Lep pozdrav,
prvič se srečujem s knjiženjem popravkov napak v okviru enostavnega knjigovodstva. Lepo prosim za pomoč.
Ali je postopek sledeč:
1. poševno prečrtam prvotno knjigovodsko listino in napišem na črto storno - z rdečim kemičnim.
2. sestavim temeljnico (ne vem, kaj vse mora vsebovati, kako se jo označi-potrebuje zaporedno številko... ?)
3. knjižim storno temeljnico z rdečim zapisom (v prvo prazno vrstico KPO-ja).
4. sestavim novo temeljnico (in ne nove/popravljene knjigovodske listine) - na temeljnico se verjetno napiše kateri (ob)račun se popravlja?.
5. Temeljnico vložim v registrator knjigovodskih listin, in jo opremim z zap.št. KPO-ja.
6. knjižim na podlagi temeljnice nove/popravljene vrednosti knjigovodske listine.
?
Če bi bil znesek popravljene listine isti in le konto drugačen, ali je v tem primeru vseeno potrebno popraviti tudi KTO ?
Mori me predvsem izgled temeljnice - nalog za knjiženje popravkov napak. Kako torej le-ta izgleda ?
- Ali se račun, kjer so navedeni in stroški reprezentance in materiala, razdeli na dve temeljnici, na podlagi katerih se knjiži oboje vrst stroškov v vsako svojo vrstico KPO-ja? Ali je lahko ena temeljnica in se v eni vrstici KPO-ja knjiži in reprezentanca in material?
- Ali imajo različne vrste temeljnic (npr. za potne naloge - zbirne temeljnice, za stroške - razdelilne) praviloma enako oznako v KPO, npr T1 (zbirnik potnih nalogov), T2 (razdelilnik stroškov podj.-gosp.), T3 (nalog za knjižbo popravkov napak...)
Dosedaj se mi je temeljnicam nekako uspelo izogniti, a brez njih ne gre več. Iskrena hvala vsem, ki si boste vzeli čas za odgovor.
Temeljnica za popravke napak
Moderator: Mirko Zbačnik
-
racunovodjapikakom
- Začetnik

Poskusila bom odgovoriti!
Če delamo popravek knjiženja, ničesar ne črtamo. Napišemo interno temeljnico, na kateri obrazložimo, kaj popravljamo. V knjigo KPO nato z rdečim kemičnim vpišemo znesek, ki ga storniramo in nato normalno vpišemo pravilnega. Na temeljnico vpišemo zaporedno št. iz KPO (tisto od storna in tisto od pravilnega knjiženja) in jo vložimo v registrator k ostalim dokumentom.
Način dela z internimi temeljnicami ni določen. Izberite in določite način, ki vam najbolj ustreza. Jaz jih številčim po zaporedju, ne glede kaj z njimi knjižim in jih tako tudi vlagam v registrator. Predvsem ne komplicirajte, saj naj bi bila interna temeljnica v pomoč ne pa v nepotrebno breme. Na njej dobro opišite knjižbo oz. kaj popravljate, saj vam bo to v veliko pomoč, če kaj ne bo štimalo.
Glede delitve računa. Račun, kjer je material in reprezentanca poknjižite v skupnem znesku v kolono skupaj in potem material v svojo kolono, reprezentanco v svojo. Ni potrebno delati internih temeljnic. Le zaporedni številki iz KPO, ki jih napišete na račun, sta dve.
Upam, da sem vaš problem pravilno razumela in dovolj razjasnila.
Lep dan!
Če delamo popravek knjiženja, ničesar ne črtamo. Napišemo interno temeljnico, na kateri obrazložimo, kaj popravljamo. V knjigo KPO nato z rdečim kemičnim vpišemo znesek, ki ga storniramo in nato normalno vpišemo pravilnega. Na temeljnico vpišemo zaporedno št. iz KPO (tisto od storna in tisto od pravilnega knjiženja) in jo vložimo v registrator k ostalim dokumentom.
Način dela z internimi temeljnicami ni določen. Izberite in določite način, ki vam najbolj ustreza. Jaz jih številčim po zaporedju, ne glede kaj z njimi knjižim in jih tako tudi vlagam v registrator. Predvsem ne komplicirajte, saj naj bi bila interna temeljnica v pomoč ne pa v nepotrebno breme. Na njej dobro opišite knjižbo oz. kaj popravljate, saj vam bo to v veliko pomoč, če kaj ne bo štimalo.
Glede delitve računa. Račun, kjer je material in reprezentanca poknjižite v skupnem znesku v kolono skupaj in potem material v svojo kolono, reprezentanco v svojo. Ni potrebno delati internih temeljnic. Le zaporedni številki iz KPO, ki jih napišete na račun, sta dve.
Upam, da sem vaš problem pravilno razumela in dovolj razjasnila.
Lep dan!
DECO
-
racunovodjapikakom
- Začetnik

Deco,
vaš odgovor je jasen in razumljiv. Hvala.
Vendar za potrditev mojega pravilnega tolmačenja, vas prosim še za en odgovor:
1. Vi vse temeljnice označite enako: ne glede na to ali so namenjene popravkom, ali knjiženju npr. mesečno potnega naloga,...
- temeljnicam se po vašem sistemu viša le zaporedna številka (časovno zaporedje) ?
2. Na računu, kjer gre za material in za reprezentanco, napišem dve zaporedni številki iz KPO-ja.
- To me malo moti, ker je listina samo ena (samo ena vrstica v KPO-ju). Ali se na ta način opozarja, da sta je račun 'razdeljen' na dve različni koloni ?
Zares najlepša hvala !
- in lep dopust, če si ga boste kamlu privoščili
!
vaš odgovor je jasen in razumljiv. Hvala.
Vendar za potrditev mojega pravilnega tolmačenja, vas prosim še za en odgovor:
1. Vi vse temeljnice označite enako: ne glede na to ali so namenjene popravkom, ali knjiženju npr. mesečno potnega naloga,...
- temeljnicam se po vašem sistemu viša le zaporedna številka (časovno zaporedje) ?
2. Na računu, kjer gre za material in za reprezentanco, napišem dve zaporedni številki iz KPO-ja.
- To me malo moti, ker je listina samo ena (samo ena vrstica v KPO-ju). Ali se na ta način opozarja, da sta je račun 'razdeljen' na dve različni koloni ?
Zares najlepša hvala !
- in lep dopust, če si ga boste kamlu privoščili
javor
1. Ja, temeljnice številčim po časovnem zaporedju (za vse vrste poslovnih dogodkov)
2. Pri tem odgovoru sem malo "falila". Dve številki napišemo na dokumet, s katerim popravljamo (enkrat za storno in enkrat za pravilno knjiženje. Pri deljenem računu pa je samo ena številka, saj je poknjiženo res vse v eni vrstici. Se opravičujem za napako.
Glede dopusta pa...še plače, prispevki, DDV in gremo. Upam, da tudi vi.
Lp
2. Pri tem odgovoru sem malo "falila". Dve številki napišemo na dokumet, s katerim popravljamo (enkrat za storno in enkrat za pravilno knjiženje. Pri deljenem računu pa je samo ena številka, saj je poknjiženo res vse v eni vrstici. Se opravičujem za napako.
Glede dopusta pa...še plače, prispevki, DDV in gremo. Upam, da tudi vi.
Lp
DECO
-
racunovodjapikakom
- Začetnik