj pa me zanima ali je ta regres mogoče iztožiti.Kakšen pomen ima tisti list,ki smo ga podpisali pod prisilo?Se lahko delodajalec z njim zagovarja,če ga tožim?
Ko misliš,da ne moreš več niti koraka naprej,
si prehodil komaj pol toliko poti,
kot si je sposoben prehoditi.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Najprej stopite do inšpektorja, nato pa še do dobrega odvetnika. Posredujte mu dokaze in se izgovorite, da ste to naredili pod pritiskom (kar je seveda res).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Najverjetneje je tak dogovor neveljaven, ker ne verjamem da se lahko odpoveš pravici, ki ti jo daje zakon.
Vsekakor pa upoštevajte nasvet od Mirkota.
jurek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a jurek »

jambolaja napisal/-a:...da se lahko odpoveš pravici, ki ti jo daje zakon.
Pravici se lako odpoveš, dolžnosti se ne moreš odpovedat.

Kar je za eno stran pravica, je za drugo stran dolžnost.

Jaz imam po ustavi pravico glasovati. In če si na volitvah želim glasovati, mi mora država to omogočit.
Ni pa nujno, da bom to svojo pravico izkoristil. Mogoče bom tisto nedeljo raje šel na kak izlet.

Država npr. pa ima pravico pobirat dohodnino.
In to je moja dolžnost, da jo plačam.
Država pa se lahko tej svoji pravici tudi odpove :hudic:

Seveda pa je vprašanje, kako se lahko odpoveš svoji pravici.
Pri volitvah enostavno ne prideš glasovat, pa je.
Pri regresu pa ....

Še vedno pa mislim, da mora obstajati možnost, da se zaposleni odpove
regresu. Kot sem že v eni drugi temi zapisal, lahko delavca tistih 400€ regresa
kasneje drago stane: za mlajšega otroka mora npr. plačevati dražji vrtec, starejši otrok
izgubi državno štipendijo, vržejo jih iz socialnega stanovanja,...

Osebno sem že videl primer, ko je zaposleni zahteval znižanje plače,
ravno zaradi zgoraj opisanega.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Jaz bi se enostavno navezoval na ZDR, ki izrecno navaja, da je vsak dogovor, sporazum o odpovedi dopusta neveljaven, tudi če je v pisni obliki. Pravica do regresa je vezana na pravico do koriščenja dopusta. Tej pravici se delavec ne sme odreč, podjetje je dopust dolžno nuditi. Dvomim, da je bila odpoved obojestranska. Sumim, da so bili delavci pod pritiskom. Pri malih delodajalcih je ta še občutnejši. Skratka, ukrepajte! Delodajalec naj ga ne biksa in ne služi na vaš račun.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

jurek napisal/-a:
jambolaja napisal/-a:...da se lahko odpoveš pravici, ki ti jo daje zakon.
Še vedno pa mislim, da mora obstajati možnost, da se zaposleni odpove
regresu. Kot sem že v eni drugi temi zapisal, lahko delavca tistih 400€ regresa
V kolikor bi ta možnost zakonsko obstajala, upravičeno sumim, da bi jo nekateri delodajalci s pridom izkoriščali in tudi s pritiskom na delavce to v večjem številu dosegali. Tudi s strani delavcev je to po moji presoji malce nepošteno, ker s tem odvzamemo pravico do ugodnosti nekomu drugemu, ki res ne dosega dohodkov in tudi nima možnosti. Upam, da smo še socialna država.
Odpovedati se regresu zaradi obstoja podjetja je nesmisel, v tem primeru obstaja možnost prenosa izplačila v prihodnost. Če te možnosti ni, ni možnosti tudi za podjetje. Dvomim, da podjetju manjka le ta znesek za obstoj.

To je moje mnenje, se opavičujem, če sem do koga žaljiv... :spomezik:
Mirko Slika
Odgovori