Delo preko s.p.-ja namesto redne zaposlitve
Moderator: Mirko Zbačnik
Delo preko s.p.-ja namesto redne zaposlitve
Zdravo!
Z delodajalcem sem se dogovoril, da lahko delam preko s.p.-ja.
Malo zato, ker marsikaj postorim tudi poleg službe, malo pa zato, ker sem že prej imel s.p. in vem, da se da precej optimirati stroške.
Zanima me pa naslednja stvar:
Delodajalcu bom izstavljal račun, ki po dogovoru ne bo presegal stroškov, ki jih ima firma z mano kot z redno zaposlenim.
Recimo, da delam klasičnih 160 delovnih ur, za katere dobim 1000 eur. Ali delodajalcu izstavim račun za cca 1500 EUR, kolikor znaša moja bruto plača, ali za 1820 EUR - to je pa bruto strošek delodajalca z vsemi davki?
Slednje sem izračunal tukaj: http://www.racunovodja.com/izracuni/opa_0.4/opa.asp
Osebno se nagibam k izplačilu v vrednosti bruto stroška delodajalca, ker
- kot s.p. nimam dopusta, nadur, bolniške, regresa, prevoza, malice
- ima firma na ta način manj dela z menoj
- moram potem sam skrbeti za prispevke, zavarovanje, etc.
Kaj mislite oz. kaj je bolj pošteno/pravilno?
Hvala!
lp, Boštjan
Z delodajalcem sem se dogovoril, da lahko delam preko s.p.-ja.
Malo zato, ker marsikaj postorim tudi poleg službe, malo pa zato, ker sem že prej imel s.p. in vem, da se da precej optimirati stroške.
Zanima me pa naslednja stvar:
Delodajalcu bom izstavljal račun, ki po dogovoru ne bo presegal stroškov, ki jih ima firma z mano kot z redno zaposlenim.
Recimo, da delam klasičnih 160 delovnih ur, za katere dobim 1000 eur. Ali delodajalcu izstavim račun za cca 1500 EUR, kolikor znaša moja bruto plača, ali za 1820 EUR - to je pa bruto strošek delodajalca z vsemi davki?
Slednje sem izračunal tukaj: http://www.racunovodja.com/izracuni/opa_0.4/opa.asp
Osebno se nagibam k izplačilu v vrednosti bruto stroška delodajalca, ker
- kot s.p. nimam dopusta, nadur, bolniške, regresa, prevoza, malice
- ima firma na ta način manj dela z menoj
- moram potem sam skrbeti za prispevke, zavarovanje, etc.
Kaj mislite oz. kaj je bolj pošteno/pravilno?
Hvala!
lp, Boštjan
Moje mnenje je, da mu izstavite račun za 1.820 EUR, kajti vi si boste morali iz tega zneska plačati prispevke, malica vam je prav tako priznan strošek, potem bo treba vsak mesec nakazati akontacijo davka iz dejavnosti, pa še kakšen strošek se bo našel (telefon,internet,bančna provizija, vodenje računovodstva....) in če si zračunate vam ostane manj kot 1000 EUR. Podjetje bo imelo vsekakor manj dela - saj bodo knjižili samo vaš račun in plačilo na vaš poslovni račun - in zadeva je za njih zaključena.
Malo premislite, če se vam splača, edino če boste delali še za kakšno firmo.
Malo premislite, če se vam splača, edino če boste delali še za kakšno firmo.
Mislim, da se mi splača, vsaj kolikor sem si naračunal stroškov za letos... (pa tudi za kako drugo podjetje postorim dostikrat).
Zanima me predvsem, ali je torej strošek za mojega delodajalca enak v obeh primerih:
a) redno zaposlen: 1000eur neto + bruto + prispevek delodajalca na bruto = 1820eur
b) preko s.p.: račun od mojega s.p.-ja za 1820 eur
Ali moj delodajalec slučajno izgubi kakšne bonitete/prispevke/subvencije ali olajšave na koncu leta, če ima manj redno zaposlenih in dobiva samo račune za opravljeno delo?
Hvala in LP!
Boštjan
Zanima me predvsem, ali je torej strošek za mojega delodajalca enak v obeh primerih:
a) redno zaposlen: 1000eur neto + bruto + prispevek delodajalca na bruto = 1820eur
b) preko s.p.: račun od mojega s.p.-ja za 1820 eur
Ali moj delodajalec slučajno izgubi kakšne bonitete/prispevke/subvencije ali olajšave na koncu leta, če ima manj redno zaposlenih in dobiva samo račune za opravljeno delo?
Hvala in LP!
Boštjan
Trenutno delam z avtorsko pogodbo, dogovorjeni smo bil za redno zaposlitev vendar sem se sedaj odločil za s.p. (že prej sem imel 3 leta 'študentski' s.p. in mi način dela jako ugaja ...)
Edini pogoj delodajalca je bil, da za podjetje kot s.p. ne predstavljam večjega stroška kot če bi bil redno zaposlen... zato tudi sprašujem te stvari
lp, Boštjan
Edini pogoj delodajalca je bil, da za podjetje kot s.p. ne predstavljam večjega stroška kot če bi bil redno zaposlen... zato tudi sprašujem te stvari
lp, Boštjan
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Če pogledamo, kako definira ZDR v svojem 4. členu, lahko pride do konfliktne situacije, v kolikor bi delali le za enega "delodajalca". Zato naj ne bi "delavec" kot s.p. delal le za enega delodajalca, ker je tu izpolnjen pogoj definicije delovnega razmerja.
Dejansko vi za svojega naročnika izvajate neko storitev. Kaj je boljše? Lahko gledamo le trenutni finančni rezulstat ali pa pogledamo tudi drugo plat; koliko prispevamo za naše socialno, pokojninsko in zdravstveno zavarovanje. Tudi to moramo razmisliti. Je pa poslovanje kot "s.p." za oba svobodnejše. Za naročnika (delodjalca) ni ovira prekinitve, ki je kar dolgotrajna, vi pa si lahko izberete tudi drugega naročnika. Le, kot sem že omenil, v takih primerih ne pomislimo na prihodnost, oziroma, če se nam kaj zgodi.
V kolikor ste se že odločili za s.p., je to za delodajalca dejansko ugodneje, vi pa poskrbite, da bo to tudi za vas. Nimate zakonske omejitve osem urnega delovnika, delodajalec pa z vami nima stroškov, ki izhajajo iz zaposlitve (malica, prevoz na delo, regres, odpravnine, jubilejne...).
Dejansko vi za svojega naročnika izvajate neko storitev. Kaj je boljše? Lahko gledamo le trenutni finančni rezulstat ali pa pogledamo tudi drugo plat; koliko prispevamo za naše socialno, pokojninsko in zdravstveno zavarovanje. Tudi to moramo razmisliti. Je pa poslovanje kot "s.p." za oba svobodnejše. Za naročnika (delodjalca) ni ovira prekinitve, ki je kar dolgotrajna, vi pa si lahko izberete tudi drugega naročnika. Le, kot sem že omenil, v takih primerih ne pomislimo na prihodnost, oziroma, če se nam kaj zgodi.
V kolikor ste se že odločili za s.p., je to za delodajalca dejansko ugodneje, vi pa poskrbite, da bo to tudi za vas. Nimate zakonske omejitve osem urnega delovnika, delodajalec pa z vami nima stroškov, ki izhajajo iz zaposlitve (malica, prevoz na delo, regres, odpravnine, jubilejne...).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
V zameno možnosti vašega večjega zaslužka (recimo, da poskrbite tudi za vašo socialo), je "delodajalec" razbremenjen "ostalih" stroškov iz zaposlitve in vseh posledic v zvezi z bolniškimi, dopusti, regresi. Delodajalec vas k temu ne nagovarja brez razloga. Obenem je pa to za vas mogoče možnost, da zaživite "svobodno", oziroma da greste na svoje.
Vsekakor pa je v primeru "s.p." vprašljiva konkurenčna klavzula - tudi tako se hočejo nekateri zaščititi, da vi svojih uslug ne nudite tudi drugim. Vi se, kot s.p. z naročnikom v neodvisnem položaju.
Upam, da vas nismo preveč zamorili - jaz osebno sem glede vsega malce dvomljiv.
Vsekakor pa je v primeru "s.p." vprašljiva konkurenčna klavzula - tudi tako se hočejo nekateri zaščititi, da vi svojih uslug ne nudite tudi drugim. Vi se, kot s.p. z naročnikom v neodvisnem položaju.
Upam, da vas nismo preveč zamorili - jaz osebno sem glede vsega malce dvomljiv.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Mogoče res malo manj mislim na prihodnost ker šele dobro vstopil v dvajseta
Ampak se mi trenutno zdi s.p. kar ugodna varianta zame...
Mirko, niso zadeve kot so socialno, pokojninsko in zdravstveno zavarovanje pokrite s pripevki, ki jih vsak mesec nakazujem kot s.p.?
Pa še enkrat vprašanje (odgovora mi ni uspelo razbrati iz prejšnjih vrstic
): za podjetje torej kot s.p. nisem večji strošek kot redno zaposlen?
Hvala
lp, Boštjan
Mirko, niso zadeve kot so socialno, pokojninsko in zdravstveno zavarovanje pokrite s pripevki, ki jih vsak mesec nakazujem kot s.p.?
Pa še enkrat vprašanje (odgovora mi ni uspelo razbrati iz prejšnjih vrstic
Hvala
lp, Boštjan
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Seveda so zadeve glede prispevkov urejene, le višina le teh je problem. ODavčna nam jih določi glede višine naših dohodkov. Le stežka si sami določimo višje, kar je seveda tudi možno.
Čisto praktično (zelo po domače), le malce za razmislek. Vse je odvisno, kolikšne prispevke si odvajate. Navadno si s.p.-jevci začetniki odvajamo prispevke v višini minimalne plače. Če predpostavljamo, da je strošek delavca 2.000 €, je tu prispevkov cca 800 € (zelo na pamet) + ostale dajatve (malica, pot na delo, regres..) - vi prejmete 1.200 (+ malica....). Če podjetje vi sedaj stanete ravno toliko, pa si vi plačujete le minimalne prispevke cca 200 €, vam dejansko ostane 1.800 €. Čeprav si odbijete še za malico, pot na delo in morebiti regres, vam na račun manjših prispevkov s.p.-ja pač ostane več. Na splošno premalo mislimo na prijhodnost, na bolezen... Ti so odvisni od višine prispevkov.
Odgovor je večplasten in kar sem zapisal je zelooo na pamet. A v tem grmu tiči zajec. Mi vidimo v tem primeru le tisto, kar je oprijemljivo, v dosegu roke. Kar je dalj od 10 let je nekje na drugem planetu.
Če greste v s.p., mogoče ne bo odveč kako naložbeno varčevanje.... prispevki, prispevki......
Skratka, veliko uspeha, upam, da čez leto ali dve odločitve ne boste obžalovali.
Čisto praktično (zelo po domače), le malce za razmislek. Vse je odvisno, kolikšne prispevke si odvajate. Navadno si s.p.-jevci začetniki odvajamo prispevke v višini minimalne plače. Če predpostavljamo, da je strošek delavca 2.000 €, je tu prispevkov cca 800 € (zelo na pamet) + ostale dajatve (malica, pot na delo, regres..) - vi prejmete 1.200 (+ malica....). Če podjetje vi sedaj stanete ravno toliko, pa si vi plačujete le minimalne prispevke cca 200 €, vam dejansko ostane 1.800 €. Čeprav si odbijete še za malico, pot na delo in morebiti regres, vam na račun manjših prispevkov s.p.-ja pač ostane več. Na splošno premalo mislimo na prijhodnost, na bolezen... Ti so odvisni od višine prispevkov.
Odgovor je večplasten in kar sem zapisal je zelooo na pamet. A v tem grmu tiči zajec. Mi vidimo v tem primeru le tisto, kar je oprijemljivo, v dosegu roke. Kar je dalj od 10 let je nekje na drugem planetu.
Če greste v s.p., mogoče ne bo odveč kako naložbeno varčevanje.... prispevki, prispevki......
Skratka, veliko uspeha, upam, da čez leto ali dve odločitve ne boste obžalovali.
Mirko
Mirko