Izredna odpoved
Moderator: Mirko Zbačnik
-
potrebujempomoc
- Novinec

Izredna odpoved
ima kdo osnutek izredne odpovedi ki bi se sklicevala na 112 clen 4 tocko zakona o ZDR. Kaj vse je treba napisati delodajalcu v izredni odpovedi, da potem nimas tezav z delovno knjizico z prostankom dopusta, z izplacilom dnevnic, regresa..itd
hvala za pomoc
hvala za pomoc
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Nekaj je že v bazi znanja: http://racunovodja.com/bazaZnanja/index ... zaposlitvi
ZDR je tu: http://www.racunovodja.com/mdokumenti/zak_del_raz.asp
Bolj bistveno je to, če hoče delavec odpovedati pogodbo in ohraniti nekatere pravice iz delovnega razmerja, kot da ne gre po lastni krivdi je, da tega postopka ne dela brez sodelovanja inšpektorja za delo! Takoj naj kontaktira z njim in naj upošteva napotke.
In še iz baze znanja: http://racunovodja.com/bazaZnanja/index ... or_za_delo .
Kaže, da bom moral malce pogledati na forum posodobiti baz - v kolikor je kaj novega na tem
.
ZDR je tu: http://www.racunovodja.com/mdokumenti/zak_del_raz.asp
Bolj bistveno je to, če hoče delavec odpovedati pogodbo in ohraniti nekatere pravice iz delovnega razmerja, kot da ne gre po lastni krivdi je, da tega postopka ne dela brez sodelovanja inšpektorja za delo! Takoj naj kontaktira z njim in naj upošteva napotke.
In še iz baze znanja: http://racunovodja.com/bazaZnanja/index ... or_za_delo .
Kaže, da bom moral malce pogledati na forum posodobiti baz - v kolikor je kaj novega na tem
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
potrebujempomoc
- Novinec

..
te stvari so mi nekako jasne..zdr znam na pamet..problem pa je ker ne vem kako gre v sodni praksi glede izredne odpovedi.! je recimo dovolj da ti delodajalec 3 krat zaporedoma oziroma v 6 mesecih ne da place 18 tega v mesecu ampak 19-tega?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Ločiti moramo sam postopek odpovedi (na kar večinoma tudi podajam odgovore) in samo "zterjavo" dolga podjetja do vas. Slednje je popolnoma drugo poglavje.
Kot piše v zakonu. tp je dovolj. A postopek mora bitu nujno speljan v vednosti inšpektorata, zato se čimprej obrnite nanj. On vam bo dajal podatke. To "sodelovanje" še ni prijava. Postopek mora biti točno "po reglcih", se pravi pisni zahtevek delodajalcu v vednost inšpektorata...
Skratka, obrnite se nanj in delajte točno po njegovih navodilih! on vam bo tudi konkretno povedal, ali je to razlog za odpoved ali ne. prvenstveno je ukrep namenjen k odpravi napak, če teh delodajalec ne odpravi, lahko daste odpoved.
Preberite si 1. odstavek 112. člena.
Vso zahtevki, vprašanja naj bodo v pisni obliki, če je mogoče proti podpisu delodajalca. V kolikor se podpisu izogiba, pošljite s priporočeno pošto. Če le-te ne dvigne, velja po 15. dneh kot da je prebrana. V teh primerih se postopek malce zavleče. S pravilno izpeljanim postopkom poleg pravic iz delovnega razmerja pridobite tudi vse pavice kot brezposelna oseba na zavodu za zaposlovanje, kot da bi vas odpustil delojemalec.
Upam, da boste postopek pravilno izpeljali in da ne bo potrebno sodno varstvo. Če bo slučajno potrebno (glede nasprotovanja postopka odpovedi) mora delodajalec vam dokazovati nepravilnost postopka. Dokaze imate seveda vi, v kolikor bo potrebno.
Bolj me skrbi dejansko izplačilo regresa, plač .... .
Še ena povezava na bazo znanja: http://www.racunovodja.com/bazaZnanja/i ... ni_delavca
Kot piše v zakonu. tp je dovolj. A postopek mora bitu nujno speljan v vednosti inšpektorata, zato se čimprej obrnite nanj. On vam bo dajal podatke. To "sodelovanje" še ni prijava. Postopek mora biti točno "po reglcih", se pravi pisni zahtevek delodajalcu v vednost inšpektorata...
Skratka, obrnite se nanj in delajte točno po njegovih navodilih! on vam bo tudi konkretno povedal, ali je to razlog za odpoved ali ne. prvenstveno je ukrep namenjen k odpravi napak, če teh delodajalec ne odpravi, lahko daste odpoved.
Preberite si 1. odstavek 112. člena.
Vso zahtevki, vprašanja naj bodo v pisni obliki, če je mogoče proti podpisu delodajalca. V kolikor se podpisu izogiba, pošljite s priporočeno pošto. Če le-te ne dvigne, velja po 15. dneh kot da je prebrana. V teh primerih se postopek malce zavleče. S pravilno izpeljanim postopkom poleg pravic iz delovnega razmerja pridobite tudi vse pavice kot brezposelna oseba na zavodu za zaposlovanje, kot da bi vas odpustil delojemalec.
Upam, da boste postopek pravilno izpeljali in da ne bo potrebno sodno varstvo. Če bo slučajno potrebno (glede nasprotovanja postopka odpovedi) mora delodajalec vam dokazovati nepravilnost postopka. Dokaze imate seveda vi, v kolikor bo potrebno.
Bolj me skrbi dejansko izplačilo regresa, plač .... .
Še ena povezava na bazo znanja: http://www.racunovodja.com/bazaZnanja/i ... ni_delavca
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Re: ..
Zaakonsko je to že razlog, dejansko pa moramo biti življenski. A če drugače ne gre, lahko uporabimo tudi to doloćbo ZDR-ja sebi v prid.potrebujempomoc napisal/-a:te stvari so mi nekako jasne..zdr znam na pamet..problem pa je ker ne vem kako gre v sodni praksi glede izredne odpovedi.! je recimo dovolj da ti delodajalec 3 krat zaporedoma oziroma v 6 mesecih ne da place 18 tega v mesecu ampak 19-tega?
Mirko
Mirko

-
potrebujempomoc
- Novinec

.
moram povedat da so na inspektoratu zelo neprijazni..morda zato ker so dopusti , no ampak nekako sem izpeljal takole. Pisno sem obvestil delodajallca in inspektorja o nepravilnostih. Sedaj pa kolkr sem prebral zakon moram v 8 dneh kar podati izredno odpoved DElodajalcu in inspektorjem v vednost. Ker delodajalec je itak zamujam z placam in tega ne more vec popravit. Tko da mi lahko nekdo pove ali jaz kar podam odpoved v osmih dneh od seznanitve delodajalca al moram na kaj pocakat?
LP
LP
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Pred leti so na portalu Računovodja.com izhajali članki na to temo in eden izmed teh je tudi ta: http://www.vecer.si/vecer2007b/default. ... 0600493582 .
V zvezi z vašim razmišljanjem tudi meni ni jasno, kaj pomeni odprava napak kot so zamujanje pri več izplačilih za nazaj.
Škoda, da so na inšpektoratu neprijazni. S tem odvrnejo marsikaterega prizadetega. Upam, da je to le izjema in ne pravilo. Tako kot drugje, so tudi to le ljudje. Vseeno še kontaktirajte z njimi glede nejasnosti.
Preberite si ga, napisan je bolj razumljivo (ali pa udi ne) kot sam zakon in veliko sreče!
V zvezi z vašim razmišljanjem tudi meni ni jasno, kaj pomeni odprava napak kot so zamujanje pri več izplačilih za nazaj.
Škoda, da so na inšpektoratu neprijazni. S tem odvrnejo marsikaterega prizadetega. Upam, da je to le izjema in ne pravilo. Tako kot drugje, so tudi to le ljudje. Vseeno še kontaktirajte z njimi glede nejasnosti.
Preberite si ga, napisan je bolj razumljivo (ali pa udi ne) kot sam zakon in veliko sreče!
Mirko
Mirko

-
potrebujempomoc
- Novinec

.
vsa zadeva je sila delikatna...znam brat zakone..ne vem pa kaksna je sodna praksa..zanima me predvsem ali podas izredno odpoved ne glede na to ali delodajalec prevzame tvoje opozorilo ali ne? namrec zakon pravi da v osmih dneh od seznanitve z razlogi podas izredno odpoved. Ampak delodajalcu se sele v 15 dneh steje kot da je prevzel posto...torej meni ni jasno kako naprej!
LP?
LP?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Slednje mislim da velja v primeru, če se delodajalec ne oglaša, oziroma ne dviguje pošte. Zato sem zapisal, da vse pošiljate pisno in to priporočeno - mogoče še s povratnico. Ti roki so tudi meni neznanka, za vas pa še mukotrpni. ( dnevni rok po mojem razmišljanju šteje, ko je delodajalec seznanjen: to je lahko podpis vaših pisnih zahtev, opozoril ali datum prejema priporočene pošiljke, ali pa teče po 15 dneh, ko se ne odziva na priporočeno pošto.
V primeru, o katerem sem vam govoril, je delavec skrbno sodeloval z inšpektorjem.
Kakšna je sodna praksa ne vem. Upam, da je poštena.
Svetujem vam, čeprav vam je mogoče težko, da še kontaktirate z inšpektoatom.
V primeru, o katerem sem vam govoril, je delavec skrbno sodeloval z inšpektorjem.
Kakšna je sodna praksa ne vem. Upam, da je poštena.
Svetujem vam, čeprav vam je mogoče težko, da še kontaktirate z inšpektoatom.
Mirko
Mirko