Prefakturiranje

Moderator: Mirko Zbačnik

uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Tudi meni so svetovali, da prikažeš stroške in prihodke-se pa promet poveča zaradi tega..
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Danes pa moram zaključiti DDV, zato sem se morala odločiti. Poklicala sem na svetovanje na GKZ, kjer so mi rekli, da sta to dva prometa: nabava materiala (oz.blaga) in prodaja in je potrebno tako tudi knjižiti.
In če dejansko pomislimo: to ni poslovanje na tuj račun, da bi lahko knjižili preko 140, tudi ni pravo prefakturiranje (napr. stroški vode, elektrike ipd..), pa tudi niso odloženi stroški. Mi smo le nabavili določen material in ga prodali naprej.Zakaj in kako pa je druga zgodba. Glede na to, da smo proizvodno podjetje tudi vprašljivo?
Zato tudi menim da je pravilna knjižba:
nabava : 660/16000,2200
prodaja: 1200/2600,762 in 702/660.
Bi pa se tudi strinjala, da je bolje izogniti se podobnim poslom.
Pa kaj ko nas nihče ne vpraša!
slava
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Pa smo spet tam: Pri primerih ki se ti pojavljajo le tu in tam, pozabiš kako je prav in ko ponovno iščeš naletiš na zelo različna mnenja.
Zato ponovno odpiram temo in prosim za vaše mnenje:

Za našo stranko smo (izven pogodbe) naročili keson za odvoz odpadkov(v LJ ga fizična osba baje ne more naročiti). Dogovorjeno je da se strošek v istem znesku zaračuna kupcu. Račun glasi na naše podjetje.

Sedaj pa me zanima kako definirate:
- v svojem imenu na tuj račun - dav. zav. prejme in opravi storitve sam (mi naročimo in plačamo, račun se glasi na nas, zaračunamo v istem znesku stranki)
- v tujem imenu in na tuj račun -knjižimo preko prehodnih postavk in ne gre v knjigo DDV (stranka naroči, račun se glasi na njo, plačamo mi in ji tudi zaračunamo v istem znesku).

Mimogrede pa še to: ko sem včeraj iskala pojasnila v zvezi s prefakturiranjem, sem naletela na tolmačenje, da zakon o DDV ne pozna pojma prefakturiranje.
slava
team
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a team »

se še jaz pridružim debati - upam da uspešno sem bolj nova.

Prefakturiranja res ni. Je pa v tujem imenu in na tuj račun (zato je potrebna registracija in oprostitev po 25, členu - če se ne motim ZDDV-1),

Če imate registracijo potem:
prejeti račun naj se glasi na vašega kupca, vi ste gor navedeni kot plačnik (to je nasve iz enih od davčnih seminarjev)
ta račun ne gre v strošek kakor tudi prihodek ne gre v prihodek
kontni plan ima konte za poslovanjee v tujem imenu in za tuj račun na strani kupcev in dobaviteljev (mora biti 0,00) in prehodni konti namesto stroška in prihodka so po moje lahko 109 - analitično.

Razlaga v tujem imenu in za tuj račun: zavarovalni agent - sklene pogodbo o zavarovanju med vami in zavarovalnico. On njim zaračuna provizijo ločeno od tega kar ima potem zavarovalnica potem z vami.

Jaz bom to razlago uporabila pri zaračunavanju raznih odvetniških taks. Tudi če kupijo sodne takse neobdavčeno, naj bi imele naslov nj. kupca - načeloma se jih kupi pa paleta (po moje kot znamke) in se jih da v strošek (račun na firmo) - kako boš to vodil....Naj dajo v odv. stroške, zaračunajo ddv ....
Kaj pravite, strokovnjaki...

Lp, I.
irena1
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a irena1 »

Pozdrav,
mi nosimo vse stroške preko razreda 5, v njem jih razbijemo po vrstah stroškov, nato pa jih ob prefakturiranju zapiramo. Le konec leta, ob bilanci jih prenesemo na skupino 19.., takoj prvega, pa spet nazaj.

:?
Odgovori