Ddv - strorno avansnega računa

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Ddv - strorno avansnega računa

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Imamo nov program, ki mi pri izdaji računa ne upošteva ddv-ja z avansnega računa, ampak moram avansni račun stornirati in izstaviti končni račun. Ali je to v redu?
LP :)
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Nisem sigurna, da je to čisto v duhu Pravilnika, ki v 4. točki 144. člena razlaga poračun računa za predplačilo:

Ob dobavi blaga oziroma storitev mora davčni zavezanec v računu, v katerem obračuna dobavo blaga oziroma storitve, od obračunanega DDV po tem računu odšteti DDV, obračunan od predplačil. Na tem računu navede tudi številko izdanega računa za prejeto predplačilo.
ajnos
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Na izdanem računu prikažete polno obračunan davek in v drugem delu storno avansnega računa - s tem prikažete po katerem AVRju, kdaj in koliko je bil davek že plačan.
Naš program storno AVRja izdela avtomatsko, samo potrdiš vezavo AVRja z računom in dobiš na računu vse prikazano.

Davčno pomeni to obveznost za plačilo DDVja v celoti minus poračun že obrač in plačanega DDVja po AVRju.

LP
A
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Skrbi me to, ker bo na računu obračunan celotni ddv in ne bo nikjer prikazano, da je zmanjšan za znesek ddv-ja iz predplačila. Kar pomeni, da bi v skladu z Zakonom o DDV moral tudi plačati celotni znesek. Tudi sama menim, da to ni v skladu z našim Zakonom o DDV.
Ampak, ker program že 3 leta uporabljajo na Hrvaškem in ga sedaj uvajamo (2 mesec) pri nas, sem se o tem pozanimala in zagotovo ne izpiše tako, kot je prav. Jezi me to, ker Hrvati mislijo, da če je nekaj dobro pri njih, je tudi pri nas :evil: Nadrejeni pa, da je to, kar piše na računu nepomembno - saj menda stranka ve, da je že plačala avans. Saj ne vem, ali bi se smejala ali jezila. :) :cry:
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Mogoče lahko vsaj dodate kakšen tekst na koncu računa?
slava
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Ne, zaenkrat sama ne morem dodajati nobenega teksta. Se bom že pomenila z njimi in naj uredijo, da bo tako, kot mora biti!
Hvala za mnenja in lp :)
Odgovori